Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Πόσα πυρηνικά όπλα έχει η Ρωσία; Ποιος μπορεί να ξεκινήσει την Αποκάλυψη που απειλεί να κάνει ο Πούτιν;

 Πόσα πυρηνικά όπλα έχει η Ρωσία; Ποιος μπορεί να ξεκινήσει την Αποκάλυψη που απειλεί να κάνει ο Πούτιν;

Ο Πούτιν ελέγχει περίπου 5.580 πυρηνικές κεφαλές

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση την Τετάρτη ότι η Ρωσία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για πυρηνικό πόλεμο και ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν το λάθος και στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, η κίνηση αυτή θα θεωρηθεί ως σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.

Το Reuters αναλύει το πυρηνικό οπλοστάσιο που κατέχει η Ρωσία και υπό ποιες τις συνθήκες μπορεί να ξεκινήσει η Αποκάλυψη που απειλεί να κάνει ο Ρώσος πρόεδρος. Η Ρωσία, η οποία κληρονόμησε τα πυρηνικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης, διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, με τον Πούτιν να ελέγχει περίπου 5.580 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).

Ο Πούτιν ελέγχει περίπου 5.580 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS). Από αυτά, περίπου 1.200 είναι ληγμένα αλλά ως επί το πλείστον είναι άθικτα και περίπου 4.380 βρίσκονται αποθηκευμένα και έτοιμα για χρήση από στρατηγικούς εκτοξευτές μεγάλης εμβέλειας και τακτικές πυρηνικές δυνάμεις μικρότερης εμβέλειας, σύμφωνα με την FAS.

Από τις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ρωσία, περίπου 1.200 έχουν αποσυρθεί, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτες, ενώ οι 4.380 από αυτές, είναι αποθηκευμένες για χρήση από στρατηγικούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς και τακτικές πυρηνικές δυνάμεις μικρότερου βεληνεκούς, σύμφωνα με τη FAS.

Επισημαίνεται επίσης, ότι από τις πυρηνικές κεφαλές, οι 1.710 στρατηγικές κεφαλές έχουν αναπτυχθεί. Συγκεκριμένα, οι 870 σε βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους, περίπου 640 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και πιθανώς 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών.

Τέτοια στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση είχε περίπου 40.000 πυρηνικές κεφαλές, ενώ η  ΗΠΑ διέθετε 30.000./

Υπό ποιες συνθήκες μπορεί ο Πούτιν να πατήσει το πυρηνικό κουμπί

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν στην Ανασκόπηση της πυρηνικής τους στάσης το 2022, ότι η Ρωσία και η Κίνα επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις, ενώ η Ουάσινγκτον θα ακολουθήσει μια προσέγγιση βασισμένη στον έλεγχο των εξοπλισμών για να αποτρέψει τις δαπάνες.

«Ενώ οι πυρηνικές δηλώσεις και η απειλητική ρητορική της Ρωσίας προκαλούν μεγάλη ανησυχία, το πυρηνικό οπλοστάσιο και οι επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν αλλάξει ελάχιστα από τις εκτιμήσεις που κάναμε το 2023, πέρα από τον συνεχιζόμενο εκσυγχρονισμό», ανέφερε η FAS στην ανάλυση των ρωσικών δυνάμεων του 2024.

«Στο μέλλον, ωστόσο, ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που ανατίθενται στις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις μπορεί να αυξηθεί, καθώς οι πύραυλοι με μία κεφαλή αντικαθίστανται από πυραύλους εξοπλισμένους με πολλαπλές κεφαλές», δήλωσε η FAS.

«Στο μέλλον, ωστόσο, ο αριθμός των κεφαλών που θα εκχωρηθούν στις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις μπορεί να αυξηθεί καθώς οι πύραυλοι μιας κεφαλής αντικαθίστανται από πυραύλους εξοπλισμένους με πολλαπλές κεφαλές», ανέφερε η FAS.

Πόσες πυρηνικές δοκιμές έχει κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία;

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δοκιμάσει ένα πυρηνικό όπλο εάν το έκαναν πρώτες οι ΗΠΑ. Πέρυσι, υπέγραψε νόμο που αποσύρει την επικύρωση από τη Ρωσία της Συνθήκης για τη Συνολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Ωστόσο, η μετασοβιετική Ρωσία δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με αναφορές.

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, μόνο λίγες χώρες έχουν δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων: οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τελευταία δοκιμή το 1992, η Κίνα και η Γαλλία το 1996, η Ινδία και το Πακιστάν το 1998 και η Βόρεια Κορέα το 2017. Η Σοβιετική Ένωση δοκίμασε για τελευταία φορά το 1990. Η Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών υπεγράφη από τη Ρωσία το 1996 και επικυρώθηκε το 2000. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη συνθήκη το 1996 αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει.

Ποιος μπορεί να πατήσει το "λευκό κουμπί"

Μόνο ο Ρώσος πρόεδρος είναι εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο για τη χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων.

Ο λεγόμενος πυρηνικός χαρτοφύλακας ή «Τσεγκέτ» (που πήρε το όνομά του από το όρος Τσεγκέτ στα βουνά του Καυκάσου) βρίσκεται πάντα μαζί με τον πρόεδρο. Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές, θεωρείται ότι και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, αλλά και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γερασίμοφ, διαθέτουν τέτοιους χαρτοφύλακες.

Ουσιαστικά, ο χαρτοφύλακας είναι ένα «εργαλείο επικοινωνίας» που συνδέει τον πρόεδρο με τα ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του και από εκεί με τις δυνάμεις πυραύλων, μέσω του άκρως απόρρητου ηλεκτρονικού δικτύου διοίκησης και ελέγχου «Kazbek». Το Kazbek υποστηρίζει ένα άλλο σύστημα γνωστό ως «Kavkaz».Πλάνα που προβλήθηκαν από το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Zvezda το 2019, έδειξαν αυτό που είπε ότι ήταν ένας από τους χαρτοφύλακες με μια σειρά από κουμπιά. Σε ένα τμήμα που ονομάζεται «εντολή» υπάρχουν δύο κουμπιά: ένα λευκό κουμπί «εκτόξευσης» και ένα κόκκινο κουμπί «ακύρωσης». Ο χαρτοφύλακας ενεργοποιείται από μια ειδική κάρτα flashcard, σύμφωνα με το Zvezda.

Εάν η Ρωσία πίστευε ότι αντιμετώπιζε μια στρατηγική πυρηνική επίθεση, ο πρόεδρος, μέσω των χαρτοφυλακίων, θα έστελνε απευθείας εντολή εκτόξευσης στις μονάδες διοίκησης του γενικού επιτελείου και της εφεδρείας που κατέχουν πυρηνικούς κώδικες. Τέτοιες εντολές μεταδίδονται ταχύτατα μέσω διαφόρων συστημάτων επικοινωνίας σε μονάδες στρατηγικών πυραύλων, οι οποίες στη συνέχεια βάλλουν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Ο χαρτοφύλακας ενεργοποιείται από μια ειδική κάρτα flash, σύμφωνα με το Zvezda. Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια στρατηγική πυρηνική επίθεση, ο πρόεδρος, μέσω των χαρτοφυλάκων, θα στείλει εντολή εκτόξευσης απευθείας στη Διοίκηση του Γενικού Επιτελείου και τις εφεδρικές μονάδες που διαθέτουν πυρηνικούς κωδικούς. Τέτοιες εντολές μεταδίδονται ταχύτατα μέσω διαφόρων συστημάτων επικοινωνίας σε μονάδες στρατηγικών πυραύλων, οι οποίες στη συνέχεια βάλλουν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

https://www.tapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε λένε τοξικό; Δεν θέλω να σε ξέρω!

  Σε λένε τοξικό; Δεν θέλω να σε ξέρω! 26 Απριλίου 2024 “Όχι!!!”. Συνεχώς άρνηση σε όλα, σε όλους, σχεδόν παντού και πάντα. Άρνηση ή αλλιώς ...