Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Αφιέρωμα στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ»- Σχολείο 120 ετών με δυναμισμό απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις της εκπαίδευσης

 Αφιέρωμα στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ»- Σχολείο 120 ετών με δυναμισμό απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις της εκπαίδευσης


Έντυπη Έκδοση

Ένας αιώνας και 20 χρόνια συμπληρώθηκαν για την Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ». 120 χρόνια γεμάτη δράση και αναμνήσεις, εκπαίδευση και πολιτισμό, γενιές που άφησαν το αποτύπωμά τους στον επιστημονικό, πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό πλαίσιο της πόλης, της χώρας. Για όσα έγιναν και γίνονται μιλούν η πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Άρτεμις Χατζηγεωργίου – Κουτσούκου, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και συγγραφέας, και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Ανθούλα Βουτσελά – Γιαννακοπούλου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διαμεσολαβήτρια, τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελληνογαλλικών Σχολείων.

Άρτεμις Χατζηγεωργίου – Κουτσούκου

Πρόσφατα ανανεώθηκε και πάλι η θητεία σας ως προέδρου στον Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου. Ποια η αίσθηση ευθύνης σας και ο σκοπός του Συλλόγου;
Οι εκδηλώσεις, η συγκινητική στήριξη των αποφοίτων και η θερμή συνεργασία με τις Αδελφές με την ίδρυση του Συλλόγου το 1988, καρποφόρησαν και το 1995 ιδρύθηκε το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» μετά από την παύση της λειτουργίας του Ελληνογαλλικού Γυμνασίου και Λυκείου το 1979. Η ευθύνη μου για την ύπαρξη του Συλλόγου και τη λειτουργία του είναι πολύ μεγάλη και συνεχίζεται κάθε προσπάθεια. Ο σκοπός του είναι, και βάσει του καταστατικού του, η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των αποφοίτων, των καθηγητών τους και των Αδελφών, η πραγματοποίηση κοινωνικού και πολιτιστικού έργου, η δημιουργία πολιτιστικών δράσεων και η συνεργασία με το Σχολείο. Η ευθύνη γι’ αυτόν που είναι στο τιμόνι του Συλλόγου είναι μεγάλη, διότι προέχει πάντα η συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου του Σχολείου, όπως και η εμπιστοσύνη και η αποδοχή του από τη βολιώτικη κοινωνία.

Ποιοι οι στόχοι, οι προσδοκίες, οι επιθυμίες;
Οι προσδοκίες και επιθυμίες μας είναι η ολοένα και μεγαλύτερη προσέλευση μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο «Άγιος Ιωσήφ» που ιδρύθηκε το 2022. Τα ιστορικά κτίρια ανακαινίζονται κάθε χρόνο σχεδόν, τελειοποιούνται, μεταμορφώνονται. Το σχολείο αλλάζει όψη και προσαρμόζεται στις νέες εποχές, ώστε η εκπαίδευση που πήραμε εμείς και μας έδωσε τα φτερά να πετάξουμε ψηλά και με ασφάλεια, να δώσει φτερά και στα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα, στις νέες γενιές που θα έρθουν και θα περάσουν έχοντας χαραγμένες βαθιά μέσα τους τις γνώσεις και τις εμπειρίες, που απέκτησαν με τον αγώνα τους στον στίβο της εκπαίδευσης, και έλαβε χώρα μέσα σε ατμόσφαιρα αγάπης, σεβασμού, κατανόησης και ειλικρίνειας. Προσδοκούμε ως απόφοιτες, που έβαλαν ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της Ελληνογαλλικής Σχολής, με την πεποίθηση ότι το Σχολείο αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού, ιατρικού και κοινωνικού έργου των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ στις πέντε ηπείρους, να ανθίζει και να συνεχίζει να εξελίσσεται με το όραμα να γίνεται πράξη.

Συνεχίζει να είναι ενεργός και σπουδαίος ο ρόλος του Συλλόγου;
Φυσικά και συνεχίζει να είναι ενεργός ο ρόλος του Συλλόγου και σπουδαίος, αφού πλην της στήριξης και της συνεργασίας του με το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» υλοποιεί κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στην πόλη, ενώ συνεργαζόμενος με τα άλλα Σωματεία του Βόλου, συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Ανθούλα Βουτσελά – Γιαννακοπούλου

Τι σηματοδοτεί για τον μαθητή η φοίτηση και η αποφοίτησή του από το σχολείο του Αγίου Ιωσήφ;
Η φοίτηση ενός παιδιού στο Ελληνογαλλικό Σχολείο του Αγίου Ιωσήφ, σηματοδοτεί μια συναρπαστική μαθητική διαδρομή που ξεκινά από την πρώτη ημέρα που περνά στο κατώφλι του σχολείου και φθάνει μέχρι την αποφοίτησή του. Μια διαδρομή κατά την οποία ο μαθητής κατακτά γνώσεις αβίαστα, βιώνει πλούσιες εμπειρίες που θα αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια για τη μελλοντική του πορεία στις επόμενες σχολικές βαθμίδες, αλλά και σε ολόκληρη τη ζωή του. Μέσα από θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις απείρου κάλλους, έρχεται σε επαφή με αξίες πολιτισμού και μαθαίνει να λειτουργεί ομαδικά. Τελικά η φοίτηση στο σχολείο του Αγίου Ιωσήφ, είναι μια «επένδυση» επιτρέψτε μου την έκφραση, χωρίς κανένα ρίσκο, αφού ο μαθητής του σχολείου καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του σ’ αυτό, αλλά και μετά την αποφοίτησή του είναι πολλαπλά ωφελημένος.

Τι σας οδήγησε στην επιλογή του σχολείου του Αγίου Ιωσήφ;
Το γεγονός ότι το Ελληνογαλλικό Σχολείο του Αγίου Ιωσήφ, μέσα από τη μακρόχρονη παρουσία του, είναι ένα καλό σχολείο, που λαμπρύνει την ιστορία της εκπαίδευσης, καθώς διαθέτει ως άυλα θεμέλια την εκπαιδευτική και παράλληλα την ανθρωπιστική αποστολή του. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζει με δυναμισμό τις σύγχρονες προκλήσεις, εφοδιάζοντας τους μαθητές του αφενός με γνώσεις ώστε να ανταποκρίνονται στην επόμενη σχολική βαθμίδα και αφετέρου με ένα πλέγμα ηθικών αξιών και αρχών χρήσιμο για τη ζωή τους. Το γεγονός ότι βοηθά τα παιδιά μας να ενηλικιώνονται και να είναι ενεργοί πολίτες, γιατί μαθαίνουν να συμμετέχουν σε δράσεις κοινωνικές και να νοιάζονται για τον συνάνθρωπο. Το γεγονός ότι βοηθά τα παιδιά μας να οραματίζονται έναν κόσμο στον οποίο θα εξελιχθούν καλύτερο και δικαιότερο, χωρίς να εμποδίζονται από την ομίχλη του σήμερα. Το γεγονός ότι είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία και την υπηρετεί, προάγοντας το πρότυπο του πολίτη. Το γεγονός ότι έχει δώσει την έμπνευση σε εκατοντάδες αποφοίτους του, να διακριθούν στην επιστήμη και την κοινωνία. Το γεγονός ότι μέσα από την εκπαίδευση και την αγωγή που προσφέρει, βοηθά τα παιδιά μας να εκτιμούν και να επιζητούν συνεχώς την πρόοδο, με κριτήριο το όμορφο, το άξιο και το αληθινό, στοιχεία απαραίτητα ώστε να μπορούν να αντιστέκονται με θέληση αλύγιστη στο ευτελές, στην ασχήμια και στη μετριότητα.

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου-Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Ιωσήφ για δεύτερη συνεχή θητεία, τι έχετε αποκομίσει;
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άγ. Ιωσήφ είναι επίσης ένας ιστορικός σύλλογος. Στη μακρόχρονη πορεία του, καθώς μετρά 29 έτη λειτουργίας, συνέβαλε και συμβάλλει διαχρονικά στην καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαίας εκτίμησης, σεβασμού και αποδοχής μεταξύ των γονέων, συνενώνοντάς τους στον κοινό αγώνα που καθημερινά κάθε οικογένεια δίνει, ώστε τα παιδιά μας να αποκτούν πέρα από γνώσεις και αγωγή – πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον. Επίσης καλλιεργεί την αγαστή συνεργασία μεταξύ των γονέων – μελών του και των εκπαιδευτικών του σχολείου. Στο πλαίσιο της συλλογικότητας είχα τη χαρά να γνωριστώ και να συνεργαστώ στενά με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ιδιαίτερα απαιτητικών, ώστε τα μέλη μας, γονείς και παιδιά, να απολαμβάνουν δράσεις ψυχαγωγικού, αλλά και ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Κρατώ στην ψυχή μου, ότι παρά την «πιεσμένη» καθημερινότητα όλων μας, δεν έλειψε η προθυμία για άοκνη προσφορά και γόνιμη συνεργασία στερούμενη παντελώς της υπερφίαλης ματαιοδοξίας, αφενός διότι συναισθανόμαστε ότι είμαστε ένα κομμάτι ενός σπουδαίου σχολείου και αφετέρου γιατί μας ενώνει όλους ο ίδιος ιερός σκοπός, δηλαδή οι μαθητές του σχολείου μέσα από την εκπαιδευτική διαδρομή τους να αποκτήσουν παράλληλα με τη γνώση και αρετές, γιατί «κάθε επιστήμη που χωρίζεται από την αρετή δεν είναι σοφία, αλλά πανουργία».

Να σημειωθεί πως αύριο Δευτέρα 1 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας θα τιμηθεί η συμπλήρωση 120 χρόνων δράσης και προσφοράς στην εκπαίδευση στον Βόλο και τη Μαγνησία της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ».
Η εκδήλωση, που είναι ανοικτή για το κοινό, περιλαμβάνει δρώμενα και δράσεις με τη συμμετοχή παλαιών μαθητριών και σημερινών μαθητών, μουσικό πρόγραμμα, καθώς και ιστορική αναδρομή με την προβολή σχετικών βίντεο και ανάλογων ομιλιών.

https://e-thessalia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατέβασαν ρολά οι εργαστηριακοί γιατροί και στη Μαγνησία- «Μας κλείνουν»

  Κατέβασαν ρολά οι εργαστηριακοί γιατροί και στη Μαγνησία-  «Μας κλείνουν» Δημοσιεύθηκε  08/05/2024 09:23 Τροποποιήθηκε  11:52 Τις κινητοπο...