Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Τα βότανα του Πηλίου -Εξερεύνηση στο «Βουνό των Κενταύρων» με τον φυτικό πλούτο

 Τα βότανα του Πηλίου -Εξερεύνηση στο «Βουνό των Κενταύρων» με τον φυτικό πλούτο

Το περίφημο «Μονοπάτι των Κενταύρων» φέρνει τον επισκέπτη του Πηλίου σε άμεση επαφή με τον σπουδαίο του φυτικό πλούτο. Photo: Shutterstock

Ένα βουνό πλούσιο σε φυσικό κάλλος, τοπικές παραδόσεις, θεραπευτικά βότανα και αρχαίους μύθους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Πολλοί αρχαίοι ποιητές και συγγραφείς χαρακτήρισαν το Πήλιο «μέγα» και «πολυφάρμακον». Αλλά το γνωρίζουν και το αγαπούν και πολλοί σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι ταξιδευτές, καθώς φέρνει το βουνό και τη θάλασσα τόσο κοντά στην εμπειρία της επίσκεψής τους.

Κατάφυτο, με υψόμετρο 1.624 μέτρων, το Πήλιο δεσπόζει στην άκρη της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας. Αγκαλιάζει τον Παγασητικό Κόλπο από τη μία, ενώ βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος από την άλλη πλευρά. Για να αποφασίσουν οι θεοί του Ολύμπου να το κάνουν θερινή τους κατοικία –και οι περίφημοι Κένταυροι μόνιμο σπίτι τους– δεν θα μπορούσε παρά να είναι μαγευτικό.

Πρόκειται για ένα βουνό πλούσιο σε φυσικό κάλλος, τοπικές παραδόσεις, θεραπευτικά βότανα και αρχαίους μύθους, όπως μάλλον συμβαίνει με κάθε ιδιαίτερο ελληνικό τόπο. Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους είναι αυτός του Κένταυρου θεραπευτή Χείρωνα, ο οποίος ήταν γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας. Λέγεται πως προετοίμασε τον Ηρακλή, διαπαιδαγώγησε τον Αχιλλέα, ανέθρεψε τον Ιάσονα και ήταν εκείνος που δίδαξε την τέχνη της ιατρικής στον Ασκληπιό.


Το θρυλικό Βουνό των Κενταύρων δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Έχει προσελκύσει, όμως, και αρκετούς που θέλησαν να συνδεθούν μαζί του σε πιο μόνιμη βάση. Ανθρώπους, δηλαδή, οι οποίοι κάποια στιγμή στην πορεία τους αναζήτησαν μια καθημερινότητα έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα: μια νέα «ποιότητα ζωής», σε άμεση, πολύτιμη σύνδεση με τη φύση.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που ένιωσαν αυτό το κάλεσμα ήταν και η Μαρία Ζαφειρίου. Κάτοικος Θεσσαλονίκης και διοργανώτρια εκδηλώσεων, βίωνε το άγχος από τις επαγγελματικές απαιτήσεις μαζί με την έλλειψη χρόνου, όπως μας αφηγείται. Το Πήλιο έγινε λοιπόν καταφύγιο και τόπος αναψυχής για την ίδια και την οικογένεια της, επί σειρά ετών. Τρίκερι, Μηλιές, Βυζίτσα, Πινακάτες, Πορταριά, Μακρυνίτσα, Τσαγκαράδα: κάθε χωριό και μια ανακάλυψη, αφού, αναλόγως την εποχή, το βουνό είναι τελείως διαφορετικό, χαρίζοντας έτσι άλλες εικόνες και συναισθήματα.

Η Βάλια Βλάτσιου                                   Φρέσκος μάραθος

Η μικρή της κόρη, όπως θυμάται, καθρέφτισε μέσα από το αγνό της παιδικό βλέμμα πόσο πιο ήρεμη ήταν εκεί η μητέρα της. Έτσι, η Μαρία συνειδητοποίησε στα αλήθεια πόσο γρήγορα άδειαζε από εντάσεις και γέμιζε παράλληλα από ζωτικότητα. Ένιωσε μια βαθιά σύνδεση με τον τόπο, την οποία δεν μπορούσε ούτε και η ίδια να εξηγήσει.

Σύντομα, η αγάπη της για την περιοχή έφερε μια εξοχική κατοικία στο Λαύκο, στο νότιο Πήλιο. Κι έπειτα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η απόφαση για μια αλλαγή ζωής έγινε ξεκάθαρη. Ασφαλώς, το πώς θα συνέβαιναν τα πράγματα σε αυτή τη μετάβαση και με τι στόχο, εμπεριείχε το στοιχείο της εμπιστοσύνης, καθώς και την αποδοχή του ότι πρέπει να παλέψει κανείς για το όραμα του.

Ανθισμένο θυμάρι. Photo: Unsplash

Από την άλλη, η ενσωμάτωση ενός «ξένου» στις μικρές και συχνά επιφυλακτικές κοινωνίες φαίνεται να συμβαίνει σταδιακά. Τελικά, πάντως, οι ντόπιοι καλωσορίζουν τον καινούριο άνθρωπο που έρχεται με σεβασμό και πρόθεση να υποστηρίξει τον τόπο τους. Έχοντας ήδη ξεκινήσει να καλλιεργεί αρωματικά φυτά και να δοκιμάζει μεταποιήσεις βοτάνων σε σαπούνια και σε αλοιφές, η Μαρία έφτιαξε το δικό της μαγαζί το 2012, τη «Συλλογή Ζαφειρίου». Εκεί βρίσκει κανείς προϊόντα δικά της, αλλά και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.ash


Στο Πήλιο η μυρωδιά της άγριας λεβάντας είναι χαρακτηριστική. Photo: Unsplash

Πολύ σύντομα, κατόπιν, ήρθε και η ενασχόλησή της με ένα εύρος outdoor δραστηριοτήτων, με τη μορφή nature seminars στο εύφορο και καταπράσινο Πήλιο. Θέλοντας δηλαδή να μοιραστεί τις γνώσεις και την αγάπη της για τη φύση με τους επισκέπτες, άρχισε να διοργανώνει πεζοπορίες, σεμινάρια βοτανολογίας, γευσιγνωσίας και πολλά άλλα. Παράλληλα, δημιούργησε και το www.natureexperience.gr για να προωθήσει τις δράσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων για τον αγροτουρισμό, σε ένα πρόγραμμα συνεργασίας της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στην εκπαίδευση αγροτουρισμού γνώρισε εντωμεταξύ και τον Γιώργο Αλιγιάννη, επαγγελματία μάγειρα, ο οποίος πιστεύει ότι έχει άλλη χαρά να κάνεις αυτό που αγαπάς στη φύση και όχι «κεκλεισμένων των θυρών». Έτσι, προστέθηκε κι αυτός στην παρέα της Nature Experience με μια σειρά από γαστρονομικές δημιουργίες στην ύπαιθρο, εμπλούτιζοντας την εμπειρία των αισθήσεων των επισκεπτών.


Έχοντας βρεθεί και περιηγηθεί μαζί τους στα καλντερίμια του Λαύκου, είχα την ευκαιρία να μυηθώ κι εγώ στο σπουδαίο και «πολυφάρμακον» Πήλιο. Να μάθω για βότανα και για παραδοσιακά γιατροσόφια, να μεθύσω με αρώματα από άγριες λεβάντες, λαδανιές, θυμάρι, ρείκι και φρέσκο μάραθο. Να δω πώς συλλέγουν νεαρούς βλαστούς φτέρης και τους μεταμορφώνουν σε λαχταριστούς φτεροκεφτέδες. Να επισκεφτώ εκεί δίπλα, στη Μηλίνα, μία από τις τρεις σπηλιές που διεκδικούν τον τίτλο της κατοικίας του θεραπευτή Χείρωνα –και να συζητήσω για τους μύθους που τον συνοδεύουν.

Ταξίδεψα επίσης με ιστορίες περήφανων ντόπιων για το «παλαιότερο καφενείο της Ελλάδος», το οποίο στέκει ακόμα ανοιχτό στην πλατεία του Λαύκου από το 1785: από εκεί, μάλιστα, πέρασαν κατά διαστήματα ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης και ο Δελμούζος. Συγκινήθηκα όμως και στο άκουσμα ότι το μονοπάτι που περιδιαβαίνουμε ήταν κάποτε δρόμος 7 χιλιομέτρων προς το κοντινότερο σχολείο, για τα παιδια του τόπου. Γέμισα λοιπόν με γνώσεις, συναισθήματα, γεύσεις και αρώματα.

Μέρος της χαρακτηριστικής χλωρίδας στο Πήλιο είναι και τα ρείκια. Photo: Unsplash

Έτσι, η επίσκεψή μου στο Πήλιο δεν ήταν μόνο λίγες ημέρες «διακοπών» από την πολύβουη και γεμάτη τρέξιμο καθημερινότητα. Ήταν περισσότερο μια βουτιά στην πραγματική ζωή: ένα όμορφο, βιωματικό ταξίδι μέσα από τις πέντε αισθήσεις, τις μνήμες, τις ιστορίες και τα οράματα αυθεντικών ανθρώπων. Ένα ταξίδι σε όσα στα αλήθεια θρέφουν και ξεκουράζουν τον νου και την ψυχή. Ίσως αυτό να είναι, ολοένα και περισσότερο, το κάλεσμα για κάθε ταξίδι του σύγχρονου ανθρώπου στον 21ο αιώνα.

Η Βάλια Βλάτσιου είναι παρουσιάστρια της εκπομπής της ΕΡΤ3 «Βότανα, καρποί της Γης».

https://www.travel.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόληψη άνοιας: Τα δύο φρούτα που πρέπει να καταναλώνετε τακτικά

  Πρόληψη άνοιας: Τα δύο φρούτα που πρέπει να καταναλώνετε τακτικά Σινάνη Αικατερίνη Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2025 08:00 Μια υγιεινή διατρο...