Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Κρίσιμη η κατάσταση στη Μ.Ανατολή! Η Αίγυπτος θα αναστείλει τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ εάν ξεκινήσει επιχείρηση στη Ράφα

 Κρίσιμη η κατάσταση στη Μ.Ανατολή! Η Αίγυπτος θα αναστείλει τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ εάν ξεκινήσει επιχείρηση στη Ράφα

Η κατάσταση στη Μ.Ανατολή κρέμεται σε μια κλωστή αν όντως ο Νετανιάχου εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, τότε οι πιθανότητες επέκτασης του πολέμου θα αυξηθούν δραματικά

Η Αίγυπτος ενημέρωσε το Ισραήλ ότι θα αναστείλει τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, οι οποίες το 1979 έβαλαν τέλος στις μακροχρόνιες συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών, εάν το εβραϊκό κράτος αναγκάσει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας να περάσουν τα σύνορα στην Αίγυπτο μέσω στρατιωτικής επίθεσης , όπως ανάφερε τη Δευτέρα, το πρακτορείο EFE, επικαλούμενο μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, όπως αναφέρει το News.ro.

«Η Αίγυπτος ενημέρωσε το Ισραήλ για την αναστολή της Συνθήκης του Καμπ Ντέιβιντ εάν το Ισραήλ παραβεί τα πρωτόκολλα στρατιωτικής και ασφάλειας η οποία συνθήκη άνοιξε το δρόμο για την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών», είπε η πηγή από το Κάιρο, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.«Αν έστω και ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας περάσει από εκεί», φέρεται να είπαν στο Ισραήλ Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, «η ειρηνευτική συμφωνία θα ακυρωθεί».

Ανέφερε επίσης ότι η προειδοποίηση της Αιγύπτου για αναστολή της ειρηνευτικής συνθήκης, η οποία ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της σταθερότητας στην περιοχή για σχεδόν μισό αιώνα, εστάλη μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι έχει διατάξει τον στρατό να προετοιμαστεί για μεγάλη επίθεση κατά την πόλη Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η πόλη της Ράφα είναι το τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου από την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας

Η πόλη Ράφα είναι το τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου από την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας. Στην περιοχή αυτής της πόλης υπάρχουν σήμερα περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επίθεση για την εξόντωση του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Ο πληθυσμός της Ράφα έχει πενταπλασιαστεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την αντεπίθεσή του κατά της Χαμάς στη Γάζα. Περίπου οι μισοί από τους 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας βρίσκονται τώρα στη Ράφα «ζώντας σε αυτοσχέδιες κατασκευές, σκηνές ή σε ύπαιθρο», σημείωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) την 1η Φεβρουαρίου.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια εξαναγκασμού των Παλαιστινίων να εισέλθουν στην Αίγυπτο θα αντιμετωπιστεί με την αναστολή της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών», επιμένει η αιγυπτιακή πηγή, η οποία τονίζει ότι δεν θα γίνει αναγκαστική μετεγκατάσταση στην Αίγυπτο του παλαιστινιακού πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω Ισραηλινών.

Αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες καταπατούν μια κόκκινη γραμμή. Σύμφωνα με τον σταθμό Saudi al-Arabiya, η Αίγυπτος έχει ήδη αποφασίσει να περιορίσει τις επικοινωνίες ασφαλείας με το Ισραήλ, εκτός από εκείνες που σχετίζονται με διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είναι, επιπλέον εκνευρισμένοι από τη δημοσιοποίηση πληροφοριών στο Ισραήλ που υποστηρίζουν ότι οι αρχές στο Κάιρο θα συμφωνούσαν στην έναρξη ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, και ειδικά για την συγκεκριμένη επιχείρηση η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν θα την επιτρέψει να γίνει. Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε την Κυριακή «την ανάγκη να ενωθούν όλες οι περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες για την αποτροπή επίθεσης στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα».

https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν;

  Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν; 15 Μαΐου 2024 Αυτόνομη, αυτάρκης, ανεξάρτητη. Δεν έχεις ανάγκη κανέναν, δεν ...