Τι πρέπει να προσέχετε πάντα με τα σπιτικά πιεσόμετρα
Είναι πιθανό η αρτηριακή σας πίεση να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου ή να πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία για την υπέρταση.
Ο γιατρός σας πιθανώς να σας προτείνει να αγοράσετε ένα πιεσόμετρο στο σπίτι για να καταγράφετε τακτικά την πίεσή σας.
Με τόσα πολλά πιεσόμετρα στην αγορά, πώς αποφασίζετε τι να επιλέξετε; Μπορείτε να αγοράσετε ένα πιεσόμετρο σε οποιοδήποτε φαρμακείο ή στο διαδίκτυο. Όπου κι αν αγοράζετε το δικό σας, ο καρδιολόγος συνεργάτης της Cleveland Clinic και ειδικός σε ζητήματα υπέρτασης, δρ. Luke Laffin, παραθέτει κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:
Καλύτερα τα πιεσόμετρα μπράτσου παρά καρπού
Ο δρ. Laffin συνιστά πιεσόμετρα με τον αισθητήρα να τοποθετείται στο μπράτσο σας. Ακολουθεί τις αντίστοιχες συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία συνιστά να μην χρησιμοποιούνται στο σπίτι πιεσόμετρα καρπού ή και δαχτύλου. Αντιθέτως συνιστά τα πιεσόμετρα μπράτσου, διότι παρέχουν τις πιο ακριβείς μετρήσεις.
Το μέγεθος μετράει
Το μέγεθος της “περιχειρίδας” (το τμήμα του πιεσόμετρου όπου είναι ο αισθητήρας και τυλίγεται γύρω από το μπράτσο και φουσκώνει κατά την μέτρηση) είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να ελέγχετε όταν επιλέγετε πιεσόμετρο, σημειώνει ο δρ. Laffin. Μάλιστα, μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι οι μια ακατάλληλη περιχειρίδα έχει ως αποτέλεσμα πολύ ανακριβείς μετρήσεις αρτηριακής πίεσης.
Το μέγεθος που χρειάζεστε καθορίζεται από την περιφέρεια του άνω βραχίονά σας. Μια περιχειρίδα που δεν εφαρμόζει σωστά μπορεί να σας δώσει ανακριβείς μετρήσεις, οδηγώντας σε λάθος διάγνωση.
Είναι μια από εκείνες τις περιπτώσεις όπου αξίζει τον κόπο να πάρετε την μεζούρα και να μετρήσετε την περιφέρεια στον μέσον του χεριού σας, ακριβώς στο μέσον μεταξύ του ώμου και του αγκώνα.
Τα μεγέθη περιχειρίδας που διατίθενται με τα πιεσόμετρα είναι:
- Μικρός ενήλικας: Περιφέρεια χεριού 22 έως 26 εκατοστά
- Μέσος όρος ενηλίκων: Περιφέρεια χεριού 27 έως 34 εκατοστά
- Μεγάλος ενήλικας: Περιφέρεια χεριού 35 έως 44 εκατοστά
- Πολύ μεγάλος ενήλικας: Περιφέρεια χεριού 45-52 εκατοστά
Όσο πιο απλό, τόσο το καλύτερο
Ξεχάστε τα πολύ “τεχνολογικά” προϊόντα. Αυξάνουν το κόστος του πιεσόμετρου και συχνά έχουν περιττές λειτουργίες.
Σίγουρα, η συνδεσιμότητα με bluetooth και η online αποθήκευση των μετρήσεων είναι ωραία χαρακτηριστικά, αλλά δεν τα χρειάζεστε πραγματικά.
Αφήστε στην άκρη τις “έξυπνες” εφαρμογές
Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα οι οποίες διατίθενται για μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μέσω του smartphone σας.
Ο δρ. Laffin είναι κάθετος σε αυτό το ζήτημα: “Αυτά τα προϊόντα δεν λειτουργούν και δεν έχουν δοκιμαστεί αυστηρά”.
Ορισμένες εφαρμογές ισχυρίζονται ότι μετρούν την αρτηριακή σας πίεση μέσω της ταχύτητας παλμικού κύματος, η οποία ουσιαστικά μετράει τις αλλαγές στην μορφή κύματος στην αρτηρία του δακτύλου σας.
“Αλλά αυτά είναι συχνά ανακριβή. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να λάβετε ψευδείς πληροφορίες και να φοβάστε (ή να καθησυχάσετε) λανθασμένα για τους αριθμούς της αρτηριακής σας πίεσης”, λέει ο ίδιος.
Τριπλή μέτρηση καλύτερη από μονή μέτρηση
Υπάρχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που μπορείτε να σκεφτείτε σχετικά με τα πιεσόμετρα για το σπίτι: η αυτόματη λήψη τριών μετρήσεων.
Ορισμένα πιεσόμετρα το κάνουν αυτόματα κάθε φορά που ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση. Κάνουν μια πρώτη μέτρηση. Περιμένετε 30 έως 60 δευτερόλεπτα και κάνουν μια δεύτερη ανάγνωση. Στη συνέχεια περιμένετε άλλα 30 έως 60 δευτερόλεπτα και κάνουν μια τελική μέτρηση.
“Αυτό είναι χρήσιμο γιατί υπολογίζει τον μέσο όρο των τριών μετρήσεων σας, ο οποίος πιθανώς αντικατοπτρίζει και την πραγματική αρτηριακή σας πίεση σε σχέση με το τι έδειξε η πρώτη μόνο μέτρηση”, εξηγεί ο δρ. Laffin.
Πώς να πάρετε σωστή μέτρηση με το σπιτικό πιεσόμετρο
- Αποφύγετε δραστηριότητες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση 30 λεπτά πριν την μέτρηση. Αυτό περιλαμβάνει να μην πιείτε καφεΐνη, να μην καπνίσετε και να μην έχετε ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα.
- Η στάση σώματος έχει σημασία. Όταν μετράτε την αρτηριακή σας πίεση, πρέπει να προσέχετε τη στάση σας. Καθίστε με όρθια την πλάτη σας και βεβαιωθείτε ότι το χέρι σας είναι ανυψωμένο στο ύψος της καρδιάς.
- Χαλαρώστε. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε για πέντε λεπτά πριν ενεργοποιήσετε το πιεσόμετρο.
- Πηγαίνετε τουαλέτα πριν την μέτρηση. Η ανάγκη για ούρηση αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση! Μην πιέζεστε να κρατηθείτε προκειμένου να πάρετε πρώτα την πίεσή σας.
- Βρείτε μια ρουτίνα μέτρησης της πίεσης. Η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως είναι πολύ πιθανό να λάβετε χρήσιμα δεδομένα εάν κάνετε μετρήσεις περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Η μέτρηση μόνο μία φορά την ημέρα δεν θα δώσει σε εσάς ή στον γιατρό σας επαρκή εικόνα. Πάρτε μετρήσεις σε διαφορετικές στιγμές κάθε μέρα, αλλά προσπαθήστε να είναι σε σταθερές ώρες.
Πηγή: clevelandclinic.org
https://www.onmed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου