Το χωριό της Μαγνησίας που νιώθεις ότι σταμάτησε ο χρόνος
Ο Άγιος Βλάσιος είναι χωριό του Νομού Μαγνησίας, χτισμένο στις πλαγιές του Πηλίου στον δρόμο που οδηγεί από τα Άνω Λεχώνια στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από τον Βόλο. Το χωριό (πρώην ανεξάρτητη κοινότητα και νυν διαμέρισμα του Δήμου Αρτέμιδος) εκτείνεται από τον Παγασητικό (οικισμός Μαλάκι) έως τα μέσα υψώματα του Πηλίου. Ο συνολικός πραγματικός πληθυσμός του ανέρχεται σε 785 κατοίκους (απογραφή 2001) και στο χωριό λειτουργεί παιδικός σταθμός και δημοτικό σχολείο.
Η ονομασία του οφείλεται στην εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον ομώνυμο άγιο. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καραμπάς ή Καραμπάσι, που στα τουρκικά σημαίνει μαύρη κεφαλή.
Το χωριό Άγιος Βλάσιος (παλαιότερο όνομα Καραμπάσι), κοντά στον Βόλο, σε επιχρωματισμένη κάρτα που ταχυδρομήθηκε το 1917.
Στα χρόνια αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881), το Καραμπάσι έγινε διαμέρισμα του Δήμου Νηλείας. Το 1914, το Καραμπάσι έγινε ανεξάρτητη κοινότητα και το όνομά του άλλαξε σε Άγιος Βλάσιος. Από το 1998, ο Άγιος Βλάσιος αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αρτέμιδος, που έχει την έδρα του στα Άνω Λεχώνια. Στην διοικητική περιφέρεια της πρώην κοινότητας και νυν δημοτικού διαμερίσματος του Αγίου Βλασίου ανήκουν τέσσερις οικισμοί:
- ο οικισμός του Αγίου Βλασίου με 485 κατοίκους,
- ο παραθαλάσσιος οικισμός Μαλάκι με 208 κατοίκους,
- ο οικισμός Παλιόκαστρο ή Παλαιόκαστρο με 65 κατοίκους, και
- ο οικισμός Στρόφλος ή Στρόφιλος με 27 κατοίκους (στοιχεία απογραφής 2001).
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο οικισμός του Παλιόκαστρου, που βρίσκεται στην ρεματιά ανάμεσα στα Άνω Λεχώνια και τον Άγιο Βλάσιο, κατοικούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Τούρκους. Όπως ήταν φυσικό, στον οικισμό υπήρχε και μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί). Ο πύργος του τζαμιού (ο μιναρές) υπήρχε μισοκατεστραμμένος μέχρι τα τέλη του 20ού αι., αλλά βάνδαλοι Έλληνες τον ανατίναξαν.
Η ιστορία
Στα χρόνια αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881), το Καραμπάσι έγινε διαμέρισμα του Δήμου Νηλείας. Το 1914, το Καραμπάσι έγινε ανεξάρτητη κοινότητα και το όνομά του άλλαξε σε Άγιος Βλάσιος, από την ομώνυμη εκκλησία του χωριού που είναι κτίσμα του 1836. Στις 13 Μαΐου 1944, το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές.Κάηκε το 70% των σπιτιών και σκοτώθηκαν 11 κάτοικοι. Τρείς απ’αυτούς τους μετέφεραν στο Βόλο στο κολαστήριο της Kίτρινης Αποθήκης και τους εκτέλεσαν με απαγχονισμό στις 31 Μαϊου το 1944 στο Ορμάν Μαγούλα. Τέλος τρείς απ’τους συλληφθέντες οι οποίοι είχαν σταλεί όμηροι στη Γερμανία, επέστρεψαν μετά την απελευθέρωση.
Από το 1998, ο Άγιος Βλάσιος αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αρτέμιδος, που έχει την έδρα του στα Άνω Λεχώνια. Στην διοικητική περιφέρεια της πρώην κοινότητας και νυν δημοτικού διαμερίσματος του Αγίου Βλασίου ανήκουν τέσσερις οικισμοί:
Το χωριό απέχει 5 χιλιόμετρα από τις παραλίες του Παγασητικού και 20 χιλιόμετρα από τις παραλίες του Αιγαίου. Η θέση του το καθιστά το ιδανικό ορμητήριο για τις εξερευνήσεις σας στο βουνό των Κενταύρων όλες τις εποχές.
Τα ξακουστά λεμονάτα
Ο Άγιος Βλάσσης είναι από τα πιο προκομμένα χωριά του Πηλίου που στηρίζουν ακόμα την οικονομία τους στη γεωργική παραγωγή, χάρη κυρίως στα ξακουστά λεμονάτα ροδάκινα που παράγει. Παράλληλα όμως ενδιαφέρεται πάντα και για την από παράδοση πολιτιστική του ανέλιξη και το κύριο βάρος για αυτή την προσπάθεια έχει επωμιστεί ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού, που καταφέρνει να οργανώνει πάντα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
https://magnesianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου