Το βότανο που ανακουφίζει από τους πόνους και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες
Βοηθά στους κολικούς, αντιμετωπίζει τη φαγούρα στο δέρμα, δρα κατά του πονόλαιμου, ανακουφίζει ακόμα και αυτούς που υποφέρουν από αιμορροΐδες.
Πολυετές φυτό που ανήκει στο γένος Μαλάχη και αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, από τα 30 είδη του γένους, εμφανίζονται περίπου 8. Πρόκειται για ένα φυτό με πυκνό φύλλωμα, με φύλλα παλαμοσχιδή και άνθη κυρίως ρόδινα, που φύονται από τον βλαστό. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από το ξεκίνημα της άνοιξης μέχρι και τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού.
Ο λόγος για τη μολόχα, ένα βότανο που είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τη φαρμακευτική του δράση.
Σήμερα, χρησιμοποιείται από φαρμακοβιομηχανίες, καθώς τα άνθη και τα φύλλα του έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του βήχα, σε φλεγμονές της επιδερμίδας, του αναπνευστικού, των ματιών, του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, μεταξύ άλλων.
Γενικά, η μολόχα μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα, δηλαδή, σαν ζεστό τσάι ή να γίνει τοπική εφαρμογή του εκχυλίσματος των φύλλων της και δρα κατά του πόνου. Από τον πονόλαιμο και τον πόνο που μπορεί να προκαλείται στα δόντια μέχρι το τσούξιμο και τη φαγούρα από ένα δερματικό ερεθισμό, τσίμπημα, ακόμα και από το έγκαυμα, αλλά και τον πόνο σε στομάχι, έντερο – μπορεί να ανακουφίσει επίσης αυτούς που υποφέρουν συχνά από αιμορροΐδες.
Η τοπική εφαρμογή στο δέρμα το ενυδατώνει φυσικά, με αποτέλεσμα να βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας και του ερεθισμού, καθώς και να αυξάνει τον ρυθμό επούλωσης πληγών, πιθανότατα λόγω της ενίσχυσης παραγωγής και της έκκρισης κολλαγόνου στο σημείο εκείνο.
Μία ακόμα σημαντική ιδιότητα της μολόχας είναι ότι χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού και του συκωτιού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή και συνεπώς, καταπολεμά τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και αποτρέπει το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες που αυτό προκαλεί στον οργανισμό.
https://www.oneman.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου