Μια φορά είναι αστείο, δύο φορές είναι ξεκαρδιστικό, αλλά οτιδήποτε περισσότερο από αυτό είναι απλώς... ενοχλητικό

Μιλάμε φυσικά για τον λόξιγκα, αυτή την περίεργη αυθόρμητη αντίδραση του οργανισμού με τον αστείο ήχο που μας συμβαίνει συχνά-πυκνά... χωρίς προειδοποίηση.

Ο λόξιγκας ξεκινά πολύ χαμηλότερα από το στόμα: στο διάφραγμα, τον μυ σε σχήμα θόλου μεταξύ των πνευμόνων και του στομάχου. Κανονικά, το διάφραγμα τραβάει αέρα προς τα κάτω όταν εισπνέετε για να τον περάσει στους πνεύμονες και στη συνέχεια χαλαρώνει όταν εκπνέετε, ώστε ο αέρας να μπορεί να φύγει από τους πνεύμονες και να βγει από τη μύτη και το στόμα.

Αλλά αν κάτι ερεθίσει το διάφραγμά σας, αυτό μπορεί να προκαλέσει σπασμό, αναγκάζοντάς σας να “ρουφήξετε ξαφνικά αέρα” στον λαιμό σας, ο οποίος χτυπά απότομα το φωνητικό σας κουτί. Αυτό κάνει τις φωνητικές χορδές σας να κλείνουν ξαφνικά, δημιουργώντας το ξεχωριστό "χικ"!

Γιατί συμβαίνει ο λόξιγκας

Ο λόξιγκας μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους: μερικοί από αυτούς είναι σωματικοί και άλλοι συναισθηματικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πραγματικός ερεθισμός συμβαίνει στο νεύρο που συνδέει τον εγκέφαλο με το διάφραγμα. Μερικές κοινές αιτίες είναι:

  • Τρώτε μεγάλη ποσότητα ή/και με μεγάλη ταχύτητα
  • Αίσθημα νευρικότητας ή ενθουσιασμού
  • Πίνετε ανθρακούχα ποτά ή πολύ αλκοόλ
  • Στρες
  • Ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας
  • Κατάποση αέρα ενώ πιπιλίζετε καραμέλα ή μασάτε τσίχλα

Μακροχρόνιος λόξιγκας

Ο λόξιγκας είναι συνήθως προσωρινός, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παραμείνει για παραπάνω χρόνο (ίσως και μέρες). Συνήθως οφείλεται σε βλάβη ή επιδείνωση των νεύρων που συνδέονται με το διάφραγμα. Τα πάντα, από μια τρίχα που αγγίζει το τύμπανο μέχρι τον πονόλαιμο, μπορεί να επηρεάσουν αυτά τα νεύρα και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένας όγκος, βρογχοκήλη ή κύστη στον λαιμό μπορεί να τα καταστρέψουν.

Ο λόξιγκας που διαρκεί για παραπάνω από το κανονικό μπορεί επίσης να οφείλεται σε σοβαρές διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, αλλά και σε μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια. Φάρμακα όπως τα στεροειδή ή ορισμένα ηρεμιστικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μακροχρόνιο λόξιγκα.

Και ακόμη και ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ειδικά εκείνες που απαιτούν αναισθησία, μπορεί να σας προκαλέσουν λόξιγκα. Εάν έχετε λόξιγκα για περισσότερες από 2 ημέρες ή εάν είναι αρκετά σοβαρός ώστε να παρεμποδίζει την σίτιση, την αναπνοή, τον ύπνο ή σας προκαλεί δυσφορία, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.

Επίσης, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε είδος πόνου στο στομάχι, πυρετό, δύσπνοια, εμετό ή βήχα με αίμα μαζί με τον λόξιγκα.

Πώς σταματάει ο λόξιγκας

Εάν ελπίζετε ότι το να σταθείτε ανάποδα ή να σας τρομάξει ένας φίλο σας, θα σταματήσει τον λόξιγκα, πλανάστε. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτές οι μέθοδοι λειτουργούν.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι κρατώντας την αναπνοή σας ή με το να αναπνέετε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, μπορεί να δώσει την λύση τις στιγμής. Και οι δύο αυτές τεχνικές κάνουν το διοξείδιο του άνθρακα να συσσωρεύεται στους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να χαλαρώσει το διάφραγμα.

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν και ο λόξιγκας συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσει και κάποια φάρμακα για να δει εάν μπορεί να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία σας.

Πηγή: webmd.com

https://www.onmed.gr/