Μια τέτοια μέρα έρχεται: η επιστήμη δεν θα μας αφήσει να πεθάνουμε, η τεχνολογία δεν θα μας αφήσει να ζήσουμε!
Μια μέρα η θρησκεία του κόσμου θα γίνει «dataism». Στα μάτια της τεχνητής νοημοσύνης, δεν θα υπάρχει τίποτα περισσότερο από ανθρώπινα δεδομένα. Αν κάποιος αναζητήσει ένα βιβλίο στο Διαδίκτυο, η τεχνητή νοημοσύνη θα του δείξει τη διαφήμιση του βιβλίου. Αν κάποιος διαβάζει για τρομοκρατική ομάδα, θα παρακολουθείται.
Μπορεί επίσης να συλληφθεί. Από τη διαχείριση της αγοράς μέχρι την ασφάλεια, θα εμπλακεί επίσης η τεχνητή νοημοσύνη. Το οποίο συνεχίζει να συλλέγει όλα τα δεδομένα του κόσμου από στιγμή σε στιγμή. Παίρνει αποφάσεις με βάση αυτά τα δεδομένα. Τα δεδομένα θα κυβερνήσουν τον κόσμο ελέγχοντάς τον.
Ο κόσμος γίνεται «μήτρα»
Όπως λέει ο Χαράρε στο βιβλίο, ο κόσμος μπορεί να γίνει «μήτρα» με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι γίνονται μηχανές και οι μηχανές γίνονται άνθρωποι. Δεν θα υπάρξουν διακρίσεις. Ίσως όλα αρχίσουν να συμβαίνουν στο δικό μας μυαλό. Υπάρχουν ήδη πολλά μη ζωντανά συστήματα που λειτουργούν σε αυτόν τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο και ο ανθρώπινος κόσμος θα λειτουργεί όπως κάθε άψυχο σύστημα. Τώρα οργώνουμε σαν τα βόδια. Σε εκείνο το σημείο η ανθρώπινη σκέψη δεν θα είναι τίποτα άλλο από δεδομένα. Θα χρησιμοποιηθούν ως «είσοδος» και «έξοδος».
Αυτά αναφέρονται σε ένα πειστικό βιβλίο που έγραψε ένας Ισραηλινός καθηγητής, μια συγκριτική μελέτη και ερμηνεία δεδομένων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων ερευνητικών μελετών. Δηλαδή, το «Homo Deus: A Brief History of the Future» είναι ένα δημοφιλές βιβλίο που γράφτηκε από τον Yuval Noah Harari, έναν Ισραηλινό καθηγητή στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στα εβραϊκά το 2015 και μια αγγλική έκδοση δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο του 2016. Αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2017, το βιβλίο εκδόθηκε και στις ΗΠΑ. Σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας περιγράφει γεγονότα και συγκεκριμένες ανθρώπινες εμπειρίες μαζί με ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με την ιστορική του έρευνα, περιγράφοντας τα πράγματα και τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν τα πράγματα.
Παρουσιάζει έναν βαθύ και λαμπρό προβληματισμό για τις ικανότητες που απέκτησε ο Homo sapiens κατά την ύπαρξή του και την εξέλιξή του ως είδος. Ο Homo Deus περιγράφει τις τρέχουσες δυνατότητες και επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Γίνεται προσπάθεια πρόβλεψης του αύριο. Αναφέρει τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να αγωνίζεται να επιτύχει την ευτυχία, να επιτύχει την αθανασία και να αποκτήσει θεϊκές δυνάμεις.
Έχοντας ένα παιδί που μπορεί να αναλάβει την επιθυμητή δουλειά
Ο Homo sapiens μπορεί μια μέρα να γίνει παντοδύναμος και να ονομαστεί Homo Deus, είπε στο βιβλίο του. Ισχυρίζεται ότι σταδιακά ο άνθρωπος θα κάνει μεγάλη πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία. Κάποτε οι άνθρωποι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν παιδιά με τις ιδιότητες που επιθυμούν. Ακόμη και σήμερα, η έννοια του «μωρού σχεδιαστή» συνεχίζεται. Εάν το γονίδιο της νοημοσύνης εγχυθεί σε ένα έμβρυο, αυτό το παιδί θα είναι πολύ έξυπνο. Ομοίως, προσθέτοντας adi gin, μπορεί να αυξηθεί η ανοσία του.
Τέτοιοι άνθρωποι θα είναι οι «υπεράνθρωποι», τα δυνατά προσόντα στην κοινωνία μετά από χιλιάδες χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία γήρανσης μπορεί επίσης να σταματήσει. Και ο άνθρωπος δεν γερνάει ποτέ. Η ηλικία του ανθρώπου θα είναι πιθανώς χιλιάδες χρόνια. Οι άνθρωποι θα κατακτήσουν και το περιβάλλον χάρη στην τεχνολογία. Θα μπορεί να δημιουργεί βροχή και ήλιο κατά βούληση. Αυτό είναι απολύτως δυνατό. Γιατί κανείς δεν πίστευε ότι πριν από 70.000 χρόνια ο Homo erectus θα γινόταν μια μέρα Homo sapiens. Η Sapiens έχει περάσει από το κυνήγι στο Διαδίκτυο σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τι θα κάνει τα επόμενα χιλιάδες χρόνια.
Ικανός να γίνει αθάνατος
Ο άνθρωπος κάποτε θα μπορέσει να λύσει όλα του τα προβλήματα. Θα έχει πλήρη νίκη επί της πείνας, της επιδημίας, της βίας κ.λπ. Θα τα κάνει όλα αυτά με τη βοήθεια της «υπερ-τεχνολογίας». Οι «υπεράνθρωποι» είναι πιθανό να είναι 100 φορές πιο έξυπνοι από εμάς. Έτσι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα αμέσως. Επίσης ο άνθρωπος θα προσπαθήσει να βρει την αθανασία. Γιατί κάποια πλάσματα δεν πεθαίνουν ποτέ. Καθώς τα βακτήρια χωρίζονται πάντα στα δύο αλλά δεν πεθαίνουν ποτέ. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ψάξουν για το ίδιο τζιν και να μην πεθάνουν ποτέ. Και μια νέα 'έκδοση' του μπορεί να γεννηθεί από τα όργανά του. Αυτό το είδος εργασίας συμβαίνει σε δέντρα και φυτά. Ο τοίχος μεγαλώνει μια νέα ουρά όταν κόβεται. Γίνεται πολλή έρευνα πάνω σε αυτό. Αυτό που δείχνει είναι ότι στο μέλλον μπορεί να κατασκευαστεί νέα τεχνολογία από όλα αυτά.
Η ανθρωπότητα πεθαίνει
Τα οφέλη της τεχνολογικής υπεροχής θα προκύψουν μόνο στην ελίτ. Οι φτωχοί και η μεσαία τάξη θα πρέπει απλώς να μείνουν αδρανείς. Δεν θα γίνει χρήση των ικανοτήτων τους. Γιατί τα πάντα θα διοικούνται από τεχνητή νοημοσύνη και ρομπότ. Η εργασία των εργαζομένων δεν θα έχει καμία χρησιμότητα. Αντίθετα, οι σύγχρονες μηχανές θα επιταχύνουν αυτές τις εργασίες. Τις δουλειές του σπιτιού θα τις κάνει επίσης το ρομπότ. Η επέμβαση στο νοσοκομείο θα γίνει και από ρομπότ. Με αυτόν τον τρόπο η άχρηστη τάξη μπορεί να προχωρήσει και ακόμη και να εξαφανιστεί.
Η ανθρωπότητα θα πεθάνει σιγά σιγά. Ανθρωπότητα σημαίνει τη δομή των ανθρώπινων συναισθημάτων, επιθυμιών, σκέψεων κ.λπ. Η ανθρωπότητα μια μέρα θα αντικατασταθεί από τον ψηφιακό και τον ρομποτικό. Καθώς ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι προτιμούν να είναι απασχολημένοι με τα κινητά τους τηλέφωνα αντί να μιλάνε μεταξύ τους. Τέτοιοι άνθρωποι ζουν στην «εικονική» πραγματικότητα.
Ένα σώμα χωρίς τεχνολογία είναι χωρίς κόκαλα
Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι μπορούν να συσχετιστούν με την τεχνολογία. Για παράδειγμα, η εμφύτευση μιας συσκευής στη θέση της καρδιάς μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Δεν θα οδηγήσει ποτέ σε καρδιακές προσβολές και καρδιακές παθήσεις. Τέτοια εξαιρετικά εξελιγμένα τεχνητά όργανα μπορούν να αντικαταστήσουν τα ανθρώπινα όργανα. Μπορεί επίσης να υπάρχει πιθανότητα αντικατάστασης του εγκεφάλου με υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έρθει και η εποχή του «cyborg». Όλα αυτά δεν είναι κινηματογραφικά. Ό,τι φαντάζεται ο άνθρωπος το μεταμορφώνει σε πράξη. Λες και πριν από χιλιάδες χρόνια κανείς δεν ήξερε ότι θα πετάγαμε στον ουρανό. Αλλά έγινε εφικτό με την εφεύρεση του αεροπλάνου.
Εξαφάνιση των ανθρώπινων αισθήσεων
Οι σάπιενς είναι λογικοί και συνειδητοί άνθρωποι. Μια μέρα ο υπολογιστής θα γίνει τόσο σάπιενς που θα καταλάβει περισσότερα από εμάς. Παίρνουμε συναισθηματικές και συνειδητές αποφάσεις, οι οποίες είναι επίσης λανθασμένες. Αλλά οι υπολογιστές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις. Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν επίσης καθοδήγηση από υπολογιστές για την ερωτική τους ζωή, την εργασία και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Όπως πολλές φορές κάποιοι ερωτεύονται τυφλοί και επιλέγουν λάθος σύντροφο για τον εαυτό τους. Αλλά ο υπολογιστής θα βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέξουν τον καλύτερο συνεργάτη με τη συλλογιστική τους δύναμη. Αυτό θα καταστρέψει τις ανθρώπινες αισθήσεις. Δεν υπάρχει χώρος για συγκίνηση. Όλοι θα πάρουν μια σοφή απόφαση.
Αλλαγή των ορισμών της ηθικής
Σταδιακά, θα αναπτυχθούν αλγόριθμοι βασισμένοι σε τόσο υψηλή τεχνολογία που οι άνθρωποι μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικές κατηγορίες. Ποιος θα γίνει πολιτικός και ποιος εγκληματίας με τεχνητή νοημοσύνη; κλπ θα ειπωθούν εκ των προτέρων. Οι εγκληματίες μπορούν επίσης να φυλακιστούν πριν από τη διάπραξη του εγκλήματος, ώστε να μην συμβεί το έγκλημα. Επίσης, με την πρόοδο της βιολογίας, είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέα γονίδια με τη βοήθεια της γονιδιακής επεξεργασίας. Οι κανόνες και η ηθική θα έχουν επίσης νέο ορισμό. Αυτό που είναι καλό για τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων θα είναι πιθανώς η ηθική και η ηθική.
Ο Homo sapiens μπορεί να εξαφανιστεί
Τελικά η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι τόσο εξελιγμένη που ο Homo sapiens θα εξαφανιστεί. Και στη θέση του θα έρθει ο Homo Deus. Είναι κατασκευασμένο από τεχνητή νοημοσύνη και είναι σαν τον Θεό - Azar-Amar. Ακριβώς όπως ο Homo Sapiens εξαφάνισε τους Homo Neanderthal, έτσι και ο Homo Deus θα εξαφανίσει μια μέρα τον Homo Sapiens.
Τέλος, ο Harari άλλαξε τον ορισμό της ιστορίας γράφοντας το Homo Deus (Μια Σύντομη Ιστορία του Μέλλοντος). Στο πρώτο του βιβλίο, Sapiens, ο Harari περιέγραψε το ταξίδι ολόκληρης της ανθρώπινης φυλής μέχρι σήμερα, αλλά στο Homo Deus, έχει γράψει μια ιστορία για κάτι που δεν υπήρχε, και αυτό με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ο άνθρωπος έχει φτάσει πραγματικά πολύ κοντά στο να γίνει «Θεός» (Homo σημαίνει άνθρωπος και Deus που σημαίνει «Θεός»). Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων θα γίνει ισχυρός και ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα γίνει αδύναμος και άχρηστος.
Ακόμα αδύνατο να μαντέψει κανείς
Το τι θα κάνει η ανθρωπότητα σε κάθε νέα εποχή μπορεί κανείς να μαντέψει, αλλά ο καιρός που έρχεται είναι τέτοιος που είναι ακόμα αδύνατο να προβλεφθεί τι θα κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Harari, ο λόγος που οι άνθρωποι διαφέρουν από τα άλλα πλάσματα είναι η τεχνολογία. Μέσω της κατάκτησης της φωτιάς, της εισαγωγής της γεωργίας και της χρήσης της γλώσσας, οι άνθρωποι μπόρεσαν να συνεργαστούν σε μια κλίμακα που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο είδος. Αυτοί που ήταν σωματικά δυνατοί ή όσοι είχαν αιχμηρή διανόηση απέκτησαν δύναμη στην κοινωνία.
Οι υπολογιστές είναι πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους
Η εφεύρεση της μηχανής καθιστά άχρηστη τη σωματική δύναμη τόσο του ανθρώπου όσο και του θηρίου. Η οξύνοια της διανόησης, που ήταν το μόνο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου γένους, χάνεται. Σήμερα βρισκόμαστε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Σήμερα, οι αλγόριθμοι, τα μεγάλα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν αποδείξει ότι οι υπολογιστές είναι πολλές φορές πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους. Η μόνη διαφορά είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει συνείδηση και δεν φαίνεται να έχει. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν χρειάζεται επίγνωση.
Τι θα κάνει ο κόσμος;
Ένα αδύναμο αυτοκίνητο είναι πιο αποτελεσματικό από το καλύτερο άλογο. Ένα άλογο μπορούσε να αισθανθεί, αλλά ένα αυτοκίνητο όχι, αλλά σήμερα μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητα. Οι συσκευές μπορούν να γίνουν πολύ καλοί γιατροί, μηχανικοί, τεχνικοί, δικηγόροι, οδηγοί, δάσκαλοι κ.λπ. στη θέση των ανθρώπων που αισθάνονται έτσι. Δεν χρειάζονται ούτε μισθό ούτε οργάνωση. Μια τέτοια κατάσταση δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Χαράρι ρωτά τι θα κάνουν οι άνθρωποι αν όλη η δουλειά γίνεται από μηχανές; Πώς θα είναι εκείνη η εποχή, όταν η επιστήμη δεν μας αφήνει να πεθάνουμε και οι μηχανές δεν μας αφήνουν να ζήσουμε;
Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η εποχή δεν απέχει 100-200 χρόνια, μάλλον μια τέτοια εποχή έχει ήδη ξεκινήσει. Σε δύο με τρεις δεκαετίες θα αρχίσουμε να βιώνουμε αυτή τη φορά οι ίδιοι. Η ερώτηση του Χαράρι είναι ερώτηση για όλους μας. Έτσι, αυτό το βιβλίο του παρέχει πληροφορίες για το μέλλον του ανθρώπινου είδους από την προοπτική της ιστορίας και του παρόντος χρόνου. Ο Χαράρι κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν πολύ μέσα από αυτό το βιβλίο.
https://lokpati.com/
https://narayangiri.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου