Η Αεροπορία Στρατού αναζητεί κατεπειγόντως στέγη:
Η Λίμνη Κάρλα «διώχνει» την Ταξιαρχία από το Στεφανοβίκειο καθώς τα νερά δεν έχουν ακόμη αποτραβηχτεί πέντε μήνες μετά τις πλημμύρες
Τα ελικόπτερα Apache, όπως λένε όλες οι πληροφορίες, θα μετακινηθούν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Ήδη οι μηχανικοί των ελικοπτέρων καθημερινά μετακινούνται από την Λάρισα στην αεροπορική βάση με υπηρεσιακά λεωφορεία. Πηγή: Hellas Journal
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ https://hellasjournal.com/category/amina-energia/
Ίσως η μεγαλύτερη των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του Στρατού Ξηράς είναι η επόμενη μέρα στην Αεροπορία Στρατού.
Τα ελικόπτερα Apache, Kiowa, UH-1 Huey και το προσωπικό που τα υπηρετούν, αναζητούν κατεπειγόντως νέα στέγη.
Αν οι υπολογισμοί των επιστημόνων έλεγαν ότι για να «στεγνώσει» η αεροπορική βάση του Στεφανοβικείου, θα απαιτηθούν περίπου 580 ημέρες, τέσσερις μήνες μετά, η εικόνα παραπέμπει σε κάτι μη διαχειρίσιμο και με πολλά ερωτηματικά τι θα συμβεί αν υπάρξουν νέα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ύστερα από τέσσερις και κάτι μήνες, από εκείνες τις ημέρες που ξεκίνησαν οι καταστροφικές πλημμύρες Daniel και Elias στη Θεσσαλία, στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, σύμφωνα με πληροφορίες, το νερό παραμένει σταθερά ψηλά, στα περίπου 5 μέτρα.
Ορισμένες εγκαταστάσεις είναι βυθισμένες κάτω από τόνους νερού, με την λίμνη Κάρλα που γειτνιάζει με την αεροπορική βάση της Αεροπορίας Στρατού, να έχει μεγαλώσει όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
Οι παραπάνω πηγές εξηγούσαν μάλιστα ότι με το που φυσάει άνεμος στην περιοχή που είναι η 1η Ταξιαρχία, ο κυματισμός που δημιουργείται καταστρέφει ακόμη περισσότερο κτίρια που παραμένουν εγκλωβισμένα από τα νερά της λίμνης.
Εδώ και λίγες ώρες δημοσιεύθηκε η νέα σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου του Στρατού Ξηράς, που προέκυψε μετά τις κρίσεις. Αμέσως μετά ακολούθησε η παράδοση- παραλαβή Αρχηγών, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, από τον Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη.
Ο νέος Αρχηγός του Στρατού μίλησε για το αμυντικό υλικό κι αυτό ήταν ένα σημείο που μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι μια εκ των αποστολών στην οποία θα εστιάσει η ηγεσία, αφορά την συντήρηση αλλά και την επαναλειτουργία υφιστάμενου υλικού, όπως για παράδειγμα ελικόπτερα που υπέστησαν σημαντική ζημιά κατά τη διάρκεια της πλημμύρας.
«{…} αδιάκοπη προσπάθεια για ολοένα και πιο στοχευμένη αξιοποίηση του αμυντικού μας υλικού, το οποίο η πολιτεία, μας έχει εμπιστευτεί και παρέχεται από το υστέρημα του Ελληνικού λαού.{…} Μαζί θα μπορέσουμε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τη σύγχρονη πραγματικότητα των στρατιωτικών και μη συγκρούσεων και προκλήσεων, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ψήγματα της οποίας αρχίζουμε και βλέπουμε την τελευταία περίοδο.», ανέφερε μεταξύ άλλων στόχων, όπως η εκπαίδευση και η μετάλλαξη της στρατιωτικής θητείας, ο Αντιστράτηγος Κωστίδης, νέος Α/ΓΕΣ.
Χωρισμένη στα δυο η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού
Η Αεροπορία Στρατού χρειάζεται «χθες» το νέο της σπίτι, αφού εκείνο που έως τον Σεπτέμβριο, φιλοξενούσε ένα μέρος της δύναμής της, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, υπάρχει «κινητικότητα» τόσο από βουλευτές της Θεσσαλίας, όσο και της Ημαθίας. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν ανάλογες καταστάσεις, με βουλευτές περιφερειών κι όχι μόνο, να ζητούν την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων. Η άσκηση πίεσης άλλωστε από την δεκαετία του 1980 έχει διατηρήσει την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο, ενώ έως πρότινος σχεδιάζονταν και η μετεγκατάσταση των αρματαγωγών στην περιοχή. Και αυτό είναι ένα από τα προγράμματα που το υπουργείο τα τοποθετεί στην άκρη, ανεβάζοντας άλλα, πιο σημαντικά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων.
Προτάσεις με εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο, στην περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν γίνει όπως και αυτοψίες από στρατιωτικά κλιμάκια. Πλην όμως εκείνο που γίνεται γνωστό είναι ότι τα σημεία που προτάθηκαν από τους στρατιωτικούς κρίνονται ως ακατάλληλα.
Το βέβαιο όμως είναι ότι δεν γίνεται ούτε να παραμείνουν τα ελικόπτερα στις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ούτε να κατασκευαστούν σε παραπλήσια περιοχή για πολλούς λόγους.
Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα έμπειροι αξιωματικοί επισήμαναν πως η Αεροπορία Στρατού δεν μπορεί να περιμένει υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις περιοχών για την εξ αρχής κατασκευή νέας «φωλιάς» για τα ελικόπτερα.
- Το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι επιτελείς που πρόκειται να συζητηθεί με τη νέα ηγεσία είναι ο χωρισμός των Ταγμάτων που είχαν έδρα την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.
Κάποια ελικόπτερα και το προσωπικό τους αναγκαστικά, (σ.σ. άρα και οι οικογένειές τους θα μπουν σε μια σημαντική περιπέτεια, πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης) θ’ αλλάξουν Νομούς, μετακινούμενα είτε στην Ημαθία είτε στην Αττική.
Σε ό,τι αφορά την Αλεξάνδρεια Ημαθίας οι πληροφορίες λένε ότι οι εκεί εγκαταστάσεις που αποτελούν και κέντρο εκπαίδευσης ιπταμένων για την Αεροπορία Στρατού, δεν επαρκούν. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν έργα επέκτασης υποδομών, με παράλληλα υποχρεωτικά αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίζουν τη νέα βάση από τα καιρικά φαινόμενα.
Και για τα Μέγαρα η βάση της αεροπορίας στρατού θα στριμωχτεί σημαντικά. Εκτός από τα δυο Τάγματα και την βάση συντήρησης των ελικοπτέρων, τον τελευταίο χρόνο κατασκευάστηκαν ή μετασκευάστηκαν κτίρια για την Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ.
Η προσθήκη με νέα κτίρια θεωρείται δεδομένη ενώ στην πίστα ο χώρος θα συμπυκνωθεί για τα ελικόπτερα Chinook, NH-90, UH-1 Huey και ορισμένα ελικοφόρα αεροσκάφη της αεροπορίας στρατού.
https://hellasjournal.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου