Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρησμένα πόδια σε κάποια στιγμή. Είναι σύνηθες -ειδικά μετά το περπάτημα ή την πολύωρη ορθοστασία- και συχνά θεραπεύεται με απλή ανάπαυση και την ανύψωση των ποδιών.

Αλλά εάν το πρήξιμο στα πόδια επιμένει, πιθανότατα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό, επειδή μπορεί να είναι “καμπανάκι” για ένα πιο σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα, όπως καρδιακή ανεπάρκειαεν τω βάθει φλεβική θρόμβωσηνεφρική νόσο ή κίρρωση του ήπατος. Επομένως, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την αιτία του πρηξίματος στα πόδια.

Όταν είστε πολλές ώρες όρθιοι ή καθιστοί με τα πέλματα στο έδαφος, η βαρύτητα τραβάει προς τα κάτω το αίμα στις φλέβες των ποδιών και μέρος του νερού στο αίμα εισέρχεται στους ιστούς των ποδιών, προκαλώντας πρήξιμο. Υπάρχουν όμως και κάποιες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοιο πρήξιμο επειδή επηρεάζουν την κίνηση των υγρών μέσα στο σώμα.

Συνήθεις αιτίες για το πρήξιμο στα πόδια:

Εγκυμοσύνη

Το πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων είναι συχνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εντούτοις -αν είναι έντονο- μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας, μιας σοβαρής κατάστασης που περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση και σημαντικό πρήξιμο.

Τραυματισμός ποδιού/αστραγάλου

Το πρήξιμο είναι ένα κοινό σύμπτωμα τραυματισμού του ποδιού ή του αστραγάλου. Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας από τους πιο συχνούς μυοσκελετικούς. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση, ένας σοβαρά τραυματισμένος αστράγαλος μπορεί να μην επουλωθεί καλά και να χάσει το εύρος κίνησης και τη σταθερότητά του.

Φλεβική ανεπάρκεια

Οι βαλβίδες στις φλέβες των ποδιών μας εμποδίζουν το αίμα να έλκεται προς τα κάτω από τη βαρύτητα και να λιμνάζει στις φλέβες των ποδιών. Καθώς γερνάμε, αυτές οι βαλβίδες μπορεί να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτή είναι μια κοινή αιτία πρησμένων ποδιών.

Φλεβίτιδα

Μια φλεγμονώδης επιφανειακή φλέβα στο πόδι ή το πέλμα μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Σε αυτήν την κατάσταση, σχηματίζονται θρόμβοι αίματος στις βαθιές φλέβες των ποδιών. Οι θρόμβοι εμποδίζουν την επιστροφή του αίματος από τα πόδια στην καρδιά, προκαλώντας πρήξιμο σε πόδια και πέλματα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ σοβαρό εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα: οι θρόμβοι αίματος μπορεί να αποσπαστούν και μέσω του αίματος να φτάσουν στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, πόνο κατά την αναπνοή, ακόμη και θάνατο.

Συνήθως, οι θρόμβοι εμφανίζονται μόνο σε ένα πόδι, οπότε μόνο το ένα πόδι είναι ασυνήθιστα πρησμένο. Το πρήξιμο και στα δύο πόδια ή πέλματα ταυτόχρονα κατά κανόνα δεν είναι σοβαρό, αλλά το νέο πρήξιμο μόνο του ενός ποδιού είναι πάντα κάτι που πρέπει να αναφέρετε άμεσα στον γιατρό σας.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Συμβαίνει όταν οι κοιλίες (οι κάτω καρδιακοί θάλαμοι) γίνονται αδύναμες ή ασυνήθιστα δύσκαμπτες. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε. Ως αποτέλεσμα, το αίμα στις φλέβες των ποδιών που θα πρέπει να αντληθεί πίσω στην καρδιά, λιμνάζει στις φλέβες, προκαλώντας διαρροή υγρού στα πόδια και τα πέλματα.

Ηπατική νόσος

Ορισμένες ηπατικές ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται λευκωματίνη, η οποία παράγεται στο ήπαρ. Τα χαμηλά επίπεδα λευκωματίνης προκαλούν το υγρό στο αίμα να περάσει στους ιστούς, προκαλώντας πρήξιμο όχι μόνο στα πόδια και τα πέλματα, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια και το πρόσωπο.

Νεφρική νόσος

Τα υγρά μπορούν να συσσωρευτούν στους ιστούς εάν η ασθένεια δυσκολεύει τους νεφρούς να απαλλαγούν από το υπερβολικό υγρό στο σώμα (μία από τις κύριες λειτουργίες των νεφρών).

Μόλυνση

Η κυτταρίτιδα είναι μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο στην μολυσμένη περιοχή του δέρματος. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι πιο συχνή στα πόδια και τα πέλματα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Παθήσεις σε οστά και τένοντες

Πολλά προβλήματα με τα οστά και τους τένοντες στα πόδια σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο, αν και (σε αντίθεση με τα αγγειακά αίτια) προκαλούν -κατά κανόνα- και πόνο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν κατάγματα, αρθρίτιδα και τενοντίτιδα.

Προβλήματα με το δέρμα και τα νύχια των ποδιών

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας λεπταίνει. Αυτό το κάνει πιο ευάλωτο σε κοψίματα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μολυνθούν, προκαλώντας πρήξιμο της περιοχής κοντά στην πληγή. Ένα κόψιμο στο πόδι μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο ολόκληρου του ποδιού.

Παρενέργειες φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα, όπως οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου για τη θεραπεία της υπέρτασης, μπορεί επίσης να είναι η αιτία για το πρήξιμο στα πόδια.

Swollen-Feet

Πώς να αντιμετωπίσετε στο σπίτι το πρήξιμο στα πόδια

Ένα περιορισμένο πρήξιμο στα πόδια δεν είναι συνήθως κάτι ανησυχητικό. Εάν ανασηκώσετε τα πόδια σας, ακουμπώντας σε μια καρέκλα, το πρήξιμο θα πρέπει να εξαφανιστεί σε μερικές ώρες. Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του οιδήματος:

  • Τακτική άσκηση για ενδυνάμωση των ποδιών, ώστε να γίνεται καλύτερα η άντληση υγρού από τα πόδια σας πίσω στην καρδιά.
  • Ακολουθήστε μια χαμηλή σε αλάτι διατροφή, η οποία μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση υγρών και το πρήξιμο.
  • Φοράτε κάλτσες συμπίεσης/υποστήριξης (πωλούνται στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα ιατρικών ειδών).
  • Κάντε συχνά διαλείμματα όταν ταξιδεύετε για να σταθείτε όρθιοι και να μετακινηθείτε.
  • Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα ή ψηλές κάλτσες γύρω από τους μηρούς.
  • Χάστε βάρος εάν χρειάζεται.

Πότε να δείτε έναν γιατρό σχετικά με το πρήξιμο στα πόδια σας

Αναφέρετε τα συμπτώματά σας σε γιατρό εάν υπάρχει τόσο μεγάλο πρήξιμο που αφήνει μια εσοχή εάν πιέσετε το δάχτυλό σας μέσα σε αυτό, ή εάν έχει αναπτυχθεί ξαφνικά, διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, επηρεάζει μόνο το ένα πόδι ή συνοδεύεται από πόνο ή αποχρωματισμό του δέρματος.

Τέλος, μην κάνετε μια δική σας διάγνωση! Μερικές φορές, το πρήξιμο στα πόδια είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχετε καρδιακή ανεπάρκεια ή ηπατική ή νεφρική νόσο και ο γιατρός σας πρέπει να εξετάσει αυτές τις πιθανότητες.

Ο γιατρός σας θα πάρει ένα ιατρικό ιστορικό και θα κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση που περιλαμβάνει την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος και ούρων, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα ή άλλες εξετάσεις.

Με τόσους πολλούς πιθανούς λόγους για το πρήξιμο, είναι σημαντικό να αφήσετε τον γιατρό σας να διερευνήσει την αιτία, να συνταγογραφήσει τη θεραπεία που χρειάζεστε και να σας βοηθήσει να... σταθείτε ξανά στα πόδια σας το συντομότερο δυνατό!

Πηγή: harvard.edu

https://www.onmed.gr/