Στη φιλοσοφία, η θεωρία αποφάσεων εξετάζει πώς τα άτομα λαμβάνουν αποφάσεις σε διάφορες περιστάσεις. Περιλαμβάνοντας τόσο κανονιστικές όσο και περιγραφικές πτυχές, επιδιώκει να κατανοήσει και να αξιολογήσει την ορθολογική λήψη αποφάσεων. Η κανονιστική θεωρία αποφάσεων εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις, με βάση αρχές όπως η μεγιστοποίηση της χρησιμότητας ή η τήρηση των ηθικών αρχών. Η περιγραφική θεωρία αποφάσεων στοχεύει να κατανοήσει πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν πραγματικά αποφάσεις στην πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τους γνωστικούς περιορισμούς και τις προκαταλήψεις τους.
Η αναμενόμενη χρησιμότητα είναι μια αρχή της θεωρίας αποφάσεων που δηλώνει ότι τα άτομα πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα πιθανά αποτελέσματα και τις σχετικές πιθανότητες. Αναθέτοντας βοηθητικά προγράμματα σε διάφορα αποτελέσματα, τα άτομα μπορούν να συγκρίνουν την αναμενόμενη χρησιμότητα διαφορετικών επιλογών και να επιλέξουν αυτή που μεγιστοποιεί τη συνολική αναμενόμενη ικανοποίησή τους. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται συχνά σε οικονομικά μοντέλα και στη λήψη αποφάσεων υπό αβεβαιότητα.
Η θεωρία των αποφάσεων αναγνωρίζει επίσης ότι τα άτομα δεν είναι πάντα λογικά λήπτες αποφάσεων λόγω γνωστικών περιορισμών και προκαταλήψεων. Η συμπεριφορική θεωρία αποφάσεων εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα αποκλίνουν από τα κανονιστικά μοντέλα λήψης αποφάσεων. Αυτή η προσέγγιση εφαρμόζεται σε τομείς όπως η οικονομία, η ψυχολογία και η δημόσια πολιτική. Οι ηθικές πτυχές της λήψης αποφάσεων εξετάζονται επίσης στη θεωρία αποφάσεων. Οι κανονιστικές θεωρίες της ηθικής, όπως η δεοντολογία και ο συνεπακόλουθος , διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην καθοδήγηση των επιλογών των ατόμων, με δεοντολογικές θεωρίες να επικεντρώνονται στα ηθικά καθήκοντα και αρχές που πρέπει να καθοδηγούν τις αποφάσεις και τις συνεπακόλουθες θεωρίες που δίνουν έμφαση στα αποτελέσματα ή τις συνέπειες των πράξεων. Η θεωρία αποφάσεων παρέχει ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση των ηθικών διλημμάτων και τη συμφιλίωση αντικρουόμενων αρχών στη λήψη αποφάσεων.
Διαβάστε περισσότερα για τη Θεωρία Αποφάσεων στην Εγκυκλοπαίδεια Stanford: https://plato.stanford.edu/entries/decision-theory/
https://philosophyindefinitely.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου