Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Το μαρτυρικό χωριό με την παλιότερη πλατεία του Πηλίου

 Το μαρτυρικό χωριό με την παλιότερη πλατεία του Πηλίου


Η ιστορία του

Η Δράκεια είναι ένας παραδοσιακός οικισμός κτισμένος σε υψόμετρο 500 μ. σε εύφορη πλαγιά πάνω από την Αγριά. Κτίστηκε από Ηπειρώτες μαστόρους κοντά στο 1655 και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα χωριά του Πηλίου. Η Δράκεια περιλαμβάνεται στα «μαρτυρικά χωριά» 1941-1944, καθώς στο χωριό, στις 18-12- 1943, εκτελέστηκαν 115 Έλληνες αγωνιστές από τους Γερμανούς.

Advertisement

 

Κατεξοχήν αγροτικό χωριό, με την πλειοψηφία των κατοίκων να ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Η εύφορη πλαγιά, στην οποία είναι κτισμένο, είναι γεμάτη ελιές, που παράγουν εξαιρετικό ελαιόλαδο, μηλιές, φιρικιές (Π.Ο.Π.), αχλαδιές, καστανιές.


ΚΑΣΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΚΕΙΑ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

ΔΡΑΚΕΙΑ –ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το χωριό διαθέτει δυο πλατείες, που θα τις βρείτε στην πάνω και την κάτω συνοικία.

  • Η Κάτω πλατεία με το γέρικο πλάτανο, θεωρείται η παλαιότερη του Πηλίου.

ΚΑΤΩ  ΠΛΑΤΕΙΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Η Κάτω πλατεία είναι η κεντρική πλατεία του χωριού, ιδανική για καφέ ή φαγητό, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Εδώ θα βρείτε την ταβέρνα «Παλιά Πλατεία», πάνω στην πλατεία, την ταβέρνα Μεταξογένη και το καφέ «Λιγορέμα». Κοντά στην Κάτω πλατεία θα δείτε το Μνημείο Μνήμης, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου εν Άθω (1770), το σχολείο, τον παλιό φούρνο (1909), με ψωμί στα ξύλα και το παραδοσιακό παντοπωλείο, με τοπικά προϊόντα.


  • Μνημείο Μνήμης, κοντά στην Κάτω πλατεία (κεντρική)

  • Μουσείο Μνήμης, Κάτω Πλατεία

Στεγάζεται στο παλιό κοινοτικό κατάστημα και περιλαμβάνει ιστορικά ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες, ψηφιακή απεικόνιση κλπ.

          

  • Στην Πάνω πλατεία, με τα πλατάνια και την ωραία θέα στον Παγασητικό κόλπο θα καθίσετε στο καφέ- μεζεδοπωλείο «Μπαλκόνι με θέα».

        

        

  • Λαογραφικό Μουσείο Αγροτικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δράκειας

Θα δείτε παραδοσιακές στολές, υφαντά, κεντήματα, χαλιά, παλιά χρηστικά εργαλεία, τον εξοπλισμό ενός παλιού ελαιοτριβείου κλπ.

        

Βρίσκεται σε χώρο του κοινοτικού καταστήματος και είναι ανοικτά το ΣΚ ενώ τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης (αν ρωτήσετε στην κεντρική πλατεία, στην ταβέρνα, θα σας εξυπηρετήσουν).

  • Παλιά Αρχοντικά (18ος – 19ος )

Το 1955, μετά από τον καταστροφικό σεισμό, το χωριό υπέστη αρκετές καταστροφές με αποτέλεσμα τα περισσότερα παλιά σπίτια να γκρεμιστούν. Σώζεται σε άριστη κατάσταση το «Αρχοντικό Τριανταφύλλου», που σήμερα είναι ιδιωτική κατοικία. Έχει χαρακτηριστεί «έργο τέχνης», καθώς αποτελεί κλασικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής με πολλά βορειοελλαδίτικα στοιχεία. Πυργόσπιτο με συμπαγή πέτρινο όγκο, υπερυψωμένη είσοδο, μικρά παράθυρα και η κλασσική σαχνισιά (εξώστης που στηρίζεται σε δοκάρια).

 

Στο παράσπιτο του «Αρχοντικού Τριανταφύλλου» η τοιχογραφία-τοπιογραφία, με πόλεις και χωριά της Ελλάδας (1832), αποτελεί το κορυφαίο έργο του ζωγράφου Ιωάννη Παγώνη. Η αυθεντική τοιχογραφία βρίσκεται στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, στο Βόλο όπως και η τοιχογραφία του Αθανασίου Παγώνη, από το πατρικό του σπίτι στη Δράκεια.

Ο λαϊκός ζωγράφος Ιωάννης Παγώνη, από τους Χιονιάδες Ηπείρου, έζησε στη Δράκεια μετά το γάμο του με Δρακειώτισσα. Τόσο ο ίδιος όσο και ο γιός του Αθανάσιος Παγώνης, τοιχογράφησαν ένα μεγάλο μέρος από αρχοντικά και εκκλησίες του Πηλίου και κυρίως της Δράκειας.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ & ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΚΕΙΑ

Στη Δράκεια υπάρχουν συνολικά 17 εκκλησίες και ξωκλήσια, πολλές με τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Παγώνη.

Μέσα στο χωριό υπάρχουν οι εξής εκκλησίες :

  • Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην Κάτω πλατεία

  • Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (Μητροπολιτικός)
  • Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου εν Άθω (1770)

         

Στις 5 Ιουλίου, στη γιορτή του «Άθωνα», γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι στην Κάτω πλατεία, με κεράσματα. Το βράδυ το γλέντι συνεχίζεται στην Πάνω πλατεία, με μεζέ και τσίπουρο.

Στις 8 Ιουλίου, του Αγίου Προκοπίου γίνεται γλέντι στην Πάνω πλατεία και στην ουσία αποτελεί συνέχεια του πανηγυριού του Άθωνα από τις 5 Ιουλίου.

  • Ξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα (1780) Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του χωριού προς την Πορταριά, στη συνοικία του Γαλατά, εκεί δηλαδή που αναπτύχθηκε αρχικά του χωριό. Ξεχωρίζουν το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι τοιχογραφίες του Παγώνη.

           

Στις 11 Αυγούστου, στην Ανάμνηση του Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα, γίνεται μεγάλο πανηγύρι (η εκκλησία γιορτάζει στις και στις 12 Δεκεμβρίου). Μετά τη λειτουργία προσφέρεται ρεβιθόρυζο (λόγω νηστείας), από τις γυναίκες του χωριού. Το ρεβιθόρυζο μαγειρεύεται σε καζάνι στην αυλή, από πολύ νωρίς, και κατά το έθιμο το τραπέζι το προσφέρει ένας ντόπιος, για ευλογία. Στη συνέχεια, στο προαύλιο της εκκλησίας, ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακά όργανα, χορό, νηστίσιμα εδέσματα και τσίπουρο.

  • Ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες του Ιωάννη Παγώνη.
  • Ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού, θέση Ανεμούτσα, με ωραία θέα.

         

Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ζωγραφισμένο με έντονα χρώματα.

ΔΡΑΚΕΙΑ –ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η Δράκεια ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς, του Δήμου ΒόλουΑπέχει 17 km από το Βόλο και 10 km από την Αγριά μέσω της Επαρχ. Οδού Αγριάς-Δράκειας.

Δείτε φωτογραφίες

Εκπληκτικά τοπία, πανέμορφα χρώματα, αποτυπώνει ο φακός της Αθανασίας Λύτρα, κατοίκου της Δράκειας, μόλις χθες.

https://magnesianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και τώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα…

  Και τώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα… – StavRoula – 20 Σεπτεμβρίου 2024 The Women Tώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα… Ανακάλυψα μια δυνατή π...