Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Σκορδίλης για Κορινθιακό: Τι λέει για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού; Κάθε χρόνο τουλάχιστον ένας πάνω από 6 βαθμούς στην Ελλάδα

 Σκορδίλης για Κορινθιακό: Τι λέει για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού; Κάθε χρόνο τουλάχιστον ένας πάνω από 6 βαθμούς στην Ελλάδα

Intime News
Intime News

Δικαιολογημένη θεωρεί την ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού κόλπου, μεταξύ αυτών και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής, εξαιτίας της συχνής σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΜανώλης Σκορδίλης. Αυτό διότι, μετά τα νησιά του Ιονίου, στην περιοχή Πατραϊκού - Κορινθιακού υπάρχουν τα μεγαλύτερα ενεργά ρήγματα κοντά σε κατοικημένες περιοχές στον ελλαδικό χώρο.

Σημειώνει, ωστόσο, στο ethnos.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ ότι αυτή την στιγμή δε φαίνεται να υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη ένδειξη ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο ρήγμα της περιοχής, το οποίο θα δώσει έναν μεγάλης έντασης σεισμόόμως, δεν μπορεί και να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου διαστήματος στον Κορινθιακό κόλπο καταγράφεται σε μία περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων δυτικότερα του επίκεντρου του σεισμού των Αλκυονίδων το 1981. Καταλαβαίνω την ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη ένδειξη ότι πρόκειται για προσεισμική δραστηριότητα, που θα ενεργοποιήσει ένα μεγαλύτερο γειτονικό ρήγμα, το οποίο θα οδηγήσει σε έναν μεγάλο σεισμό. Αυτή η εκτίμηση γίνεται γι' αυτήν τη φάση και δεν υπάρχει τρόπος, ώστε να κάνουμε βραχυπρόθεσμη πρόγνωση για εκδήλωση μεγάλου σεισμού στον Κορινθιακό. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο να σημειωθεί στη συγκεκριμένη περιοχή μία έντονη σεισμική διέγερση ή να σημειωθεί σε άλλη περιοχή της χώρας ένας μεγάλος σεισμός», αναφέρει στο ethnos.gr o κ. Σκορδίλης.

Κάθε χρόνο τουλάχιστον ένας σεισμός πάνω από 6 βαθμούς

Κατά τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης και καταλαμβάνει την έκτη θέση σε σεισμικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, στατιστικά έχει καταγραφεί ότι στην Ελλάδα σημειώνεται κάθε χρόνο τουλάχιστον ένας σεισμός πάνω από έξι βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

«Τελευταία φορά που καταγράφηκαν τόσο μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας, ήταν το 2021. Τότε, μάλιστα, είχαμε δύο τέτοιους μεγάλους σεισμούς. Στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης και στον Τύρναβο, στη Θεσσαλία. Άρα έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που εκδηλώθηκε μεγάλος σεισμός πάνω από έξι βαθμούς. Στατιστικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε την εκδήλωση ενός τέτοιου μεγέθους σεισμού στη χώρα μας», λέει ο κ. Σκορδίλης.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι έχουν καταγραφεί μεγάλοι σεισμοί που εκδηλώθηκαν ξαφνικά, χωρίς, δηλαδή, να έχει σημειωθεί κάποια προσεισμική δραστηριότητα αλλά και μεγάλοι  σεισμοί που εκδηλώθηκαν μετά από έντονη προσεισμική δραστηριότητα σε μία περιοχή.

«Να αναφέρω, ως παράδειγμα, το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978. Τότε είχαμε στην περιοχή μία έντονη προσεισμική δραστηριότητα, αλλά δε διαθέταμε τα μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό για να την παρακολουθήσουμε επαρκώς. Πλέον έχουμε τα μέσα, για να παρακολουθήσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο», καταλήγει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήστος Καπερώνης: Από την ιστορική «Ελευθεροτυπία» στο περίπτερο της Μακρινίτσας

  Χρήστος Καπερώνης: Από την ιστορική «Ελευθεροτυπία» στο περίπτερο της Μακρινίτσας Ακούστε το άρθρο «Δεν θα γυρνούσα στην Αθήνα ούτε για ασ...