Το εντυπωσιακό τοπίο του Άρη αποκαλύπτεται για πρώτη φορά μέσω πτήσης (video)
Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι κάποια στιγμή της ζωής τους θα έχουν ονειρευτεί να πετάξουν πάνω από την επιφάνεια του Άρη.
Το διαστημικό σκάφος Mars Express χαρτογραφεί τον Κόκκινο Πλανήτη εδώ και πολλά χρόνια. Για πρώτη φορά όμως μας προσφέρει μια πιο κοντινή ματιά μέσα από ένα animation χιλιάδων εικόνων του Άρη από τις κάμερές του.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές του Άρη είναι ο Noctis Labyrinthus, που στα Ελληνικά σημαίνει Λαβύρινθος της νύκτας. Πρόκειται για μια περιοχή του Άρη, με ένα σύστημα κοιλάδων που εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 1.200 χιλιομέτρων. Οι επιστήμονες συνδύασαν τις εικόνες του Mars Express της ESA σε μια καταπληκτική υπέρπτηση αυτού του εδάφους.
Αυτός ο λαβύρινθος από κοιλάδες δεν προέκυψε από τη μια μέρα στην άλλη. Πρόκειται για μια ζώνη ρωγμών στην καρδιά μιας περιοχής που ονομάζεται Tharsis Rise πλούσιας σε ηφαίστεια. Παράλληλα,, υπάρχουν πλήθος ρηγμάτων που διατρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής δείγμα των τεκτονικών δυνάμεων που έδρασαν στο αρχαίο παρελθόν του Άρη.
To αποτέλεσμα σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει και προέρχεται από οχτώ διαφορετικές τροχιές του Mars Express.
Μια πτήση πάνω από το Noctis Labyrinthus είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Για παράδειγμα, τα υψηλότερα οροπέδια στις εικόνες αντιπροσωπεύουν το αρχικό επίπεδο της επιφάνειας. Έτσι, θα μπορέσετε να φανταστείτε πώς ήταν πριν από όλη την τεκτονική δραστηριότητα και πριν πέσουν κομμάτια της επιφάνειας.
Τα διασταυρούμενα φαράγγια και οι κοιλάδες που δημιουργήθηκαν από τις ηφαιστειακές πιέσεις μπορεί να φαίνονται μικρά εδώ, αλλά έχουν πλάτος έως και 30 χιλιόμετρα και βάθος 6 χιλιόμετρα. Με την πάροδο των χιλιετιών, κατολισθήσεις έκανα χιλιάδες τόνους βράχου να κατρακυλήσουν, καλύπτοντας τις παλαιότερες επιφάνειες.
Άλλες πλαγιές της κοιλάδας παρουσιάζουν μεγάλα πεδία αμμόλοφων. Αυτά σχηματίστηκαν όταν οι αρειανοί άνεμοι στην επιφάνεια μετακινούσαν χιλιάδες τόνους άμμου. Συνολικά, αυτή η υπερπτήση μας δίνει ίσως την καλύτερη ιδέα για εκατομμύρια χρόνια γεωλογικής ιστορίας του Άρη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr σ
https://techmaniacs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου