Αντιμέτωπο με νέα Ιντιφάντα το Ισραήλ! Πώς η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς αλλάζει το παιχνίδι- Αντίστροφη μέτρηση για χερσαία επίθεση
Αυτό που αναπόφευκτα θα μείνει στην ιστορία ως μια διαβόητη αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών έχει ανοίξει ένα πλήθος απειλών και προκλήσεων για το Ισραήλ
Στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ συμμετείχαν εκατοντάδες μαχητές από διάφορους πυρήνες και μονάδες. Απαιτούσε μακροχρόνιο και περίπλοκο σχεδιασμό, εκπαίδευση και συντονισμό, καθώς και την ενσωμάτωση διαφορετικών εργαλείων και πλατφορμών - πεζικού, πυραύλων και αντιαεροπορικής άμυνας μεταξύ αυτών. Επιπλέον, η διοικητική μέριμνα της Χαμάς έπρεπε να περιλαμβάνει τη συναρμολόγηση και την εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων εξοπλισμού.
Τα ίχνη για τέτοιες εκτεταμένες δραστηριότητες και σχεδιασμό θα έπρεπε να είναι εμφανή στους κατασκόπους και τους παρατηρητές του Ισραήλ, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι ενσωματωμένοι στον ιστό του πολιτικού και στρατιωτικού περιβάλλοντος της Γάζας.
Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών απέτυχαν να αντιληφθούν την επερχόμενη απειλή, άφησε το Ισραήλ με μια σειρά από διαφορετικές προκλήσεις, οι οποίες μεγεθύνονται στην ψυχοσύνθεση του ισραηλινού κοινού από τις πρωτοφανείς απώλειες που προκλήθηκαν και τους πολυάριθμους ομήρους που μεταφέρθηκαν πίσω στη Γάζα.
Ένας κρίσιμος άγνωστος παράγοντας είναι αν και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να δράσει η Χεζμπολάχ. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο Λίβανο ετοιμάζονται για πιθανή στρατιωτική δραστηριότητα και η Χεζμπολάχ μπορεί να δει πολιτικά μια ασυνήθιστη ευκαιρία να τα βάλει και πάλι με το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ, η οποία προμηθεύεται και εκπαιδεύεται εδώ και καιρό από το ιρανικό καθεστώς, διαθέτει περίπου 130.000 ρουκέτες και πυραύλους που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στο Ισραήλ.
Μέχρι στιγμής τα πλήγματα με ρουκέτες της Χεζμπολάχ είναι πολύ περιορισμένα σε σύγκριση με τον πόλεμο του 2006, και η Χεζμπολάχ ενδέχεται να μην εμπλακεί σε κάτι περισσότερο από μικρές, συμβολικά υποστηρικτικές ανταλλαγές σε συνοριακές περιοχές. Αυτό που είναι τώρα ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα του Λιβάνου δέχτηκε τόσο στρατιωτικό όσο και πολιτικό χτύπημα στον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ. Η ευρεία καταστροφή του πολέμου μείωσε τη δημοτικότητα της ομάδας και τη νομιμοποίησή της στο λιβανέζικο κοινό, ανακόπτοντας τις προσπάθειές της να πλησιάσει περισσότερο στο κύριο ρεύμα της λιβανέζικης πολιτικής. Αυτή η ιστορία μπορεί να κάνει τους ηγέτες της Χεζμπολάχ να κάνουν μια παύση τώρα.
Πώς μπορεί να αντιδράσει το Ιράν;
Με την πρόσφατη στρατιωτική ενίσχυση των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, η Τεχεράνη θα είναι επιφυλακτική όσον αφορά την ανάληψη άμεσης δράσης που θα μπορούσε να επισύρει αντίποινα των ΗΠΑ για την υπεράσπιση του Ισραήλ. Αλλά οι μονάδες του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στη Συρία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο - ίσως σε μια συμβολική αναδιάταξη στη νότια κοιλάδα Beqaa που θα ανάγκαζε το Ισραήλ να μετακινήσει μονάδες βόρεια ως προληπτικό μέτρο. Μονάδες της Επαναστατικής Φρουράς θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με ρουκέτες από το βόρειο Λίβανο ή τη γειτονική Συρία. Αυτό είναι απίθανο, αλλά μια άλλη πιθανή απειλή προς την οποία ο στρατός του Ισραήλ πρέπει να στρέψει κάποιους πόρους.
Ως ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς, το Ιράν πιθανότατα θα επιδιώξει να στείλει περισσότερες ρουκέτες και όπλα στη Χαμάς μέσω μυστικών καναλιών. Η ικανότητα του Ισραήλ να εμποδίσει τέτοιες προμήθειες είναι αμφίβολη. Πράγματι, πώς συγκέντρωσε η Χαμάς έναν τόσο μεγάλο στόλο ρουκετών με τον οποίο βομβαρδίζει το Ισραήλ; Η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν ορισμένα από αυτά τα όπλα, αλλά η ώθηση και η παρακολούθηση των βλημάτων που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν εξελιγμένες εκδόσεις που προμηθεύονται από έξω. Και το Σινά είναι κόσκινο - οι λαθρέμποροι περιλαμβάνουν έμπειρους ντόπιους Βεδουίνους, μαχητικούς πράκτορες, έναν αδιάφορο αιγυπτιακό στρατό και μηχανισμό ασφαλείας και μια μεγάλη δόση τοπικής διαφθοράς.
Η πιθανή συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ θα ανασταλεί σίγουρα. Εάν ο Νετανιάχου ακολουθήσει τους όρκους του για "ισχυρή εκδίκηση" κατά της Γάζας, οι συζητήσεις αυτές θα γίνουν αναμφίβολα ένα θύμα. Η Σαουδική Αραβία, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως τον "θεματοφύλακα των ιερών τόπων" στη Μέκκα και τη Μεδίνα, δεν μπορεί να θεωρηθεί στη Μέση Ανατολή ότι ανέχεται ή δικαιολογεί μια καταστροφική επίθεση κατά των συμπατριωτών της Αράβων στη Γάζα.
Στο εσωτερικό, το Ισραήλ αντιμετωπίζει εξίσου μια σειρά από απειλές εσωτερικής ασφάλειας που θα εξαντλήσουν τους πόρους. Το θράσος της επίθεσης της Χαμάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμπνεύσει και θα φουντώσει τη Δυτική Όχθη σε μια άλλη περίοδο σοβαρών αναταραχών τύπου Ιντιφάντα. Οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης είναι όλο και πιο απαισιόδοξοι και μαχητικοί στην αντίληψή τους για μια υφέρπουσα προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, μια καταπιεστική καταστολή των IDF στα χωριά και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του Χαράμ αλ-Σαρίφ της Ιερουσαλήμ και του ιερού τζαμιού αλ-Άκσα. Μέσα στα κατεχόμενα εδάφη, κάθε εβραϊκός οικισμός θα είναι ένας πιθανός στόχος που χρειάζεται ενισχυμένη προστασία.
Ταυτόχρονα, οι αραιωμένοι πόροι ασφαλείας θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν εντός του ίδιου του Ισραήλ ενάντια σε μια πιθανή αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων, μέσω βομβών ή οχημάτων. Στο μείγμα αυτό, πολλοί Ισραηλινοί Άραβες μοιράζονται την απαισιοδοξία των αδελφών τους στη Δυτική Όχθη. Μια έξαρση των διαδηλώσεων και ακόμη και της βίας στη Γαλιλαία, για παράδειγμα, θα απαιτήσει επίσης περισσότερη παρουσία της ασφάλειας.
Αυτός ο ευμετάβλητος συνδυασμός θα εξελιχθεί σχεδόν σίγουρα σε μια νέα, πιο μακροπρόθεσμη περίοδο ταραχών ευρείας κλίμακας, και θα έρθει σε μια εποχή που περισσότεροι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη θα έχουν όπλα αντί για πέτρες.
Οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα η πιο περίπλοκη πρόκληση
Αλλά οι Ισραηλινοί όμηροι που μεταφέρθηκαν πίσω στη Γάζα αποτελούν την πιο περίπλοκη πρόκληση, τόσο για τους Ισραηλινούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όσο και από άποψη τακτικής για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Οι ισραηλινοί ηγέτες παραδοσιακά θα διέταζαν στοχευμένες αλλά μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ηγετών της Χαμάς, των κεντρικών γραφείων, των κτιρίων επιχειρήσεων και των στρατιωτικών μέσων εντός της Γάζας. Πράγματι, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απειλήσει να μετατρέψει "όλα τα μέρη όπου κρύβεται η Χαμάς.... σε πόλεις ερειπίων". Χερσαίες εισβολές ποικίλης έκτασης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εκμαιεύσουν μαχητές, δίκτυα και κρύπτες όπλων και να προσπαθήσουν να κλείσουν τις οδούς ανεφοδιασμού και τις σήραγγες για παράνομα όπλα.
Αλλά με κάθε μία από αυτές τις επιλογές, το Ισραήλ κινδυνεύει να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες στους αμάχους του και στο προσωπικό των IDF που κρατούνται αιχμάλωτοι. Αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια όπου Ισραηλινοί μπορεί να κρατούνται ως ασπίδες; Όπως το ίδιο το Ισραήλ έχει επισημάνει πολλές φορές, η στρατηγική της Χαμάς περιλαμβάνει συστηματικά την ενσωμάτωση των κέντρων επιχειρήσεών της μέσα σε κτίρια αμάχων. Τώρα, αυτά τα κτίρια μπορεί να κρατούν ισραηλινούς αιχμαλώτους ψυχρά διασκορπισμένους ανάμεσα σε βασικά κέντρα. Οποιαδήποτε χερσαία εισβολή μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη, με τους ομήρους να παγιδεύονται στην ομίχλη του πολέμου που είναι συνυφασμένη με τα βαριά πεδία πυρός που δημιουργούν τα άρματα μάχης, το πυροβολικό και οι προελαύνοντες σχηματισμοί στρατευμάτων.
Οι αξιόπιστες πληροφορίες θα μπορούσαν φυσικά να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους, αποκαλύπτοντας τις τοποθεσίες όπου κρατούνται όμηροι, από ποιες μονάδες της Χαμάς, ακόμη και την τοπογραφία για πιθανές διασώσεις. Αλλά ποιος ισραηλινός πολιτικός επιθυμεί να εμπιστευτεί τις πληροφορίες για τέτοιες δύσκολα διακριτές δραστηριότητες μικρής κλίμακας, όταν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχασαν τα μεγάλα ίχνη και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που εμπλέκονται στις μαζικές επιθέσεις της Χαμάς για τις γιορτές Simchat Torah;
Η επίθεση της Χαμάς άλλαξε τα περιφερειακά παραδείγματα. Για τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μήνες, η πολιτική των ομήρων, μια ενισχυμένη Χεζμπολάχ, η ιρανική ανάμειξη και μια πιθανή νέα ιντιφάντα θα καταναλώνουν το Ισραήλ.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου