Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Αίγυπτος: Εικόνες από τους θησαυρούς που ανακαλύφθηκαν σε αρχαία βυθισμένη πόλη

 Αίγυπτος: Εικόνες από τους θησαυρούς που ανακαλύφθηκαν σε αρχαία βυθισμένη πόλη

Θησαυρούς και μυστικά με ελληνικό ενδιαφέρον μεταξύ άλλων, έκρυβε ο βυθισμένος ναός του θεού Αμμωνα σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM), «ανακαλύφθηκαν πολύτιμα αντικείμενα που ανήκουν στο θησαυροφυλάκιο του ναού, όπως ασημένια τελετουργικά όργανα, χρυσά κοσμήματα και εύθραυστα δοχεία από αλάβαστρο για αρώματα ή αλοιφές. Τα αντικείμενα μαρτυρούν τον πλούτο αυτού του ιερού και την ευσέβεια των πρώην κατοίκων της πόλης του λιμανιού».

Αίγυπτος: Εικόνες από τους θησαυρούς που ανακαλύφθηκαν σε αρχαία βυθισμένη πόλη-1
Πηγή: Ministry of Tourism and Antiquities / Twitter

Οπως επισημαίνεται, οι ανακαλύψεις πραγματοποιήθηκαν από υποβρύχια αρχαιολογική ομάδα, με επικεφαλής τον Γάλλο ενάλιο αρχαιολόγο Φρανκ Γκόντιο, στη θέση του ναού του θεού Αμμωνα στην αρχαία πόλη-λιμάνι Θώνις-Ηράκλειο, στον Κόλπο Αμπουκίρ. 

Η πόλη, η οποία ήταν για αιώνες το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ., ανακαλύφθηκε το 2.000.

Αίγυπτος: Εικόνες από τους θησαυρούς που ανακαλύφθηκαν σε αρχαία βυθισμένη πόλη-2
Πηγή: Ministry of Tourism and Antiquities / Twitter

Η ομάδα ερεύνησε το νότιο κανάλι της πόλης, όπου τεράστιοι ογκόλιθοι από τον αρχαίο ναό κατέρρευσαν «κατά τη διάρκεια ενός κατακλυσμικού γεγονότος που χρονολογείται στα μέσα του δεύτερου αιώνα π.Χ.», όπως ανέφερε το Ινστιτούτο.

«Είναι εξαιρετικά συγκινητικό να ανακαλύπτουμε τέτοια ευαίσθητα αντικείμενα, τα οποία επέζησαν άθικτα παρά τη βία και το μέγεθος του κατακλυσμού», δήλωσε ο Γκόντιο, ο οποίος είναι πρόεδρος του IEASM και διευθυντής ανασκαφών.

Ιχνη ελληνικής παρουσίας

Ανατολικά του ναού του Αμμωνα, ανακαλύφθηκε επίσης ένα ελληνικό ιερό, αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη, που περιείχε χάλκινα και κεραμικά αντικείμενα.

«Αυτό δείχνει ότι οι Ελληνες που έκαναν εμπόριο και έμεναν στην πόλη κατά την εποχή των Φαραώ της δυναστείας των Σαϊτών (664 – 525 π.Χ.) είχαν τα ιερά τους αφιερωμένα στους δικούς τους θεούς», ανέφερε το Ινστιτούτο.

Στο ιερό βρέθηκαν και ελληνικού τύπου όπλα που αποκαλύπτουν την παρουσία Ελλήνων μισθοφόρων στην περιοχή οι οποίοι συμμετείχαν στην προστασία του βασιλείου στις εκβολές του ποταμού Νείλου.

Με πληροφορίες από European Institute for Underwater Archaeology

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανθρώπινες ιδιότητες που η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει

Ανθρώπινες ιδιότητες που η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει   Τ ους τελευταίους μήνες, η ανάπτυξη και η αργή προσαρμογή της τεχνητής ...