Ψέματα που σας είπαν τα βιβλία ιστορίας!
Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη αβεβαιότητα… δεν μπορούμε να μάθουμε τα πάντα για το αρχαίο παρελθόν μας, αλλά τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι μερικά από τα πιο βασικά γεγονότα που μάθατε στο μάθημα της ιστορίας βασίζονται σε ψέματα; Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι μερικών από τις πιο συνηθισμένες ιστορικές παρανοήσεις που πρέπει να γνωρίζετε.
Ιησούς
Η διαδεδομένη εικόνα του Ιησού έχει γίνει άμεσα αναγνωρίσιμη σε όλη την ιστορία για τα ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά του, τα χαρακτηριστικά μακριά μαλλιά και γένια και τα ουράνια λευκά ενδύματα, αλλά οι σύγχρονες εικασίες υποδηλώνουν ότι ο Υιός του Θεού δεν έμοιαζε καθόλου έτσι. Αυτή η γνωστή απεικόνιση του Ιησού προέρχεται από συμβολικές αναπαραστάσεις της βυζαντινής εποχής κατά τον 4ο αιώνα, οι οποίες διαμόρφωσαν τον Ιησού με πρότυπο τον ολύμπιο θεό Δία για να τονίσουν τη θέση του ως θεϊκού ηγεμόνα.
Η μυθική Σινδόνη του Τορίνο, η οποία ανακαλύφθηκε το 1354 και υποτίθεται ότι δείχνει ένα ακριβές αποτύπωμα του προσώπου του Ιησού μετά τη σταύρωση, έχει επίσης καταρριφθεί ως αναγεννησιακή τέχνη - οπότε πώς έμοιαζε; Η ίδια η Βίβλος δεν περιγράφει καθόλου την εμφάνιση του Ιησού, εκτός από το ότι ήταν ένας κανονικός Παλαιστίνιος Εβραίος που ζούσε στη Γαλιλαία τον πρώτο αιώνα.
Χρησιμοποιώντας ιστορικά στοιχεία από άλλους άνδρες της εποχής εκείνης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ιησούς ήταν πιθανότατα γύρω στο 1,75 ύψος, με καστανά μάτια. Τα μαλλιά και τα γένια του ήταν πιθανότατα κοντά, όπως δείχνουν οι πρώιμες σπηλαιογραφίες, ενώ τα ενδύματά του ήταν κοντά και μαυρισμένα ή κρεμ, επειδή το λευκό απαιτούσε λεύκανση. Εικόνες όπως η παραπάνω ενός άνδρα από τη Γαλιλαία από τον ιατροδικαστή ανθρωπολόγο Ρίτσαρντ Νίβ που βασίζεται σε ένα ισραηλινό κρανίο από τον 1ο αιώνα μ.Χ. μπορεί να είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε φτάσει σε μια ακριβή εικόνα - αν και ο κόσμος μπορεί να μην το μάθει ποτέ πραγματικά.
Ο Τιτανικός
Το RMS Titanic έμεινε στην ιστορία ως το "αβύθιστο" πλοίο, το οποίο ειρωνικά βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο το 1912, αλλά πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να θυμόμαστε την καταστροφή εντελώς λάθος. Φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα στην Αγγλία από τον δημοσιογράφο Σενάν Μόλονι το 2017 φαίνεται να αποκαλύπτουν ότι η τραγωδία προκλήθηκε στην πραγματικότητα εν μέρει από μια φλεγόμενη πυρκαγιά άνθρακα στο κύτος του πλοίου, η οποία μπορεί να αναγνωριστεί από ένα σημάδι καψίματος 9 μέτρα σε μια εικόνα που τραβήχτηκε στο ναυπηγείο πριν καν αποπλεύσει το πολυτελές πλοίο.
Τα καταστροφικά γεγονότα έχουν συναρμολογηθεί και υποδηλώνουν ότι το πλήρωμα αντιλήφθηκε τη φωτιά μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα και προσπάθησε να περιορίσει τις φλόγες χωρίς αποτέλεσμα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο κύτος του πλοίου και ανοίγοντας την επένδυση του. Η καύση αυτού του πλεονάζοντος άνθρακα θα εξηγούσε γιατί το πλοίο ταξίδευε με πλήρη ταχύτητα όταν συγκρούστηκε με το παγόβουνο στα ανοικτά των ακτών της Νέας Γης στις 14 Απριλίου 1912, παρά τις προειδοποιήσεις ότι υπήρχαν παγόβουνα στην περιοχή. Αν και η πυρκαγιά μπορεί απλώς να επιτάχυνε την τραγική μοίρα του Τιτανικού, σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο στα εκπληκτικά γεγονότα που αιχμαλώτισαν τη φαντασία του κόσμου.
Το τηλέφωνο
Αν η ερώτηση "ποιος εφηύρε το τηλέφωνο" εμφανιστεί σε ένα κουίζ, οι περισσότεροι από εμάς θα απαντούσαμε με σιγουριά τον Alexander Graham Bell, αλλά θα κάνατε λάθος... τεχνικά. Στην πραγματικότητα, ο Μπελ ήταν ένας από τους πολλούς ανθρώπους που δούλευαν ταυτόχρονα πάνω στην ιδέα του τηλεφώνου, απλά είχε την τύχη να φτάσει πρώτος στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στις 14 Φεβρουαρίου 1876. Τα αρχεία έδειξαν ότι ένας άλλος άνδρας - ο Elisha Gray - είχε επίσης εφεύρει μια παρόμοια συσκευή με τον ομιλούντα τηλέγραφο του Bell και σκόπευε να την κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ίδια ακριβώς ημέρα. Και οι δύο άνδρες έστειλαν τους δικηγόρους τους στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ, αλλά ο Μπελ έφτασε εκεί πρώτος, κάνοντας την εγγραφή του την πέμπτη της ημέρας, ενώ ο Γκρέι ήταν 39ος στη λίστα.
Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο μπερδεμένα, προέκυψε επίσης ότι κανένας από αυτούς τους εφευρέτες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πραγματικά ο πατέρας των σύγχρονων επικοινωνιών, καθώς το τηλέφωνο δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα αρχικά από έναν Ιταλό μετανάστη ονόματι Αντόνιο Μεούτσι. Ο Μεούτσι άρχισε να αναπτύσσει την ιδέα του για ένα "teletrofono" το 1849 και μάλιστα κατέθεσε μια προειδοποίηση για να ανακοινώσει την εφεύρεση το 1871. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να την ανανεώσει λόγω της κακής κοινωνικής του θέσης, επιτρέποντας στον Αλεξάντερ Μπελ να εμφανιστεί περίπου 16 χρόνια αργότερα και να διεκδικήσει τα εύσημα. Ευτυχώς, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε να αναγνωρίσει το έργο του φτωχού μετανάστη από τη Φλωρεντία το 2002, οπότε όλα είναι δίκαια στην αγάπη και στον πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου