Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Απαγορευμένα βιβλία που έγιναν ταινίες (και γιατί απαγορεύτηκαν)


Απαγορευμένα βιβλία που έγιναν ταινίες 

(και γιατί απαγορεύτηκαν)


ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΤΖΙΚΛΗΣ

Πολλοί πιστεύουν ότι η απαγόρευση βιβλίων έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες, ωστόσο θα παρατηρήσετε ότι ορισμένες από τις απαγορεύσεις στην παρακάτω λίστα του Ranker είναι από τα τελευταία πέντε ή 10 χρόνια ακόμη.

Ορισμένοι κινηματογραφιστές αποφασίζουν να αντισταθούν στην κριτική που ασκείται στο μυθιστόρημα και κάνουν ταινίες εξίσου βίαιες ή προκλητικές όπως και τα βιβλία στα οποία βασίζονται, με αποτέλεσμα να δέχονται επίσης αντιδράσεις από την ίδια ομάδα ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή η ομάδα είναι συνήθως αρκετά μικρή κι έτσι οι περισσότερες από τις ταινίες που έγιναν από τα απαγορευμένα βιβλία αυτής της λίστας τα πήγαν αρκετά καλά στο box office.

Να μερικές από αυτές

1. To Kill a Mockingbird

Συγγραφέας: Harper Lee (1960)

Το βιβλίο απαγορεύτηκε σε μια κομητεία της Βιρτζίνια απλώς επειδή ήταν «ανήθικο». Πιο πρόσφατα το βιβλίο δέχτηκε κριτική ή απαγορεύτηκε σε πόλεις της Βιρτζίνια, της Καλιφόρνια και του Μισισιπή για χρήση προσβλητικής γλώσσας.

Ταινία: To Kill a Mockingbird (1962)

2. Carrie

Συγγραφέας: Stephen King (1974)

Πολλοί διαφώνησαν με τη βίαιη φύση του κύριου χαρακτήρα, της Carrie. Άλλοι ένιωθαν άβολα με την έμμηνο ρύση που αναφέρθηκε, καθώς και το σεξ ανηλίκων. Κατά καιρούς, το βιβλίο έχει απαγορευτεί στη Νεβάδα, το Βερμόντ, την Αϊόβα, τη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια και τη Βόρεια Ντακότα.

Ταινία: Carrie (1976)

3. The Color Purple

Συγγραφέας: Alice Walker (1982)

Ακόμη και 35 χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, τα κίνητρά του εξακολουθούν να αμφισβητούνται. Το 2017, απαγορεύτηκε από όλες τις φυλακές της Πολιτείας του Τέξας για ρητή γλώσσα και παραστατική βία.

Ταινία: The Color Purple (1985)

4. Slaughterhouse-Five

Συγγραφέας: Kurt Vonnegut (1969)

Το βιβλίο έχει απαγορευτεί τουλάχιστον 18 φορές. Κατά καιρούς ονομαζόταν «αντιχριστιανικό». Στη Βόρεια Ντακότα, αντίγραφα του βιβλίου κάηκαν στον καυστήρα ενός σχολείου.

Ταινία: Slaughterhouse-Five (1972)

5. Lord of the Flies

Συγγραφέας: William Golding (1954)

Το θέμα του έχει προκαλέσει την οργή ορισμένων αναγνωστών. Υπάρχουν κάποιες φυλετικές βρισιές που λέγονται σε όλο το βιβλίο – οι οποίες έχουν αφαιρεθεί από πιο πρόσφατες αναδημοσιεύσεις του μυθιστορήματος. Αλλά υπάρχει επίσης βία και εκφοβισμός μεταξύ των αγοριών – που οι γονείς υποστηρίζουν ότι δεν είναι κατάλληλο για παιδιά.

Ταινία: Lord of the Flies (1963)

6. Sophie’s Choice

Συγγραφέας: William Styron (1979)

Ορισμένοι έχουν μιλήσει κατά του σεξουαλικού περιεχομένου του βιβλίου. Αλλά άλλες φορές, όπως όταν το μυθιστόρημα απαγορεύτηκε στη Νότια Αφρική το 1979, δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος.

Ταινία: Sophie’s Choice (1982)

7. A Clockwork Orange

Συγγραφέας: Anthony Burgess (1962)

Το βιβλίο απαγορεύτηκε συχνά λόγω της σεξουαλικής βίας που απεικονίζει Το 1973, μια γυναίκα που πούλησε το βιβλίο στο κατάστημά της στη Γιούτα συνελήφθη για πώληση άσεμνου αντικειμένου.

Ταινία: A Clockwork Orange (1971)

8. Gone with the Wind

Συγγραφέας: Margaret Mitchell (1936)

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των αναγνωστών για το βιβλίο είναι ο υποτιμητικός τρόπος με τον οποίο περιγράφονται οι μαύροι χαρακτήρες.

Ταινία: Gone with the Wind (1939)

9. American Psycho

Συγγραφέας: Bret Easton Ellis (1991)

Το κύριο επιχείρημα για την απαγόρευση αυτού του βιβλίου ήταν ότι ήταν πολύ βίαιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Αυστραλία πωλείται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.

Ταινία: American Psycho (2000)

10. Brokeback Mountain

Συγγραφέας: Annie Proulx (1997)

Κάποιοι ζητούσαν την απαγόρευση αυτού του βιβλίου για την ανοιχτά gay θεματολογία του. Ωστόσο, ένα σχολείο του Τέξας αντιστάθηκε Ένας δωρητής έδωσε στην Επισκοπική Σχολή του Αγίου Ανδρέα 3 εκατομμύρια δολάρια – με το αίτημα να αφαιρεθεί το Brokeback Mountain από την προαιρετική λίστα ανάγνωσης για τα παιδιά της 12ης τάξης. Αντί να αφαιρέσει την ιστορία, το σχολείο έδωσε πίσω τη δωρεά.

Ταινία: Brokeback Mountain (2005)

11. The Kite Runner

Συγγραφέας: Khaled Hosseini (2003)

Ενώ το βιβλίο ασχολείται με περίπλοκα ζητήματα φιλίας και οικογένειας, μερικοί άνθρωποι βρήκαν σφάλμα σε μια σκηνή σεξουαλικής βίας ανηλίκων. Άλλοι θεώρησαν ότι το βιβλίο τόνιζε πάρα πολύ τη θρησκεία του Ισλάμ.

Ταινία: The Kite Runner (2007)

12. A Wrinkle in Time

Συγγραφέας: Madeleine L’Engle (1962)

Το επιχείρημα για την απαγόρευση του βιβλίου στράφηκε περισσότερο στη θρησκεία. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια σκηνή με τον Ιησού, τον Γκάντι, τον Αϊνστάιν και τον Βούδα να στέκονται μαζί ενάντια στο κακό – και αυτό ξεσήκωσε ορισμένους Χριστιανούς, επειδή νόμιζαν ότι η L’Engle έλεγε ότι οι άλλοι τρεις άνθρωποι είχαν την ίδια σημασία με τον Ιησού.

Ταινία: A Wrinkle in Time (2018)

13. Are You There God? It’s Me, Margaret

Συγγραφέας: Judy Blume (1970)

Κάποιοι δεν εκτίμησαν το θέμα που αγγίζει η Blume, συμπεριλαμβανομένης της εμμήνου ρύσεως, της ανάπτυξης των μαστών και της ανακάλυψης των σεξουαλικών ορμών κάποιου. Επιπλέον, η πρωταγωνίστρια, Μάργκαρετ, αμφισβητεί ανοιχτά την αντίληψή της για τον Θεό, ενώ μεγαλώνει από μια χριστιανή μητέρα και έναν Εβραίο πατέρα.

Ταινία: Are You There God? It’s Me, Margaret. (2023)

ΠΗΓΗ : https://mikropragmata.lifo.gr/

https://georgepelagia.wordpress.com/

 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2023      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάτρα: Ανήλικοι πιάστηκαν στα «πράσα» να κλέβουν μηχανάκι - Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Πάτρα:  Ανήλικοι πιάστηκαν στα «πράσα» να κλέβουν μηχανάκι  -  Δείτε βίντεο ντοκουμέντο Φωτογραφία flamis Επιχείρησαν να κλέψουν και βέσπα Δ...