Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Πώς να μετατρέψεις την αδυναμία σου στην μεγαλύτερή σου δύναμη!


Πώς να μετατρέψεις την αδυναμία σου στην μεγαλύτερή σου δύναμη!


Πολλές στιγμές στην ζωή μας και κατ’ επέκταση στην καριέρα μας, καλούμαστε να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούνται επειδή όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και εμείς, έχουμε μειονεκτήματα. Σε αυτές τις στιγμές, τα μειονεκτήματά μας αυτά, έρχονται και μας δημιουργούν εμπόδια τα οποία μας απομακρύνουν ή μας καθυστερούν από την επίτευξη ενός στόχου μας.

Παράλληλα, εξαιτίας των παραπάνω αναφερομένων εμποδίων που μπορεί να οδηγήσουν σε αναβολή ή ματαίωση της πραγμάτωσης ή υλοποίησης των στόχων μας, τα μειονεκτήματα αυτά, μας αφήνουν κατάλοιπα στην πίστη μας για το πόσο ικανοί είμαστε σαν ομάδα ή σαν άτομα, να επιτύχουμε ένα στόχο ο οποίος παρουσιάζεται χρονικά μετά από την εν λόγω αποτυχημένη λόγω μειονεκτημάτων προσπάθεια.

Αυτό γιατί ο  Άνθρωπος για να προφυλαχτεί από το ενδεχόμενο μιας ακόμα αποτυχίας, την επόμενη φορά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση, θα ανακαλέσει τις μνήμες του έτσι ώστε να προσπαθήσει να προβλέψει το αποτέλεσμα. Αν και η παραπάνω λειτουργία του εγκεφάλου που αναφερθήκαμε επιδερμικά, είναι εξαιρετικά σημαντική για την γνώση και την εξέλιξή μας, εμπεριέχει ρίσκο.  Η μνήμη μας ή τα Lessons Learned κατά project management, αν θεωρήσουμε πως η τελευταία είναι η αντίστοιχη διαδικασία «μάθησης – μνήμης» για τον Corporate κόσμο, ενέχουν το ρίσκο του να μας οδηγούν σε συμπεράσματα που ουσιαστικά υποβάλλονται από την εμπειρία της αποτυχίας λόγω αδυναμιών, όπως αναφέρθηκε αρχικά και όχι άλλων αντικειμενικά πρακτικών δυσκολιών ή των ίδιων των μειονεκτημάτων.

Με λίγα λόγια, αν έχεις αποτύχει μια φορά σε μια συνέντευξη για εργασία, επειδή θεωρείς ότι έχεις το μειονέκτημα του να χάνεις την ψυχραιμία σου στις πιθανές πιεστικές ερωτήσεις του interviewer, τότε, είναι εξαιρετικά πιθανό, όχι μόνο να πας προκατειλημμένος, άρα και χωρίς το καλύτερο δυνατό επίπεδο αυτοπεποίθησης, στην επόμενη συνέντευξη, αλλά και ενδεχομένως να ωθείς τον εαυτό σου στο να μην κυνηγήσει την επόμενη συνέντευξη. Αυτό φοβούμενος πάντα το αποτέλεσμα, ακόμα και αν γνωρίζεις πως δεν είναι απίθανο να απαντήσεις μια πιεστική ερώτηση με ψυχραιμία ή να μην στη θέσουν ποτέ, άρα να μη σε εμποδίσει το μειονέκτημά σου σε τίποτα.

Ως εκ τούτου, παρατηρείται παγκοσμίως εδώ και μερικά χρόνια μια τάση του να αξιοποιούνται τα μειονεκτήματα των ανθρώπων ή των ομάδων. Στην επίσημη έκδοση του Academy of International Business, το Journal of Business Studies, το 2008 δημοσιεύτηκε μια έρευνα του Alvaro Cuervo-Cazurra & του Mehmet Genc.

Οι δύο αυτοί καθηγητές Πανεπιστημίων σε management & strategy, απέδειξαν μεταξύ άλλων πως ανάμεσα σε δύο manager, έναν με καταγωγή από την Αγγλία και έναν από την Κένυα, που καλούνται να οδηγήσουν μια εταιρεία που δρα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον όπως ας πούμε του Ιρακ, ο Κενυάτης manager έχει εξαιρετικά περισσότερες πιθανότητες να τα πάει καλύτερα. Αυτό γιατί είναι συνηθισμένος ή έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον που η συνοχή του κρατικού μηχανισμού δεν βοηθάει τις επιχειρήσεις, άρα θα είναι πιο εύκολο για αυτόν να αντιμετωπίσει μια αντίστοιχη κατάσταση στο υπό ανάπτυξη Ιράκ σε σύγκριση με τον μαθημένο στην εξαιρετικής ακρίβειας συνοχή του αγγλικού κράτους. Οι δύο τους μεγαλωμένοι σε χώρες υπό ανάπτυξη, έδειξαν πως στον υψηλών απαιτήσεων κόσμο του international management, το να ανήκεις σε “μειονεκτική οικονομικά” χώρα μπορεί να γίνει πλεονέκτημα όταν η μπάλα πάει σε κακοτράχαλο γήπεδο.

Ο Richard Branson, o γνωστός πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Virgin Group, όντας δυσλεκτικός άφησε το σχολείο. Ο καθηγητής του την τελευταία μέρα του είπε: « Θα καταλήξεις είτε φυλακή είτε εκατομμυριούχος». Ο Branson, σαν δυσλεκτικός, απαιτούσε από τους συνεργάτες του να δημιουργούν διαφημιστικές καμπάνιες με λιτά μηνύματα για να τις αντιλαμβάνεται καλύτερα. Αποτέλεσμα ήταν η καλύτερη απήχηση των διαφημίσεων αυτών στο κοινό.

Ο κολοσσός των παγωτών Ben & Jerry, για την πιο δημοφιλή γεύση του, την Chocolate Fudge Brownie, έχει επιλέξει να αγοράζει τα brownies που απαιτούνται από ένα μικρό φούρνο στην πιο φτωχή γειτονιά του Bronx. Το μότο του φούρνου είναι : “Δεν προσλαμβάνουμε ανθρώπους για να ψήνουμε brownies, αλλά ψήνουμε browniesγ ια να μπορούμε να προσλαμβάνουμε ανθρώπους».

Η προσέγγιση αυτή για την κοινωνική ευθύνη, μετέτρεψε το μειονέκτημα της αγοράς με φτωχά πορτοφόλια, σε πλεονέκτημα που αποφέρει την στήριξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και κοινωνούς κολοσσούς που φέρνουν πωλήσεις από άλλες αγορές.

Οι παραπάνω αναφορές, δείχνουν περιπτώσεις που το μειονέκτημα μετετράπη σε πλεονέκτημα. Οι παρακάτω προσεγγίσεις θα σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου να αναπαράγεις τα παραπάνω επιτυχημένα αποτελέσματα στο δρόμο για την επίτευξη των στόχων σου, όποιο μειονέκτημα και αν έχεις εσύ ή η εταιρεία σου.

Δέξου το. Δεν βοηθάει σε τίποτα να παραπονιέσαι για αυτό ή να θεωρείς ότι η κακή σου τύχη σε έφερε σε δυσμενή θέση. Όλοι έχουν μειονεκτήματα. Το δικό σου είναι και αυτό που σε κάνει αυτό που είσαι. Η προσπάθεια να το κρύψεις από τον εαυτό σου ή να το παραβλέπεις δοκιμάζοντας την ίδια αποτυχημένη συνταγή απλά για να αποδείξεις πως δεν υφίσταται είναι σπατάλη ποσών ενέργειας που θα μπορούσες να αξιοποιήσεις κάπου αλλού αποδοτικότερα. Ή το φτιάχνεις ή ζεις με αυτό. Κάθε τι ενδιάμεσο είναι μη αποδοτικό.

Άλλαξε οπτική. Κάθε μειονέκτημα σου αφορά σε μια κατάσταση του οργανισμού σου. Σε κάθε κατάσταση υπάρχει πάντα μια θετική πλευρά. Οι θετικές εκφάνσεις μιας κατάστασης είναι και αυτές που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελός σου. Για παράδειγμα, ας δεχθούμε πως είσαι δυσλεκτικός. Αντιμετωπίζεις μαθησιακές δυσκολίες άρα κάποια πράγματα σου είναι πολύ δύσκολα. Κοίτα όμως μια λίστα από τι ικανότητες σου προσφέρει η ίδια νοητική λειτουργία που σου δημιουργεί το πρόβλημα της δυσλεξίας: Υψηλή επίγνωση του περιβάλλοντος : Έντονη περιέργεια, Μεγάλη διαίσθηση και διορατικότητα, Πολυαισθητηριακή σκέψη και αντίληψη (με όλες τις αισθήσεις), Ζωηρή φαντασία, Ικανότητα να ζουν τη σκέψη σαν εμπειρία, Δημιουργικότητα και άλλες.

Βρες τους καλύτερους να σε βοηθήσουν. Όταν έχεις ένα αναγνωρισμένο μειονέκτημα που σε εμποδίζει να υλοποιήσεις κάτι, έχεις ήδη αποφύγει την αποτυχημένη προσπάθεια που θα έκανε κάποιος που δεν το γνωρίζει. Έτσι εξ αρχής θα βρεις κάποιον να το υλοποιήσει για σένα και ίσως πολύ καλύτερα από το αν το έκανες εσύ στην προσπάθειά σου που θα έκανες, αν δεν είχες το εν λόγω μειονέκτημα.

Έχε θράσος και πάθος. Τόλμησε να προσπαθήσεις να φτιάξεις το μειονέκτημά σου και να παλέψεις την εξάλειψή του ή να βρεις τρόπους να το υπερνικήσεις, αντισταθμίζοντάς το με άλλα στοιχεία του χαρακτήρα σου που είτε λόγω ταλέντου είτε με ενδυνάμωση μπορούν να σου καλύψουν ότι το μειονέκτημα σου αφήνει ακάλυπτο. Σε κάθε περίπτωση ενεργώντας έτσι μέσω της αυτοβελτίωσης, γίνεσαι καλύτερος σε αυτά τα κομμάτια σε σύγκριση με το πώς θα ήσουν αν δεν είχες το εν λόγω μειονέκτημα. Ο Alfred Adler πίστευε πως : «Ο υγιής τρόπος ζωής, συμπεριλαμβάνει την προσπάθεια της ενδυνάμωσης των αδύναμων σημείων του χαρακτήρα μας, τα οποία μας σταματάνε από το να ζούμε τη ζωή που ονειρευόμαστε για τον εαυτό μας».

Παρακολούθα την διαδικασία. Πως αξιοποιείς το «μειονέκτημά» σου και ή πως το εξαλείφεις είναι ο καλύτερος τρόπος να σου δώσει κίνητρο. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα θα σου δώσουν δύναμη να κυνηγήσεις τα επόμενα. Γίνε ο παρατηρητής του εαυτού σου και δες πως μια αδυναμία σου μετατράπηκε σε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις σου και συνέχισε με το επόμενο.

Στο τελευταίο βιβλίο του, Malcolm Gladwell ξαναλέει την ιστορία του Γολιάθ με τον Δαυίδ. Στην δικιά του έκδοση, αν και είχε την ίδια έκβαση, ο Gladwell υποστηρίζει, πως αν και φοβερός πολεμιστής, ο Γολιάθ απέναντι στον Δαυίδ δεν είχε ποτέ καμία ελπίδα. Ο Γολιάθ ήταν το outsider. Γιατί ήταν ένας γίγαντας, που έβλεπε τον κόσμο από αφ’ υψηλού. Ο Δαυίδ όμως ήταν ένας χαρακτήρας που σε όλη του τη ζωή αξιοποιούσε τα προτερήματά του απέναντι στις αρκούδες και τα λιοντάρια για να προστατέψει το κοπάδι του. Αξιοποιούσε τις δυναμικές για να επιτύχει το σκοπό του πάντοτε απέναντι σε δυνατότερους αντιπάλους υπέρ ενός στόχου. Έτσι έκανε και σε αυτή την περίπτωση όπου ο Δαυίδ νίκησε τον γίγαντα Γολιάθ.AD

Βλέποντας τους στόχους σου από την μια μεριά και τα μειονεκτήματά σου από την άλλη έχεις δύο επιλογές. Θες να είσαι κάποιος ανήμπορος και παραδομένος στις αδυναμίες σου ή ένας νέος Δαυίδ που πετυχαίνει επειδή μετέτρεψε το μειονέκτημά του σε πλεονέκτημα;

Σπύρος Ανδριανός

ΠΗΓΗ : https://www.humanadvanced.com/

https://georgepelagia.wordpress.com/

 16 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2023   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Πόσο κοστίζει το ελαιόλαδο σε 5 μεγάλα σούπερ μάρκετ

  Βόλος: Πόσο κοστίζει το ελαιόλαδο σε 5 μεγάλα σούπερ μάρκετ Το ελαιολαδο είναι από τα ακριβοτερα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά και απολύτως...