Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Κλέων: Ποιος ήταν ο Αθηναίος στρατηγός που «βάφτισε» τον επερχόμενο καύσωνα

Κλέων: Ποιος ήταν ο Αθηναίος στρατηγός που «βάφτισε» τον επερχόμενο καύσωνα

Κλέων

Με τον καύσωνα «Κλέων» να βρίσκεται προ των πυλών, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί ποιος είναι ο Αθηναίος στρατηγός από τον οποίο πήρε το όνομά του.

Στρατηγός του Πελοποννησιακού Πολέμου που πέθανε το 422 π.Χ, ο Κλέων έγινε γνωστός λόγω της αντιπαλότητάς του με τον Περικλή.

Συγκεκριμένα, στα τέλης της δεκαετίας του 430, ο Κλέων ήταν αντίθετος στη στρατηγική του Περικλή ο οποίος αρνιόταν τη μάχη εναντίον των εισβολέων της Πελοποννησιακής Συμμαχίας.

Μετά όμως από την ανεπιτυχή εκστρατεία του στην Πελοπόννησο και κατά την περίοδο που ο μεγάλος λοιμός είχε πλήξει την πόλη, ο Κλέων, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, κατηγορούσε τον Περικλή για κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Ως αποτέλεσμα, ο Περικλής κρίθηκε ένοχος και απομακρύνθηκε από το αξίωμά του, όχι όμως για πολύ καιρό, καθώς ο ίδιος αποκαταστάθηκε σύντομα στην εξουσία.

Ο θάνατος του Περικλή όμως, το 429, άφησε ελεύθερο το πεδίο στον Κλέωνα, που μέχρι τότε ήταν κριτικός και κατήγορος των δημοσίων αξιωματούχων, να κάνει αισθητή την παρουσία του στα πολιτικά γεγονότα της Αθήνας.

Μάλιστα, ισχυροποίησε την υποστήριξε από τους φτωχότερους πολίτες της Αθήνας αυξάνοντας την αμοιβή των ενόρκων, ενώ λόγω της μεγάλης αγάπης των Αθηναίων για τις δικαστικές μάχες, αύξησε τη δύναμή του και με την πρακτική της συκοφαντίας κατάφερε να απομακρύνει τα πρόσωπα που απειλούσαν την άνοδό του.

Λίγα χρόνι αργότερα, το 426, ο Κλέων κίνησε μια ανεπιτυχή δίωξη εναντίον του στρατηγού Λάχητου, με βάση τη συμμετοχή του στην ανεπιτυχή πρώτη σικελική εκστρατεία και αυτή ήταν από τις λίγες φορές που ο Αθηναίος στρατηγός απέφυγε την πολιτική τιμωρία για ήττα.

Τότε, μη έχοντας πλέον ανάγκη τους αριστοκρατικούς πρώην συνεργάτες του, έκοψε τα δεσμά μαζί τους και ήταν πλέον ελεύθερος να επιτεθεί στις μυστικές συμμαχίες για πολιτικούς σκοπούς.

Το 425 π.Χ ο Κλέων έφτασε στο απόγειο τη φήμης του, όταν συνέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα τους Σπαρτιάτες που είχαν αποκλειστεί στη Μάχη της Σφακτηρίας, ενώ τρία χρόνια μετά, στάλθηκε για να ανακαταλάβει την Αμφίπολη και τον υπερφαλάγγισε ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας.

Τόσο ο Βρασίδας όσο και ο Κλέων σκοτώθηκαν στην Αμφίπολη και ο θάνατός τους πήρε μαζί και το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη, η οποία και ήρθε το 421 με την υπογραφή της «Ειρήνης του Νικία». 

Ακολούθησε το mynews.gr στο Google News για να ενημερώνεσαι άμεσα για όλες τις ειδήσεις και την έκτακτη επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
https://www.mynews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ζητάει όλος ο πλανήτης: Αυτό είναι το Ελληνικό φρούτο που σαρώνει παγκοσμίως, σπάει κάθε ρεκόρ εξαγωγών

Το ζητάει όλος ο πλανήτης: Αυτό είναι το Ελληνικό φρούτο που σαρώνει παγκοσμίως, σπάει κάθε ρεκόρ εξαγωγών Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του κλά...