Η συνταγή της γιαγιάς Ελευθερίας για κροκέτες μπακαλιάρου
* αφιερωμένη σ' εσένα, ναι, που δεν τρως μπακαλιάρο σκορδαλιά!
Υλικά
500 γρ. ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο (ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ)
2 ξερά κρεµµύδια τριµµένα
4-5 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 αυγό
Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκοµµένο
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτάκι (330 ml) μπύρα
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
Φρέσκο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Αφού ξαρμυρίσουμε και καθαρίσουμε από την πέτσα του, τον μπακαλιάρο, τον μαδάμε με τα δάχτυλά μας. Ευκαιρία να βγάλουμε το άχτι μας!
Τον βάζουμε σε µπολ. Μέσα ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταίο (και καλύτερο) το αλεύρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για περίπου 30΄ στο ψυγείο.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο, και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μόλις κάψει το λάδι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και με ένα κουτάλι, ρίχνουμε τις κροκέτες μπακαλιάρου στο τηγάνι.
Το χρώμα που κοιτάμε να πετύχουμε είναι ένα ελαφρό χρυσαφί. Τηγανίζουμε, λοιπόν, μέχρι να ροδίσουν από την μία πλευρά (περίπου 2′) και αναποδογυρίζουμε να ροδίσουν απ’ την άλλη.
Επαναλαμβάνουμε για όλες τις κροκέτες.
Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν το περιττό λάδι.
Απολαύστε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου