Μελιτζάνες και πατάτες γιαχνί
Φαγητό καθημερινό, απλό και νόστιμο, το ετοίμαζαν παλιά οι μαμάδες μαζί με πατάτες για να ξεγελάσουν τα πιτσιρίκια ώστε να τρώνε και τις μελιτζάνες.
Υλικά Μερίδες: 6 4 μελιτζάνες τσακώνικες, μέτρια κομμένες 4 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος 2 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες ελαιόλαδο για το τηγάνισμα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία Για να φτιάξουμε τις μελιτζάνες και πατάτες γιαχνί, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις πατάτες σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, χωρίς να τις στραγγίξουμε σε χαρτί κουζίνας. Στο λάδι που έμεινε στο τηγάνι τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, σε δόσεις και αυτές, μέχρι να ροδίσουν. Τις βάζουμε στην πιατέλα με τις πατάτες. Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο σκεύος τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε ξανά στο σκεύος τις μελιτζάνες και τις πατάτες με το λάδι της πιατέλας και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε τον πελτέ και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, 3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Δεν ανακατεύουμε για να μη λιώσουν τα υλικά, αλλά σείουμε το σκεύος. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες και πατάτες γιαχνί χλιαρές. Μυστικά Σερβίρεται και κρύο, ως μεζεδάκι για ούζο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό
Γαστρονόμος, τεύχος 197.
https://www.gastronomos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου