Vegan κόκκινα λαζάνια
Ένα παραδοσιακό πιάτο, εκλεκτό και εκτιμώμενο τόσο ως πρώτο πιάτο που σερβίρεται ζεστό στο τραπέζι αλλά και ως πιάτο «τσουβάλι» σε πικνίκ και οδικές εκδρομές. Προφανώς ξαναεπισκέφθηκε σε μια πολύ νόστιμη vegan παραλλαγή
Υλικά για 4 άτομα):
350 γρ σιμιγδαλένια λαζάνια (όχι αυγό)
1 καρότο
½ κρεμμύδι
Μισό καπνιστή μοτσαρέλα
90 g φυσικό σεϊτάν
5 κουταλιές της σούπας αρακάς
1 βραστή πατάτα
½ ποτήρι λευκό κρασί
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
άλας
Πιπέρι
Τρίμα ψωμιού / διατροφικές νιφάδες μαγιάς
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το καρότο και ετοιμάζουμε ένα σοτάρισμα προσθέτοντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ένα τρίψιμο φρέσκο πιπέρι.
Βοηθώντας πάντα τον εαυτό σας με ένα κουζινομάχαιρο, ψιλοκόψτε το φυσικό ραβδί σεϊτάν.
Το προσθέτουμε στο τηγάνι και το αφήνουμε να ροδίσει για 5/6 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει.
Σκιά με μισό ποτήρι λευκό κρασί.
Μόλις γίνει αυτό, προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας .
Προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε ρυθμίζοντας την πυκνότητα της σάλτσας προσθέτοντας τη σωστή ποσότητα νερού
Το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου είκοσι λεπτά, ρυθμίζοντας το αλάτι και στα τελευταία 5 λεπτά του ψησίματος προσθέτουμε δυο φύλλα βασιλικού. Αυτό θα είναι το vegan ragù που θα χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε τις στρώσεις των λαζάνια μας.
Λαδώνουμε καλά τον πάτο και τις άκρες, σε όλο τους το ύψος, ενός ταψιού αρκετά μεγάλο ώστε να περιέχει τα φύλλα των λαζάνια μας.
Βάλτε μια στρώση ζυμαρικών, ένα από ζεστό ragù πάνω στο οποίο θα πρέπει να τοποθετήσετε κύβους καπνιστή μοτσαρέλα. Προσέξτε να καλύψετε ειδικά τις γωνίες της ζύμης, ώστε να αποφύγετε να κουλουριαστούν τα φύλλα πάνω τους, καταστρέφοντας τη σύνθεση και το τελικό αποτέλεσμα του πιάτου
Συνεχίστε ξανά με μια στρώση ζυμαρικά και μια πολύ καυτερή σάλτσα πάνω στην οποία αυτή τη φορά θα πρέπει να στρώσετε λεπτές φέτες βραστής πατάτας
Θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε λίγη vegan μπεσαμέλ, αλλά προσωπικά προτιμώ μια ελαφριά εκδοχή του πιάτου για να μην προσθέσω μπεσαμέλ
Συνεχίστε να γεμίζετε το πιάτο εναλλάσσοντας τις ενώσεις μέχρι να φτάσετε τουλάχιστον στις 4 στρώσεις ζυμαρικών και τέλος ολοκληρώστε προσθέτοντας στην επιφάνεια μερικές όχι πολύ λεπτές φέτες καπνιστή μοτσαρέλα.
Μπορείτε να επιλέξετε αν θα καλύψετε ή όχι με αλουμινόχαρτο (ανάλογα με το αν η σύσταση της σάλτσας είναι περισσότερο ή λιγότερο πυκνή) και ψήστε στους 200° για 30 λεπτά σε φούρνο θερμότητας.
Για να αποκτήσετε μια χρυσή επιφάνεια και μια νόστιμη κρούστα, μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά στο φούρνο γκριλ, φροντίζοντας να πασπαλίσετε ελαφρά την επιφάνεια με νιφάδες ανενεργής μαγιάς ή τριμμένη φρυγανιά.
Μόλις βγει από το φούρνο, προτείνω να το αφήσετε να ξεκουραστεί για περίπου δέκα λεπτά.
Συνιστώ να σερβίρετε μια γενναιόδωρη μερίδα.
Καλή όρεξη
https://inthenameofseitan.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου