Το Αιγαίο στις φλόγες| Ιούλιος Βερν| Ηχητικό Βιβλίο
Το Αιγαίο στις φλόγες" (Οι πειρατές του Αιγαίου) του Ιουλίου Βερν (1828-1905).
Είδος: Ελληνική Ιστορία, Περιπέτεια, Ρομαντική Λογοτεχνία, Νεανική Λογοτεχνία, Κλασική Λογοτεχνία
Διαβάζει η Όλγα Κουτούγκου
Κεφάλαια:
Μέρος 1ο 00:00
Μέρος 2ο 1:00:10
Μέρος 3ο 2:00:21
Μέρος 4ο 3:00:31
Μέρος 5ο 4:00:41
Μέρος 6ο 5:00:52
Μέρος 7ο 6:01:13
Μέρος 8ο 7:01:48
Η ελεύθερη Ελλάδα αρχίζει να αναδύεται μέσα από τις στάχτες τεσσάρων αιώνων σκλαβιάς. Η πάταξη της πειρατείας και των σκλαβοπάζαρων στο Αιγαίο είναι μια από τις προτεραιότητες του νεογεννηθέντος κράτους. Μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, με τα σκηνικά της δράσης να εναλλάσσονται από το μανιάτικο Οίτυλο, την αγγλοκρατούμενη Κέρκυρα, τα ανελέητα κυνηγητά και τα φοβερά σκλαβοπάζαρα, εκτυλίσσεται μια ναυτική περιπέτεια στο Αρχιπέλαγος που κυριολεκτικά φλέγεται από τις ομοβροντίες των κανονιών και τα ρεσάλτα των πειρατικών τσούρμων. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος φιλέλληνας υποπλοίαρχος Ανρί ντ' Αλμπαρέ, ο αμείλικτος διώκτης του εξωμότη πειρατή Νικόλα Στάρκου, ανακαλύπτει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας Ελληνίδας, κόρης πλούσιου τραπεζίτη από τη Κέρκυρα. Όμως, οι δρόμοι τους χωρίζουν. Εκείνη, σπρωγμένη μακριά λόγω του σκοτεινού παρελθόντος του πατέρα της. Εκείνος, αντιμέτωπος με τον μυστηριώδη "Σακρατίφ", έναν Οθωμανό κουρσάρο που δεν έχει δει ποτέ κανένας. Το μέλλον τους, αβέβαιο...
Το "Αιγαίο στις φλόγες" αποτελεί μέρος της γοητευτικής πολύπτυχης "Ιλιάδας" του Βερν. Εποικισμένο με πειρατές, φιλέλληνες, νησιώτες καπεταναίους και ηρωικές κόρες, αναδεικνύει το φλογερό φιλελληνισμό του συγγραφέα, που γνώρισε τη Μεσόγειο από τα ταξίδια του και επέλεξε τα γαλανά νερά της ως θέατρο μιας, μέχρις εσχάτων, σύγκρουσης για έναν ακόμη ευγενή σκοπό: την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Βέβαια, το "Ελληνικό Αρχιπέλαγος", η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Κάρπαθος, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στο έργο του συγγραφέα -αρκεί να θυμηθούμε ότι στις "Είκοσι χιλιάδες λεύγες υπό την θάλασσα" ο Βερν αναφέρεται όχι μόνο στον Αριστοτέλη και τον Βιργίλιο και τον Πλίνιο, μιλώντας διά μακρών για την ηφαιστειακή δραστηριότητα του υποθαλάσσιου χώρου του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αλλά και στην ίδια την Ελληνική Επανάσταση.
Αποδεικνύεται επιμελής γνώστης, όχι μόνο τον γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και της αρχαίας Ιστορίας και μυθολογίας της Ελλάδας. Φορείς του αρχαιοελληνικού πνεύματος και συνεχιστές της εποποιΐας του είναι οι γενναίοι επαναστατημένοι Έλληνες για τον Βερν, ο οποίος θαυμάζει ειλικρινά την αυτοθυσία τους και πιστεύει βαθιά στον αγώνα του αλυτρωτισμού. Αν και κεντρικός πρωταγωνιστής της Ιστορίας είναι ένας Γάλλος Φιλέλληνας (ο Βερν υπερβάλλει για την βοήθεια των Γάλλων φιλέλληνων στην Επανάσταση), μια μορφή εμπνευσμένη από τον Λόρδο Βύρωνα, το βιβλίο του δεν επιφυλάσσει σημαντικό ρόλο μόνο στους άνδρες, αλλά και στις γυναίκες. Οι Ελληνίδες του βιβλίου, μητέρες και κόρες, είναι προικισμένες με χάρη, θερμή πίστη, αλλά και γενναιοφροσύνη. Ξεχωρίζει η ηρωική μορφή της Ανδρονίκης Στάρκου (χαρακτήρας εμπνευσμένος σαφώς από τη Μπουμπουλίνα) που δεν διστάζει να καταραστεί το γιο που πολεμάει με το μέρος του Τούρκου, πριν ριχτεί στον αγώνα.
Κλείνοντας, το "Αιγαίο στις φλόγες" είναι μια συναρπαστική περιπέτεια έρωτα και προδοσίας από τη Μάνη μέχρι την Κρήτη, που εξυμνεί τη συμμετοχή των Φιλελλήνων στον Αγώνα του '21, τονίζοντας αξίες όπως ο πατριωτισμός, η τιμή, η φιλία και η ανιδιοτέλεια.
(μεγάλο μέρος της περιγραφής αντλήθηκε από τη κριτική της Κατερίνας Σχινά για την "Ελευθεροτυπία", 26/5/2006)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου