Μάραθο Για Νεφρά, Μάτια, Χολή, Ακοή, Αναπνευστικό, Ρευματισμούς, και άλλα
πολλά
Το Μάραθο είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογειακής λεκάνης και γίνεται χρήση από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι από τα βότανα που χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα από τους Ελληνες, τους Αιγύπτιους και άλλους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής, της αρχαιότερης γραφής της ελληνικής γλώσσας (1450 - 1100 πΧ). Την εποχή εκείνη το χρησιμοποιούσαν ως προσφορά στις θεότητες. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύμβολο επιτυχίας και φαίνεται ότι οφείλει το όνομά του στη μνήμη της νίκης κατά των Περσών στο Μαραθώνα, το 490 π.Χ. Ο Πλίνιος, αποδίδει στο Μάραθο 22 θεραπευτικές ιδιότητες και λέει ότι τα φίδια τρώνε Μάραθο όταν πρόκειται ν’ αλλάξουν το δέρμα τους . Οσο για τον Διοσκουρίδη, το περιγράφει σαν αποτελεσματικό διουρητικό “για όσους ουρούν σταγόνα - σταγόνα”. Στην κλασική εποχή, το χρησιμοποιούσαν ευρύτατα για να μαρινάρουν τις βρώσιμες ελιές, μια συνήθεια που τη συναντάμε ακόμη και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το Μάραθο ήταν γνωστό στους αρχαίους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας και της Αιγύπτου, σαν ένα αρωματικό φυτό πολύ χρήσιμο στα φαγητά, που διαθέτει και διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες. Παλιά, οι Κινέζοι και οι Ινδοί, θεωρούσαν το Μάραθο αντίδοτο για τα δαγκώματα των φιδιών και των σκορπιών αλλά και καλό φάρμακο για τις δηλητηριάσεις.
Το 1640, όπως γράφει ένα βοτανολογικό σύγγραμμα εκείνης της εποχής, το Μάραθο συνόδευε στην Ιταλία το κρέας και το ψάρι κάνοντάς τα πιο ευκολοχώνευτα.
Οσο για τις θεραπευτικές ιδιότητες του Μάραθου, κάνει καλό: στα νεφρά, το πεπτικό σύστημα, στον θηλασμό, κολικούς των βρεφών, τη σπλήνα, το ουροποιητικό, το αναπαραγωγικό σύστημα, τα φλέγματα, το βήχα, το αναπνευστικό σύστημα εν γένει, είναι διουρητικό, ορεκτικό, τονωτικό, χωνευτικό, σπασμολυτικό και αφροδισιακό αυξάνοντας τη σεξουαλική όρεξη...Ολα αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε για τον Μάραθο σ' αυτό το βίντεο.
📖 Κεφάλαια - ενότητες
⬇︎⬇︎⬇︎⬇︎⬇︎⬇︎
0:00 intro
0:04 Μάραθο
2:13 Λίγη ιστορία
4:07 Χρήσιμα μέρη
5:12 Δραστικές ουσίες
5:33 Ιδιότητες - ενδείξεις
6:32 Χρήση - εφαρμογές
9:04 Αλλες εφαρμογές
9:32 Παρενέργειες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου