Γιατί σβήνουμε κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων;
Σήμερα θα δούμε για ποιο λόγο σβήνουμε κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η συνήθεια με την αρχαία Ελλάδα!
Είμαι ο Κωνσταντίνος ή αλλιώς The Mythologist και μέσα από τις σπουδές μου στην αρχαιολογία έμαθα να αγαπάω τη Μυθολογία!
Αποφάσισα να μοιραστώ μύθους για θεούς, ήρωες και τέρατα αλλά και άλλες περίεργες ιστορίες εδώ στο YouTube!
Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιο λόγο σβήνουμε κεράκια στην τούρτα όταν έχουμε γενέθλια; Μάλλον όχι μέχρι τι στιγμή που είδατε τον τίτλο αυτού του βίντεο. Μη φοβάστε όμως! Σήμερα θα μάθετε!
Είναι κάτι το οποίο όλοι κάνουμε: παιδάκια, νέοι, ηλικιωμένοι, κοπέλες στα κλαμπ μόλις μπει το χαπι μπερθντει του γιου για να γυρίσουν όλοι να κοιτάξουν ποιος γιορτάζει…
Οι ρίζες της συνήθειας να βάζουμε κεράκια πάνω σε κεικ και γλυκά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και στη λατρεία της θεάς Αρτέμης.
Κατά την κλασική περίοδο η Άρτεμις είχε ταυτιστεί με τη θεά Σελήνη, τη θεά του φεγγαριού, της οποίας το όνομα προέρχεται από τη λέξη Σέλας που σημαίνει φως.
Η θεά Άρτεμις ως θεά του φεγγαριού πιστευόταν ότι είχε βοηθήσει τους Αθηναίος κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων όταν κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας της Σαλαμίνας είχε φωτίσει με το φως του φεγγαριού το σημείο της μάχης και έτσι οι Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες!
Για να την τιμήσουν, κατά τη διάρκεια της γιορτής που ήταν αφιερωμένη στην Άρτεμη, οι Αθηναίοι της προσέφεραν στρογγυλά στο σχήμα του φεγγαριού γλυκά τα οποία ονομάζονταν αμφιφώντες, δηλαδή είχαν φως και στις δυο πλευρές τους.
Το φως αυτό φυσικά ήταν τα κεράκια που έβαζαν πάνω. Δεν ξέρουμε ακριβώς πως ήταν αλλά μάλλον είχαν σχήμα μικρών πυρσών. Πριν τα αφιερώσουν φυσούσαν τα κεράκια ώστε ο καπνός να πάει στον ουρανό και να μεταφέρει στη θεά τις ευχές τους.
Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι από τότε οι άνθρωποι κατά κάποιο τρόπο έκαναν μια ευχή πριν σβήσουν το κεράκι!
Πώς όμως έφτασαν τα κεράκια να μπαίνουν πάνω στην τούρτα των γενεθλίων;
Η κυριότερη εκδοχή λέει ότι αυτό έγινε κατά τον 18ο αι. στην Γερμανία κατά τη διάρκεια μια γιορτής της οποίας το όνομα σας γράφω εδώ Kinderfest γιατί δεν ξέρω Γερμανικά.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη γιορτή που εγώ ονομάζω Γερμανικά γενέθλια, το παιδί που γιόρταζε έπαιρνε σαν δώρο μια τούρτα πάνω στην οποία τοποθετούσαν τόσα κεριά όσα και τα χρόνια ζωής του παιδιού συν ένα.
Αυτό το συν ένα ήταν συμβολικό για τη μακροζωία καθώς η φλόγα του συμβόλιζε τη ζωή για ακόμη έναν χρόνο. Την τούρτα όμως δεν την έκοβαν μέχρι το δείπνο το βράδυ.
Μόλις ερχόταν η ώρα το παιδί έκανε μια ευχή και έσβηνε τα κεριά και μετά μπορούσε να φάει την τούρτα μαζί με το μπόλικο λιωμένο κερί που είχε πάνω.
Αναρωτιέμαι αν με τα κεριά που τα σβήνεις αλλά ξανανάβουν έχεις περισσότερες από μια ευχές…
Τα υλικά για μια ολόκληρη τούρτα ήταν ακριβά για να γίνει συνήθεια ειδικά για τις εποχές που μιλάμε.
Η τούρτα γενεθλίων και τα κεράκια έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή κατά την βιομηχανική επανάσταση όταν υπήρξε μια σχετική πληθώρα υλικών και οι φούρνοι άρχισαν να πουλάνε και έτοιμες τούρτες!
Υποτιτλισμός στην ελληνική από την Νίκο Δενισλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου