Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ
Στη Βρετάνη, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να ταξιδέψετε περισσότερα από μερικά μίλια χωρίς να δείτε κάποια μορφή αρχαίου μεγαλίθου. Ενώ πολλοί είναι παλαιότεροι από τον γραπτό λόγο, οι πραγματικές τους έννοιες σήμερα παραμένουν θολές στο μυστήριο, τυλιγμένες στη δεισιδαιμονία και τη λαογραφία.
Κατασκευασμένοι μεταξύ περίπου 3.500 και 6.500 ετών πριν, οι μεγαλίθοι της Βρετάνης κυμαίνονται από μονές όρθιες πέτρες γνωστές ως μενίρ (βρετονικά σημαίνει μακρύς λίθος) έως μεγάλες ευθυγραμμίσεις λίθων. από ένα απλό ντολμέν (βρετονικό για πέτρινο τραπέζι) έως πιο σύνθετους τάφους. Στην πιο βασική του μορφή, ένα ντολμέν αποτελείται από μόλις τρεις πέτρινες πλάκες. δύο στημένες όρθιες που στηρίζουν μια πιο επίπεδη πλάκα που σχημάτιζε την οροφή ενός ταφικού θαλάμου. Ολόκληρη η κατασκευή αρχικά θα είχε καλυφθεί από πέτρες και χώμα για να σχηματίσει ένα μικρό αλλά σημαντικό ανάχωμα στο τοπίο και όπου επιβιώνουν τέτοιοι μανδύες, ονομάζονται τύμβοι.
Πιστεύεται ευρέως ότι ο προϊστορικός άνθρωπος λάτρευε ουράνια σώματα καθώς και δέντρα, πηγές, βουνά και βράχους και ότι όλα παρέμειναν αντικείμενα λατρείας μεταξύ των Κέλτων ειδωλολατρών της Βρετάνης. Ενώ υπάρχει γενική συμφωνία ότι τα ντολμέν κατασκευάστηκαν αρχικά για να στεγάσουν ταφές και για να τιμήσουν τους νεκρούς, υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των όρθιων λίθων και των πέτρινων κύκλων στον πρωτόγονο πολιτισμό εδώ. Ήταν οριακές σημάνσεις, κέντρα θυσιών, θέσεις αστρονομικής παρατήρησης ή χώροι για κοινοτικές συγκεντρώσεις και λατρεία; Ίσως, με την πάροδο του χρόνου, να ήταν ένας συνδυασμός όλων αυτών ή πιθανό κανένα. ποτέ δεν θα μάθουμε με βεβαιότητα.
Η λατρεία των λίθων στην κοινή εποχή δεν εξηγείται τόσο εύκολα όσο η λατρεία που απευθύνεται σε αντικείμενα που διαθέτουν κίνηση και ζωντάνια. Ίσως η μυστηριώδης φύση αυτών των τεράστιων λίθων να διατήρησε αρχαίους συσχετισμούς με το θάνατο και τη μετά θάνατον ζωή ή πιθανώς οι πέτρες είχαν τελετουργική σημασία στη θρησκεία των Κελτών. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, η λατρεία των λίθων άντεξε στη Βρετάνη και αλλού στη βόρεια Ευρώπη.
Το 452, το Συμβούλιο της Αρλ απαγόρευσε ρητά τη λατρεία των λίθων. Το 567 το Συμβούλιο των Τουρ διέταξε να αφοριστούν «όλοι όσοι λατρεύουν πέτρες ή ερείπια και πάνω στα οποία κάνουν όρκους και προσφορές». το 658 η Σύνοδος της Νάντης διέταξε τους επισκόπους να σκάψουν τις πέτρες και η Σύνοδος της Ρουέν το 692 κατήγγειλε όλους όσους πρόσφεραν όρκους σε πέτρες. Ωστόσο, φαίνεται ότι πολλές από τις παλιές πεποιθήσεις αρνήθηκαν να πεθάνουν κάτω από την επίθεση του Χριστιανισμού, καθώς η συνθηκολόγηση του Καρλομάγνου το 743 απαγορεύει και πάλι ρητά τη λατρεία των λίθων και τις προσφορές που γίνονται σε αυτές.
Φαίνεται ότι δεν υπήρχε συστηματικό πρόγραμμα καταστροφής μεγαλιθικών μνημείων στη Βρετάνη ώστε να καθαρίσει το τοπίο από το παγανιστικό παρελθόν της. Μήπως οι τοπικοί ιερείς που ήταν επιφορτισμένοι με την εκτέλεση οποιωνδήποτε εντολών απομάκρυνσης φοβόντουσαν ότι θα αποξενώσουν τους ενορίτες τους; Ωστόσο, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μενίρ ανατράπηκαν ή αλλιώς σκάφτηκαν, μεταφέρθηκαν και ξαναδουλεύτηκαν ως οικοδομική πέτρα, ακόμη και τον περασμένο αιώνα.
Σε πολλές περιπτώσεις, παρεκκλήσι ή ιερά ανεγέρθηκαν κοντά σε μεγαλίθους σε μια προσπάθεια να μεταφερθεί η αφοσίωση που συνδέεται με τις πέτρες σε μια χριστιανική τοποθεσία, όπως στον Τύμβο του Αγίου Μιχαήλ στο Carnac. Όχι μόνο οι αρχαίοι λίθοι μεταφέρθηκαν έτσι με εκ νέου αφιέρωση από ειδωλολατρικούς θεούς σε χριστιανούς αγίους αλλά και ντολμέν και μενίρ. Μερικές φορές αυτό γινόταν καλύπτοντας το μενίρ με έναν ξύλινο σταυρό όπως στο Menhir de Champ-Dolentή χαράσσοντας χριστιανικό σταυρό στην όψη της πέτρας. Ένα παρεκκλήσι στις αρχές του 18ου αιώνα στο Le Vieux-Marché χτίστηκε μάλιστα ενσωματώνοντας ένα αρχαίο ντολμέν στην ίδια του τη δομή. Αυτό είναι ένα πιο περίεργο κτήριο και το μοναδικό παρεκκλήσι στη Γαλλία αφιερωμένο στους Επτά Κοιμούμενους της Εφέσου. Ο τοπικός μύθος λέει ότι αυτή η δομή χρονολογείται από την αρχή του χρόνου, αφού διαμορφώθηκε από τον Θεό την έκτη ημέρα της δημιουργίας.
Οι παραδοσιακές λαϊκές δοξασίες που συνδέονται με τους μεγαλίθους της Βρετάνης είναι, όπως θα περίμενε κανείς, πολλές. Πολλοί πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Βρετόνοι τιμούσαν τις πέτρες ως κατοικίες θεών ή ως καθίσματα θεϊκής δύναμης και ότι τέτοιοι ιεροί τόποι ήταν μέρη όπου οι ειδωλολάτρες ιερείς κάποτε επικαλούνταν τα πνεύματα των προγόνων τους. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί οι μεγαλίθοι συνδέονται τόσο στενά με υπερφυσικά όντα όπως τα μαγικά κοριγκάν και οι νεράιδες. οντότητες που συχνά λέγεται ότι είναι πνεύματα από μια εποχή πριν από την άφιξη του Χριστιανισμού.
Στους βρετονικούς θρύλους, οι νεράιδες λέγεται συχνά ότι ζουν σε ντολμέν ή στις πηγές κοντά σε μενίρ, ενώ τα ντολμέν κρατούνταν για να περιέχουν μια είσοδο στον υπόγειο κόσμο των korrigans και τον κρυμμένο θησαυρό τους. Αυτή η συσχέτιση έχει από καιρό εισχωρήσει στην τοπωνυμία της περιοχής με πολλά μνημεία γνωστά από καιρό ως βράχος ή σπήλαιο των νεράιδων και το σπίτι ή το κάστρο των korrigans.
Η πεποίθηση ότι μόνο τέτοια υπερφυσικά πλάσματα θα μπορούσαν να έχουν στήσει τα ογκώδη πέτρινα μνημεία βρέθηκε ευρέως σε όλη τη Βρετάνη, αν και μερικές φορές με μικρές βελτιώσεις όπως οι πέτρινοι ογκόλιθοι που μεταφέρονται σε ποδιές, ισορροπούν στα κεφάλια νεράιδων ή φέρονται κάτω από κάθε μπράτσο. Οι ώρες του σκότους ανήκαν στις νεράιδες και μια νύχτα θεωρήθηκε ότι χρειαζόταν για να σηκωθεί ένα ντολμέν. Αν έπρεπε να φερθεί η πέτρα από μακριά, η δουλειά ήταν επίπονη και μερικές φορές ημιτελής πριν το πρώτο φως της αυγής. όπως μαρτυρείται από την παρουσία πολλών μοναχικών μενίρ και ντολμέν χωρίς στέγη στο τοπίο.
Το μεγαλύτερο ντολμέν του κόσμου είναι γνωστό ως La Roche-aux-Fées (ο Βράχος των Νεράιδων) και βρίσκεται κοντά στο Essé στην ανατολική Βρετάνη. Χτισμένη από 32 όρθιες πέτρες με εννέα πλάκες οροφής, αυτή η κατασκευή έχει μήκος περίπου 20 μέτρα, πλάτος πέντε μέτρα και ύψος τέσσερα μέτρα. Η τοπική λαογραφία απέδωσε την κατασκευή του στις νεράιδες που, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, ολοκλήρωσαν το έργο σε μια μόνο νύχτα. Ένας θρύλος λέει ότι η κατασκευή χτίστηκε από τις νεράιδες για να προστατεύουν τις ψυχές των δίκαιων, αλλά αυτές οι νεράιδες εξαφανίστηκαν με το θάνατο του δάσους. Από τότε, το σφύριγμα του ανέμου ανάμεσα στις πέτρες θεωρούνταν θρήνοι ψυχών που δεν επισκέπτονταν πια οι νεράιδες.
Ειπώθηκε επίσης ότι οι νεράιδες είχαν βάλει ένα ξόρκι σύγχυσης στο κτίριό τους, έτσι ώστε να μην υπολογίζεται σταθερά ο αριθμός των λίθων. Αυτός ο μύθος φαίνεται να παρέχει το υπόβαθρο συλλογισμού πίσω από ένα άλλοτε δημοφιλές τοπικό έθιμο σύμφωνα με το οποίο τα ζευγάρια που επιθυμούσαν να παντρευτούν επισκέπτονταν τις πέτρες τη νύχτα της νέας σελήνης για να περπατήσουν γύρω τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις. οι γυναίκες πηγαίνουν δεξιόστροφα και οι άντρες αριστερόστροφα, μετρώντας τις πέτρες καθώς το έκαναν. Εάν οι εραστές συμφωνούσαν για τον αριθμό των λίθων, όχι απαραίτητα τον σωστό, έλεγαν ότι ο γάμος τους θα ήταν ευτυχισμένος.
Στη νότια ακτή, η μεγαλύτερη συγκέντρωση μεγαλίθων στον κόσμο διαθέτει πάνω από 3.000 μενίρ διατεταγμένα σε περίπου δώδεκα σειρές μήκους άνω των 4 χιλιομέτρων (2,5 μίλια), γνωστές ως Ευθυγραμμίσεις Carnac. Υπάρχουν πολλοί θρύλοι γύρω από αυτές τις πέτρες, κάποιοι λένε ότι χτίστηκαν από τους korrigans, άλλοι λένε για τον μάγο Μέρλιν που καταράστηκε έναν εισβολέα ρωμαϊκό στρατό ή ότι ο Άγιος Κορνέλι, προστάτης των κερασφόρων ζώων, καταδιώχθηκε στην άκρη της θάλασσας από ένας ειδωλολατρικός όχλος αγανακτισμένος για τον ευαγγελισμό του, άλλαξε τους διώκτες του σε πέτρα.
Άλλοι λαϊκοί θρύλοι αναφέρουν ότι τα μενίρ πηγαίνουν μία φορά το χρόνο ή μία φορά κάθε εκατό χρόνια, συνήθως ενώ χτυπούν οι καμπάνες της μεσάνυχτας των Χριστουγέννων, για να πλυθούν σε ένα ποτάμι ή στη θάλασσα, επιστρέφοντας στις αρχαίες θέσεις τους μετά την πλύση τους και πριν την ο ήχος του δωδέκατου κουδουνιού πέθανε. Αν και οι πέτρες των ντολμέν La Roche-aux-Fées λέγεται ότι αλλάζουν συνεχώς θέσεις.
Μερικά βρετονικά παραμύθια λένε ότι οι μενχίρ ήταν κάποτε άντρες που είχαν την αγανάκτηση να προσβάλουν μια νεράιδα και έγιναν πέτρα για την αυθάδειά τους. Άλλοι λένε ότι είναι μνημεία που έστησαν οι νεράιδες για να τιμήσουν εκείνους τους θνητούς άνδρες και γυναίκες που είχαν κάνει καλή χρήση της ζωής τους, ενώ ένας άλλος θρύλος μας λέει ότι τα μενίρ είναι ισχυρά μάγια που περιέχουν νεράιδες που έχουν κλειδωθεί από τη δύναμη της μαγείας. Η παρουσία ενός τέτοιου ναού των νεραϊδών θεωρήθηκε ως εγγύηση καλής τύχης, σκορπίζοντας μια λεπτή γοητεία στην άμεση γειτονιά.
Αυτή η πίστη στην καλοπροαίρετη γοητεία των λίθων μπορεί επίσης να δει κανείς στην παλιά βρετονική πρακτική της τοποθέτησης πελεκητών κομματιών μεγαλίθων ή νεολιθικής επεξεργασίας πυριτόλιθου, ευρέως γνωστό ως Thunder Stones, στα θεμέλια και τις στέγες των κτιρίων ως προστασία από κεραυνούς. Μερικές μικρές πέτρες Thunder μεταφέρθηκαν γύρω από το άτομο με την ελπίδα της ίδιας προστασίας, ενώ άλλες διαμορφώθηκαν σε περιδέραια που ήταν κρεμασμένα στο λαιμό των παιδιών για να τα προστατεύσουν από παιδικές ασθένειες όπως δερματικές διαταραχές και πόνο στα μάτια.
Πολλά άλλα δεισιδαιμονικά τελετουργικά που συνδέονται με ιερούς λίθους σημειώθηκαν ως εξακολουθούν να σώζονται στη Βρετάνη στα τέλη του 19ου αιώνα . Για παράδειγμα, οι νέοι έτριβαν την οσφυϊκή μοίρα τους στη στήλη στην αυλή της εκκλησίας του Saint Samson στο Pleumeur-Bodou με την ελπίδα να βελτιώσουν τη δύναμή τους, ενώ οι άνδρες έτριβαν τους ώμους τους στο μενίρ στο Landunvez για τον ίδιο σκοπό. Για να αποτρέψουν τους ρευματισμούς, οι άνθρωποι έτριβαν την πλάτη τους στην κορυφαία πέτρα του ντολμέν στο Guimaëc και στο μενίρ που στεκόταν στην αυλή της εκκλησίας στο Saint-Guyomard.
Δεδομένης της προφανούς φαλλικής σημασίας του μενίρ, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μια σειρά από δεισιδαιμονικά τελετουργικά γύρω από τη γονιμότητα ήταν κάποτε στενά συνδεδεμένα με μερικές πέτρες. Για παράδειγμα, ένα μενίρ κοντά στο Carnac ήταν γνωστό τον 19ο αιώνα επειδή το επισκέπτονταν άτεκνα ζευγάρια. το τελετουργικό που αναφέρεται εδώ φαίνεται ότι περιελάμβανε γυμνό κυνηγητό γύρω από το μενίρ κατά τις νύχτες μιας πανσελήνου. Ομοίως, το Menhir de Kerloas , το ψηλότερο στη Βρετάνη στα 9,5 μέτρα, επισκέφτηκαν νιόπαντρα ζευγάρια που έτριβαν τις γυμνές «κοιλιά» τους στην πέτρα για να έχουν μόνο αρσενικά παιδιά. Η τελετή πιστεύεται επίσης ότι εξασφάλιζε ότι η γυναίκα θα γινόταν η απόλυτη ερωμένη του νοικοκυριού της.
Ομοίως, νεαρά ζευγάρια επισκέπτονταν το μενίρ στο Moëlan-sur-Mer και έτριβαν το σώμα τους πάνω του με την ελπίδα των παιδιών. Τα άτεκνα ζευγάρια και οι άγονες γυναίκες, υπό την κάλυψη του σκότους, επισκέπτονταν επίσης το σπασμένο μενίρ κοντά στο Λοκρονάν και έτριβαν την «κοιλιά» τους στην πέτρα με την ελπίδα να κάνουν παιδί. Οι αναφορές ποικίλλουν ως προς το ποιο μέρος της ανατομίας παρουσιάζεται σε αυτές τις τελετουργίες γονιμότητας, αλλά πολλοί συγγραφείς του 19ου αιώνα είναι ξεκάθαροι ότι συμμορφώνονται με τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής και κρύβονται πίσω από ευφημισμούς!
Στο Monthault στην ανατολική Βρετάνη, οι ανύπαντρες γυναίκες γλιστρούσαν κάτω από μια τεράστια σχάρα, αφήνοντας πίσω τους μια κορδέλα, με την προσδοκία ότι θα παντρεύονταν μέσα στο έτος. Ήταν σημαντικό ότι κανείς δεν το είδε αυτό, καθώς πίστευαν ότι μόνο η πέτρα μπορούσε να κρατήσει τα μυστικά της παρθενικής καρδιάς. Παρόμοιες πρακτικές ήταν γνωστό ότι έλαβαν χώρα από καιρό σε άλλες πέτρες, όπως αυτές στο Saint-Georges-de-Reintembault, Mellé και στο κεκλιμένο Menhir de la Thiemblaye κοντά στο Saint-Samson-sur-Rance. εδώ και πολύ καιρό θεωρείται μια από τις τρεις πύλες προς την Κόλαση. Σε αυτό το τελευταίο σημείο ήταν απαραίτητο για τη γυναίκα να γλιστρήσει μέχρι το οικοδόμημα με γυμνούς γλουτούς, ενώ το δέρμα ήταν σε συνεχή επαφή με την πέτρα.
Η συμβολική σημασία της σάρκας ενάντια στην πέτρα είναι αρκετά αρχαία και παρατηρήθηκε συχνά σε αρχαϊκές κοινωνίες που ασκούσαν ένα στοιχείο λατρείας της πέτρας. η σωματική επαφή με αυτό στο οποίο απέδιδαν δύναμη ήταν καθοριστικής σημασίας. Ο γυμνός πάτος ήταν επίσης προϋπόθεση για να γλιστρήσετε κάτω από τα σπασμένα τετράγωνα του Μεγάλου Μενχίρ στο Locmariaquer στη νότια ακτή της Βρετάνης, αλλά για να πετύχει, το τελετουργικό έπρεπε να ολοκληρωθεί τη νύχτα της Πρωτομαγιάς. Εδώ, η απόκτηση μιας γρατσουνιάς αρκετά βαθιά ώστε να αιμορραγεί προμηνύει έναν μελλοντικό γάμο.
Κοντά στη βορειοανατολική ακτή, στο Plouër-sur-Rance, νεαρές γυναίκες θα ανέβαιναν στην κορυφή του βραχώδους προεξοχής που είναι γνωστός ως La Roche de Lesmont για να πάρουν θέση στο υψηλότερο μπλοκ χαλαζία. Αυτό εφάπτεται ενός μεγάλου ογκόλιθου σε σχήμα πυραμίδας, ο οποίος, με τα χρόνια, έχει τριφτεί αρκετά ομαλά από τα στοιχεία και την ανθρώπινη δράση. Ήταν σε αυτό το γωνιακό πρόσωπο του βράχου που τα κορίτσια γλιστρούσαν προς τα κάτω με την προσδοκία να αποκτήσουν έναν γάμο μέσα στη χρονιά.
Για να είναι αποτελεσματικό το τελετουργικό, ήταν απαραίτητο η νεαρή κοπέλα, πριν ξεκινήσει την τσουλήθρα της, να τυλίγει τη φούστα της έτσι ώστε η γυμνή της σάρκα να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την πέτρα (τα εσώρουχα δεν φοριόνταν συνήθως μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα) . Αν η κοπέλα έφτανε στον πάτο χωρίς να γρατσουνιστεί, έλεγαν ότι θα εξασφαλίσει σύζυγο μέσα στη χρονιά. Ορισμένες αναφορές υποστήριξαν ότι το ρυθμιστικό έπρεπε επίσης να ουρήσει σε μια συγκεκριμένη κοιλότητα στην πέτρα για να έχει δύναμη η ιεροτελεστία.
Στο ανατολικό χωριό Maen-Roch, ο μεγάλος πλούσιος σε χαλαζία ογκόλιθος γνωστός ως Le Rocher Cutesson σκαρφάλωσε το πρωί της Πρωτομαγιάς από ανύπαντρους και των δύο φύλων, που ο καθένας κουβαλούσε ένα μπολ γεμάτο νερό. Κρατώντας το μπολ τους, ο νεαρός λαός επέτρεψε στον εαυτό του να γλιστρήσει κάτω από το βράχο. όσοι κατάφεραν να φτάσουν στο έδαφος με το μπολ τους ανέπαφο λέγεται ότι παντρεύονταν μέσα σε ένα χρόνο. Λίγο πάνω από 3 χιλιόμετρα μακριά στο Saint-Étienne-en-Coglès, ένα παρόμοιο αποτέλεσμα λέγεται ότι επιτεύχθηκε αν μια νεαρή γυναίκα σκαρφάλωσε στον μεγάλο ογκόλιθο στο προαύλιο της εκκλησίας του παρεκκλησίου του Saint Eustache τη Μεγάλη Παρασκευή και σταθεί στην κορυφή του μπροστά από το εκκλησίασμα. χωρίς να κοκκινίζει.
Στη νότια ακτή, το ντολμέν του Cruz-Menquen στο Carnac ήταν ευρέως γνωστό ως La Pierre Chaude (η καυτή πέτρα). Τις νύχτες της πανσελήνου, νεαρές γυναίκες που αναζητούσαν γάμο θα κάθονταν στην κορυφή του κεφαλόλιθου με τη φούστα τους σηκωμένη πάνω από τη μέση τους. Ήταν, αναμφίβολα, για να αντιμετωπιστούν τέτοιες παγανιστικές πρακτικές που ο τοπικός κλήρος αποφάσισε να εκχριστιανίσει τον μεγαλιθικό στις αρχές του 19ου αιώνα. Μαρτυρίες από την ίδια εποχή αναφέρουν πώς νεαρές γυναίκες που αναζητούσαν συζύγους, γδύθηκαν εντελώς και έτριβαν τον «ομφαλό» τους με ένα άλλο μενίρ κοντά στο Carnac που ήταν ιδιαίτερα αφοσιωμένο σε αυτή τη χρήση. Παρόμοιες πρακτικές καταγράφηκαν επίσης στο μεγαλιθικό γνωστό ως La Roche-Marie κοντά στο Saint-Aubin-du-Cormier.
Περαιτέρω κατά μήκος της νότιας ακτής, κοντά στο Guérande, ο Γάλλος διπλωμάτης Charles Coquebert de Montbret παρατήρησε την παρουσία πολλών κομματιών κόκκινου υφάσματος που έσπρωξαν στις σχισμές και τις ρωγμές των ντολμέν του Kerbourg κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις αρχές του 19ου αιώνα. Τον διαβεβαίωσαν ότι αυτές ήταν προσφορές που εμπιστεύτηκαν στην πέτρα νεαρά κορίτσια με την ελπίδα να παντρευτούν μέσα στο έτος.
Πολλές δεισιδαιμονικές πρακτικές κάποτε θεωρούνταν ευρέως ότι προφέρουν την ειλικρίνεια ενός εραστή. Για παράδειγμα, κοντά στη νότια ακτή της πόλης Concarneau, ο τεράστιος ογκόλιθος στο Trégunc γνωστός ως Men Dogan (η πέτρα των cuckolds) επισκέφτηκαν άνδρες για να επαληθεύσουν την πιστότητα των συντρόφων τους. Η παράδοση πίστευε ότι ένας εξαπατημένος σύντροφος δεν μπορούσε να κάνει την πέτρα των 50 τόνων να κινήσει, αλλά εκείνοι των οποίων οι συνεργάτες ήταν πιστοί μπορούσαν να την κινήσουν με ένα μόνο δάχτυλο. Η συμπεριφορά ενός άλλου βράχου εξισορρόπησης κοντά λέγεται ότι μπορεί να απαντήσει σε κάθε ερώτηση που του τίθεται. ο βράχος μπορούσε να μετακινηθεί μόνο αν η απάντηση ήταν καταφατική.
Αρκετά μενίρ που έβλεπαν στη θάλασσα στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Βρετάνης επισκέφθηκαν κάποτε νεαρά ζευγάρια που τοποθέτησαν άνθη λιναριού στις πέτρες την ημέρα του Αγίου Ιωάννη. αν τα λουλούδια ήταν ακόμη φρέσκα όταν τα επισκέφτηκαν οκτώ ημέρες αργότερα, θεωρήθηκε ως ένδειξη πίστης. Ωστόσο, εκείνοι οι άνδρες που φοβόντουσαν την προδοσία από τις συζύγους τους επισκέφτηκαν τον βράχο στο Combourtillé, κυκλώνοντας τον κατά τις ώρες του φεγγαρόφωτου σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη συζυγική πίστη. Σε μικρότερη κλίμακα, ένα κομμάτι μαγνητίτη ή πέτρας μαγνήτη που τοποθετούνταν κάτω από το κρεβάτι πιστεύεται ότι είχε τη δύναμη να απωθεί τους άπιστους εραστές από το συζυγικό κρεβάτι.
Η απλήρωτη αγάπη παραδοσιακά λέγεται ότι επιστρέφεται αν ο ερωτευμένος καθόταν σε έναν βράχο κοντά στο Fougère, γνωστό ως La chaise du diable (η καρέκλα του διαβόλου) για μια συγκεκριμένη περίοδο σε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Δυστυχώς, οι πιο κατάλληλες στιγμές δεν είναι πλέον γνωστές και θυμάται μόνο το ίδιο το τελετουργικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου