ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΜΕ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ
Γεια σας φίλοι μου, σήμερα θα ετοιμάσουμε ένα τυπικό πιάτο από τη νότια Ιταλία ( γίνεται αγώνας με Καμπανία και τη Σικελία για την κυριότητα της συνταγής): μελιτζάνα parmigiana. Η μελιτζάνα δεν έχει πολύ παλιά προέλευση, λέγεται ότι την εμπορεύτηκαν οι Άραβες τον Μεσαίωνα και μέχρι το 1850 - 1900 δεν είχε καλό όνομα στους πλουσιότερους ανθρώπους, και δεν την έτρωγαν ούτε και την εκτιμούσαν. Από αυτή την ημερομηνία και μετά άρχισαν να τρώγονται και να γνωστοποιούνται χάρη σε αυτό το πιάτο όπου βρίσκεται η πρώτη συνταγή για μελιτζάνα parmiciana (αρχικό όνομα, αργότερα άλλαξε σε eggplant parmigiana μόνο για καλύτερη προφορά) στο έργο του Ippolito Cavalcanti "cucina teorica partica" (1837) είχε μεγάλη επιτυχία σε όλους τους κριτικούς της Ιταλίας και της Ευρώπης. Τούτου λεχθέντος, τώρα θα ετοιμάσουμε τη συνταγή, Πρέπει να πούμε ότι αυτό το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή ως πρώτο πιάτο σύμφωνα με τα γούστα και, όπως πάντα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε, αυτός είναι ο πιο χρησιμοποιημένος.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
- μέτριας δυσκολίας
- χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα και μισή
- δόση για 4 άτομα
- χαμηλό ρεκόρ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
- 6 μεγάλες μελιτζάνες
- 1,2 λίτρο σάλτσα ντομάτας (σερβίρει 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1,6 κιλό πελτέ ντομάτας, λίγο βασιλικό, αλάτι, μαύρο πιπέρι, ελαιόλαδο και παρθένο λάδι)
- 200 γραμμάρια αλεύρι
- λίγο χοντρό αλάτι
- 500 γρ. της μοτσαρέλας (η αρχική συνταγή χρησιμοποιεί τυρί Σικελίας, λέγεται caciocavallo, αν δεν τη βρείτε, αγοράζετε μοτσαρέλα σε μια μπάρα και την κόβουμε σε μικρούς κύβους για να ψηθεί καλύτερα).
- 150 γρ παρμεζάνα
- 0,500 λίτρο λάδι για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Σαν πρώτα ξεφλουδίζουμε, και κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακριές λωρίδες του 1 εκατοστού.
Μόλις γίνει αυτό τις βάζουμε μία-μία σε τρυπητό και σε κάθε στρώση βάζουμε χοντρό αλάτι. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες με κάτι από κάτω για να μην πέσουν νερά.(Κάνοντας έτσι η μελιτζάνα χάνει όλη την πικράδα που έχει).
Όσο περιμένουμε ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σκόρδο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι να ψηθεί με ελαιόλαδο για 5 λεπτά με 2 κουταλιές της σούπας νερό προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι μαύρο Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά Όταν περάσει λίγο πολύ αυτή η ώρα προσθέτουμε τον βασιλικό, το παρθένο λάδι και το αλάτι που θέλουμε. Θρυμματίζουμε, και η σάλτσα είναι έτοιμη.
Μόλις περάσουν οι 6 ώρες στεγνώνουμε τη μελιτζάνα με χαρτί. Τώρα βάζουμε τις μελιτζάνες μία μία στο αλεύρι και πάμε να τηγανίσουμε
.Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες τις βάζουμε σε μια πιατέλα με χαρτί που βγάζει καλά το λάδι.
Τώρα βάζουμε μια στρώση ζεστή σάλτσα ντομάτας σε ταψί, ρίχνουμε από πάνω τη μελιτζάνα καλύπτοντας όλο το ταψί. σκεπάζουμε με μια στρώση σάλτσα ντομάτας, μετά βάζουμε την ψιλοκομμένη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα, συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γεμίσει το ταψί (πάνω κάτω πρέπει να είναι 5 στρώσεις μελιτζάνα, σάλτσα ντομάτας μοτσαρέλα και παρμεζάνα, η τελευταία στρώση αλλά μπορείτε να βάλετε κι άλλα τυριά αν έχετε και αν θέλετε).Εν τω μεταξύ προθερμένουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Όταν τελειώσουμε τις στρώσεις ψήνουμε τη μελιτζάνα για 35 λεπτά στο φούρνο. Τα πιάτα είναι έτοιμα καλύτερα να τα φάμε ζεστά για να μην καταστραφεί η μελιτζάνα. Αλλά και κρύα είναι υπέροχα ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ Ας φάμε. Και όπως πάντα, αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι συγκεκριμένο ή έχετε απορίες, μη διστάσετε να γράψετε σε αυτό το blog. Χαιρετισμούς και πάλι θα επιστρέψουμε με περισσότερες συνταγές.
https://cocinaitaly.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου