Έφθασε μήπως το τέλος της Ευρώπης;
Μποαβεντούρα ντε Σούσα Σάντος
Ο Μποαβεντούρα ντε Σούσα Σάντος GOSE, είναι Πορτογάλος, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα, διακεκριμένος νομικός επιστήμονας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, διεθνούς κύρους νομικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ και ομότιμος διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικών Σπουδών (CES) του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα.
Το πυρηνικό ολοκαύτωμα διαφαίνεται πίσω από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η Ευρώπη, η ήπειρος στην οποία σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε ένοπλες συγκρούσεις τα τελευταία εκατό χρόνια, οδεύει προς ένα ακόμη χειρότερο μέλλον. Όπως και στη δεκαετία του 1930, ο φασισμός προωθείται στο όνομα της δημοκρατίας και ο πόλεμος προωθείται στο όνομα της ειρήνης.
Ένα νέο φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη: ο πόλεμος. Η πιο βίαιη ήπειρος του κόσμου από την άποψη των θανάτων από πολέμους τα τελευταία εκατό χρόνια (χωρίς να πάμε πίσω στο χρόνο και να συμπεριλάβουμε τους θανάτους που υπέστη η Ευρώπη κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών πολέμων και τους θανάτους που προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι στους λαούς στο πλαίσιο της αποικιοκρατίας), οδεύει προς έναν νέο και δυνητικά ακόμη πιο θανατηφόρο πόλεμο, ογδόντα χρόνια μετά την πιο βίαιη σύγκρουση μέχρι σήμερα, με σχεδόν ογδόντα εκατομμύρια νεκρούς: τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όλες οι παραπάνω συγκρούσεις ξεκίνησαν φαινομενικά χωρίς σοβαρό λόγο, η γενική άποψη ήταν ότι θα ήταν βραχύβιες, και στην αρχή το μεγαλύτερο μέρος του εύπορου πληθυσμού συνέχισε την κανονική του ζωή, κάνοντας ψώνια και πηγαίνοντας στον κινηματογράφο, διαβάζοντας τον Τύπο, απολαμβάνοντας διακοπές και ευχάριστες συζητήσεις στις βεράντες για την πολιτική και το κουτσομπολιό. Κάθε φορά που υπήρχε μια τοπική βίαιη σύγκρουση, η επικρατούσα πεποίθηση ήταν ότι θα επιλυόταν τοπικά. Για παράδειγμα, πολύ λίγοι άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών) πίστευαν ότι ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος (1936-1939) και οι 500.000 νεκροί του θα αποτελούσαν το προοίμιο ενός μεγάλου πολέμου, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρόλο που υπήρχαν όλες οι ενδείξεις και οι προϋποθέσεις. Ακόμη κι όταν γνωρίζουμε ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, είναι θεμιτό να αναρωτηθούμε αν ο σημερινός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν αποτελεί το προοίμιο ενός νέου, πολύ μεγαλύτερου πολέμου.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Έφθασε μήπως το τέλος της Ευρώπης;
https://seisaxthia.wordpress.com/
Το βρήκα στο: https://vequinox.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου