Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Εαρινή ισημερία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σημερινή έναρξη της Άνοιξης

 Εαρινή ισημερία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σημερινή έναρξη της Άνοιξης

ισημερία
Δε 20/3/2023  Παναγιώτα Απέργη

Ηισημερία του Μαρτίου, γνωστότερη ως εαρινή ισημερία, συμβαίνει όταν το υποηλιακό σημείο εγκαταλείπει το νότιο ημισφαίριο και διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό, κατευθυνόμενο προς τα βόρεια, όπως φαίνεται από τη Γη.

Στο βόρειο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία πέφτει στις 20 Μαρτίου, καθώς ο Ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό πηγαίνοντας βόρεια, ενώ στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία συμβαίνει στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ήλιος κινείται νότια διασχίζοντας τον ουράνιο ισημερινό.

Σύμφωνα με τον αστρονομικό ορισμό των εποχών, η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, η οποία διαρκεί μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου στο βόρειο ημισφαίριο, 21 ή 22 Δεκεμβρίου στο νότιο ημισφαίριο).

Κατά τη σύνταξη του περίφημου καταλόγου του, που ολοκληρώθηκε το 129 π.Χ., ο «πατέρας της Αστρονομίας»Ίππαρχος παρατήρησε ότι οι θέσεις των άστρων είχαν μετατοπιστεί με συστηματικό τρόπο σε σχέση με τις προηγούμενες βαβυλωνιακές μετρήσεις, αποδεικνύοντας ότι αυτό που πραγματικά κινούνταν δεν ήταν τα άστρα, αλλά μάλλον η πλατφόρμα παρατήρησης, η Γη.

Αυτές οι κυκλικές μετατοπίσεις του άξονα περιστροφής της Γης ονομάζονται μεταπτώσεις των ισημεριών και χρονολογούνται σε μια περίοδο 25.772 ετών. Η μετάπτωση ήταν η τρίτη κίνηση της Γης που ανακαλύφθηκε, μετά την προφανή ημερήσια περιστροφή και την ετήσια περιστροφή.

Το αρχαίο βαβυλωνιακό ημερολόγιο ξεκινούσε την πρώτη πανσέληνο μετά την ισημερία του Μαρτίου και, μέχρι σήμερα, πολλά εθνικά ή θρησκευτικά ημερολόγια συνεχίζουν να γιορτάζουν ως νέο έτος την άνοιξη. Ίσως, το πιο διαδεδομένο και γνωστό ισημερινό νέο έτος είναι το Νορούζ, η πρώτη ημέρα του έτους στο περσικό ημερολόγιο. Για περισσότερα από 3.000 χρόνια, το Νορούζ αποτελούσε θρησκευτική γιορτή στον Ζωροαστρισμό, αλλά σήμερα σηματοδοτείται από διαφορετικούς εορτασμούς σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Στην Ευρώπη, η ισημερία ήταν γνωστή στους Κέλτες και σε άλλους παγανιστικούς πολιτισμούς ως ιερή στιγμή, την οποία γιόρταζαν ως ημέρα ανανέωσης και γονιμότητας. Η εαρινή ισημερία εξακολουθεί να ισχύει σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα, ενώ σε ορισμένους πολιτισμούς, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου έτους. Στην Ινδία, μάλιστα, φέρνει την έναρξη του ινδουιστικού νέου έτους.

https://www.mynews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ντέ­νις Τζόν­σον (Denis Johnson): Ντάν­ταν

  Ντέ­νις Τζόν­σον (Denis Johnson):  Ντάν­ταν Posted on  15 Μάϊος 2024  by planodion Ντέ­νις Τζόν­σον (Denis Johnson)   Ντάν­ταν (Dundun) ΚΙ...