Μπορεί η ακατάπαυστη ροή δυτικών όπλων στο μέτωπο να υπερκεράσει τις δυνάμεις του ρωσικού στρατού;
Valentin Vasilescu
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ουκρανία αποθηκεύει κυρίως πυρομαχικά για τα HIMARS, αλλά και πυραύλους ΑΑ και άλλα όπλα δυτικής κατασκευής, στις εγκαταστάσεις των τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων της. Ταυτόχρονα, ο ουκρανικός στρατός μετέφερε στρατεύματα και πολεμικό εξοπλισμό σιδηροδρομικώς από την περιοχή του Κιέβου για να ενισχύσει τις δυνάμεις του στο Μπάκχμουτ, το οποίο δέχονταν επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι τις τελευταίες 30 ημέρες, με την έναρξη της επιθετικής επιχείρησης της Ρωσίας, σταμάτησε η καταστροφή κρίσιμων υποδομών που ξεκίνησε ο στρατηγός Σουροβίνικιν και δεν επιτέθηκαν σε άλλα τρένα που μετέφεραν οπλισμό για τον ουκρανικό στρατό.
Το γεγονός της διακοπής των πληγμάτων στις κρίσιμες υποδομές, αλλά κυρίως στις μεταφορές, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των παλιών όπλων σοβιετικής κατασκευής από σύγχρονα δυτικά, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να αυξήσει εκθετικά την ποσότητα και την ποιότητα του εξοπλισμού στα σύνορα της Ουκρανίας, περιπλέκοντας έτσι τη δράση του ρωσικού στρατού. Αργά ή γρήγορα, χωρίς μια νέα επιστράτευση, η Ρωσία θα δυσκολευθεί εκ νέου από την καινούργια κατάσταση, γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτόν τον τεράστιο αριθμό όπλων.
Το ερώτημα λοιπόν είναι, εάν και κατά πόσον σκοπεύει η Ρωσία να αναλάβει ταχεία δράση για την προστασία του στρατού και των νεοσύστατων ρωσικών περιφερειών. Εφόσον το ΝΑΤΟ αναγκάζει την Ουκρανία να συνεχίσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, η Ρωσία δεν μπορεί να εμμένει στην ειδική επιχείρηση με τον τρόπο που αυτή έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, διότι τότε θα βρεθεί μπροστά σε δυσχερείς καταστάσεις. Προκειμένου να πετύχει τους στόχους της θα πρέπει να επιδείξει εφευρετικότητα και να αλλάξει τη μορφή της επιχείρησης στην Ουκρανία.
Όπως είπα προηγουμένως, η απομόνωση του θεάτρου των μαχών θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος του ρωσικού στρατού. Ανεξάρτητα από το πόση μεγάλη είναι η ροή των όπλων του ΝΑΤΟ που αποστέλλεται στην Ουκρανία, εάν δεν καταλήξει να χρησιμοποιηθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου, δεν θα επηρεάσει τον ρωσικό στρατό. Το πλεονέκτημα της Ρωσίας είναι ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ τοποθετούν αυτά τα όπλα στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Πριν φτάσουν στη γραμμή του μετώπου, τα όπλα πρέπει να διασχίσουν την ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου χρησιμοποιώντας μια από τις γέφυρες.
Η Ουκρανία διαθέτει 20 γέφυρες πάνω από τον Δνείπερο, 7 από τις οποίες είναι συνδυασμένες οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες αυτών των 7 γεφυρών κρίσιμης σημασίας για τον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού δεν έχουν αλλάξει από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ο παροπλισμός αυτών των γεφυρών θα δημιουργήσει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στη μεταφορά ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού. Και θα επιτρέψει στη Ρωσία να αρχίσει να διασφαλίζει υπέρ της, μια ζώνη βορρά-νότου από τον ποταμό Δνείπερο έως τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.
https://seisaxthia.wordpress.com/
Το βρήκα στο: https://anhsyxia.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου