Πως ο αμερικανικός ''επιθεωρητής δορυφόρων'', το X-37B αποτελεί απειλή για την Ρωσία!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΧΑΡΗΣ
Το “X-37B”, που θυμίζει διαστημικό λεωφορείο, εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά το 2010 και στις έξι αποστολές του μέχρι σήμερα, έχει περάσει συνολικά πάνω από 10 χρόνια σε τροχιά
Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο X-37B προσγειώθηκε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ύστερα από παραμονή περίπου δυόμιση ετών σε τροχιά.
Μετά από 908 ημέρες σε τροχιά, το άκρως απόρρητο αμερικανικό διαστημικό αεροπλάνο Boeing X-37B επέστρεψε από το διάστημα στη Γη. Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για αυτήν «τη συσκευή» στο δημόσιο τομέα, αλλά ακόμη και αυτό μας επιτρέπει να βγάλουμε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πρώτα απ 'όλα, για την απειλή που θέτει αυτός ο δορυφόρος για τα ρωσικά διαστημόπλοια … και όχι μόνο για αυτά.
Στον σύγχρονο κόσμο, έχει αναπτυχθεί μια κατάσταση που περιγράφεται καλύτερα, από την αρχή «μπορείς να κοιτάξεις αλλά δεν μπορείς να αγγίξεις». Μια προσπάθεια κλοπής ή καταστροφής ενός διαστημικού σκάφους, θα προκαλούσε σοβαρό διεθνές σκάνδαλο.
Αυτό, κάνουν οι λεγόμενοι «επιθεωρητές δορυφόρων», διαστημόπλοια που μπορούν να αλλάξουν τροχιά, να πλησιάσουν εχθρικούς δορυφόρους και να διαθέτουν εργαλεία για να παρακολουθούν ή να παρεμβαίνουν στη «δουλειά τους». Τις περισσότερες φορές, οι χώρες έχουν αρνητική στάση απέναντι σε τέτοιες παρεμβάσεις, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο του σύγχρονου νομικού πλαισίου!
Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί κατηγορούν συχνά τη Ρωσία για την παρουσία «επιθεωρητών δορυφόρων»,, και συχνά, επικρίνουν δημόσια το έργο τους. Για παράδειγμα, στις 6 Φεβρουαρίου 2020, ο στρατηγός του ΝΑΤΟ, Andre Lanata, αποκάλεσε έναν από αυτούς τους ρωσικούς δορυφόρους, το Kosmos-2542, «απειλή για τους συμμάχους», ενώ ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν ενεργά τέτοια διαστημόπλοια.
Εν αντιθέσει, οι Ρώσοι πιστεύουν ότι ένα παράδειγμα αμερικανικών «επιθεωρητών δορυφόρων», είναι η «συσκευή» που ονομάζεται Boeing X-37B. Οι εργασίες για τη δημιουργία του, ξεκίνησαν πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια, το 1998. Εκείνη την εποχή, το πρόγραμμα Space Shuttle βρισκόταν ακόμη στο αποκορύφωμά του, το οποίο είναι ουσιαστικά το ίδιο διαστημικό αεροσκάφος, μόνο μεγαλύτερο και με δυνατότητα επανδρωμένων πτήσεων. Ωστόσο, οι ειδικοί της NASA ήθελαν μια μικρή «συσκευή», για την οποία θα αρκούσε ένας συνηθισμένος βαρύς πύραυλος για να τον βάλει σε τροχιά.
Η αεροδιαστημική εταιρεία Boeing ανέλαβε να δημιουργήσει το X-37. Επεξεργάστηκε επίσης την προσέγγιση ελιγμών και προσγείωσης του διαστημικού αεροπλάνου X-40, στη συνέχεια αυξήθηκε κατά τριάντα τοις εκατό διατηρώντας τις βασικές αναλογίες και έλαβε τελικά το X-37.
Το 2006 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές πτήσεις, ελέγχοντας μια ποικιλία παραμέτρων. Ως αποτέλεσμα των δοκιμών, ο κόσμος «είδε» μια στρατιωτική έκδοση του τροχιακού εργαστηρίου X-37B Orbital Test Vehicle (OTV).
Τι γνωρίζουμε με βεβαιότητα για το τροχιακό δοκιμαστικό όχημα X-37B
Η συσκευή είναι ένα επαναχρησιμοποιήσιμο αυτόνομο διαστημικό λεωφορείο. Ένας ενισχυτής Atlas-5 (μία από τις αποστολές που χρησιμοποίησε ένα Falcon 9 από τη SpaceX) το εκτοξεύει στο διάστημα. Στη συνέχεια, αφού επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης, προσγειώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως ένα συνηθισμένο αεροπλάνο.
Αρχικά, οι κύριες παράμετροι αυτού του διαστημικού αεροσκάφους ήταν ένα υψηλό delta-v (χαρακτηριστική ταχύτητα του τροχιακού ελιγμού) και μια συνολική χαρακτηριστική ταχύτητα.
Τι σημαίνει
Αυτές είναι οι παράμετροι της αλλαγής της ταχύτητας του διαστημικού σκάφους, η οποία είναι απαραίτητη για την εκτέλεση ενός τροχιακού ελιγμού (αλλαγή της τροχιάς). Όσο υψηλότερα είναι, τόσο περισσότερα μπορεί να κάνει ένα διαστημικό αεροσκάφος σε τροχιά. Για παράδειγμα, πετάει μέχρι έναν άλλο δορυφόρο και μετά πετάει μακριά από αυτόν, αλλάζει τροχιά και ούτω καθεξής.
Σύμφωνα με τα πρώτα έγγραφα, το delta-v του X-37B ήταν 3100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Για σύγκριση: το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο είχε delta-v 305 m/s με μέγιστο φορτίο. Δημιουργημένο για σεληνιακές πτήσεις, το Apollo είχε delta-v 2804 m/s (αυτό είναι ξεκάθαρα ορατό στο διαστημόπλοιο - μια μικρή καμπίνα και τεράστιες δεξαμενές καυσίμων), το σύγχρονο Orion - 1338 m/s. Με άλλα λόγια, το X-37B είναι ένας ιδανικός επιθεωρητής δορυφόρων ικανός να «επισκέπτεται» πολλούς εχθρικούς δορυφόρους ταυτόχρονα σε μία πτήση.
Ανησυχίες κρατών
Το κύριο ερώτημα που ανησυχεί τη Ρωσία, την Κίνα και ακόμη και ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ, αφορά τη δυνατότητα χρήσης του X-37B απευθείας ως όπλο. Σε απάντηση, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιμένει ότι η «συσκευή» είναι ένα πειραματικό μοντέλο, και μάλιστα, κατονομάζει ορισμένα από τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε τροχιά.
Σύμφωνα με αναφορές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα ωφέλιμα φορτία διαστημικών αεροσκαφών δοκιμάζουν μια σειρά εντελώς ειρηνικών συστημάτων. Για παράδειγμα, αυτά είναι συστήματα καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου, αεροηλεκτρονικά, συστήματα θερμικής προστασίας, ομοιόμορφη επαναχρησιμοποιήσιμη μόνωση, ελαφριά ηλεκτρομηχανικά συστήματα πτήσης, προηγμένα συστήματα πρόωσης, προηγμένα υλικά και τεχνολογίες για αυτόνομη τροχιακή πτήση, επανείσοδο και προσγείωση.
Το 2012, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν το X-37B για την παρακολούθηση της μονάδας διαστημικού σταθμού Tiangong-1 της Κίνας. Είναι αλήθεια ότι, οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν ότι το διαστημόπλοιο ήταν σε «ακατάλληλες» τροχιές.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το διαστημικό αεροσκάφος χρησιμοποιείται ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «επιθεωρητής δορυφόρων», ικανός να πλησιάσει ένα άλλο διαστημόπλοιο και να προσπαθήσει να συλλέξει δεδομένα σχετικά με αυτό ή να παρέμβει στη «δουλειά του». Όλα τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά μιλούν για αυτό σίγουρα.
Και απρόβλεπτο και… πολύ επικίνδυνο!
Αυτό αποδεικνύεται εν μέρει από τα λόγια της πρώην Υπαρχηγού Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Heather Wilson. Στο Aspen Security Forum, δήλωσε ότι το X-37B μπορεί να πετάξει αρκετά χαμηλά ώστε να χρησιμοποιήσει την ατμόσφαιρα της Γης για να αλλάξει την τροχιά του. Και επίσης να κάνετε ελιγμούς ώστε οι αντίπαλοι να μην μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πώς θα κινηθεί η συσκευή και να την χτυπήσουν αν χρειαστεί. Με τέτοιες δυνατότητες, το X-37B, καταρχήν, γίνεται το ίδιο όπλο. Και απρόβλεπτο και πολύ επικίνδυνο.
Προς το παρόν, οι υπόλοιπες χώρες μπορούν μόνο να παρακολουθήσουν τις πτήσεις της αμερικανικής «συσκευής» και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τις δικές τους. Αξίζει επίσης να προσπαθήσουν να κατανοήσουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η δοκιμή ενός συγκεκριμένου ωφέλιμου φορτίου και αν πρόκειται για πρωτότυπο κάποιου είδους όπλου.
Για παράδειγμα, στην τελευταία πτήση, η «συσκευή» δοκίμασε τη δυνατότητα μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ακτινοβολία μικροκυμάτων ραδιοσυχνοτήτων για μετάδοση στη Γη με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε μικροκύματα σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στον τομέα της ειρηνικής ενέργειας.
Ωστόσο, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς μια τέτοια ακτινοβολία μικροκυμάτων σε τροχιά χρησιμοποιείται ενάντια σε ένα άλλο διαστημόπλοιο και στη συνέχεια γίνεται απλώς… ένας άλλος τύπος όπλου.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου