Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Επικίνδυνος και για τη Δύση ο τυχοδιωκτισμός του Ζελένσκι

 Επικίνδυνος και για τη Δύση ο τυχοδιωκτισμός του Ζελένσκι

Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου

Τελικά η κατασκευασμένη από τη Δύση δημοφιλία του Ζελένσκι εξελίσσεται σε παγίδα, μετά την επικίνδυνη προσπάθειά του να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τη Ρωσία, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι οι πύραυλοι που έπεσαν στην Πολωνία ήταν ρωσικοί. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τα χτυπήματα στον ελεγχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, τότε ο τυχοδιωκτισμός του Ζελένσκι πρέπει να μας ανησυχεί σοβαρά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το σχέδιο ασφυκτικού περιορισμού της περικυκλωμένης από το ΝΑΤΟ Ρωσίας, κατά παράβαση των υποσχέσεων του 1990 πως με την επανένωση της Γερμανίας και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας η Ατλαντική Συμμαχία δεν θα επεκταθεί ούτε ίντσα ανατολικά, ανάγκασε τη Μόσχα σε συνεχείς υποχωρήσεις.

Ακόμα και όταν το 2014 ανατράπηκε με πραξικόπημα η εκλεγμένη κυβέρνηση του Κιέβου και η χώρα πέρασε στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, η Μόσχα το κατάπιε. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε. Η πρόθεση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρότι στη Δύση γνώριζαν και είχαν προειδοποιηθεί πως θα ήταν αιτία πολέμου, προκάλεσε την παρέμβαση και την εισβολή στα ανατολικά εδάφη όπου οι ρωσόφωνοι είναι μεγάλη πλειονότητα. Η εξέλιξη αυτή ήταν προβλέψιμη από τη Δύση και λογικά είχε προϋπολογιστεί, ίσως και να ήταν επιθυμητή, για να πολλαπλασιάσει τα πλήγματα στη ρωσική πλευρά με στρατιωτικά και οικονομικά μέσα. Πλην όμως και πάρα την τυφλή ακολουθία της ΕΕ, που ανέλαβε ένα ασήκωτο οικονομικό κόστος, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα προσδοκόμενα. Η Ρωσία οικονομικά δεν κατέρρευσε, βρίσκοντας λύσεις για τα ενεργειακά προϊόντα της στην μεγάλη αγορά της Ασίας.

Στρατιωτικά η Μόσχα έχει κλειδώσει τα ανατολικά εδάφη, έχοντας μάλιστα προχωρήσει και στην επίσημη προσάρτησή τους στην Ρωσική Ομοσπονδία. Οι τελευταίες κινήσεις υποχώρησης ανατολικά του Δνείπερου στη Χερσώνα, δείχνουν ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει πλέον άλλες εδαφικές διεκδικήσεις και ότι σε αυτή τη βάση μπορεί να γίνει συμφωνία. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

https://ellas2.wordpress.com/

το βρήκα στο: https://vequinox.wordpress.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν;

  Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν; 15 Μαΐου 2024 Αυτόνομη, αυτάρκης, ανεξάρτητη. Δεν έχεις ανάγκη κανέναν, δεν ...