Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Αμερικανικά ΜΜΕ: Αυτό θα είναι το επόμενος κράτος με πυρηνικά όπλα!

 Αμερικανικά ΜΜΕ: Αυτό θα είναι το επόμενος κράτος με πυρηνικά όπλα!


ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΧΑΡΗΣ

Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει βάλει στην άκρη τα όσα ξέραμε...

Μια σημαντική συνέπεια του στρατηγικού αναπροσανατολισμού της Γερμανίας,  θα είναι μια αναζωογονημένη συζήτηση για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου.

 «Αυτό είναι ένα θέμα που κανείς στη Γερμανία δεν θέλει να συζητήσει, δεδομένης της ιστορίας και της αποστροφής της για όλα τα πυρηνικά πράγματα. Ωστόσο, αυτό θα γίνει ένα αναπόφευκτο ερώτημα που θα αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί πολιτικοί μεσοπρόθεσμα. Ο απερίσκεπτος πόλεμος του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία και η απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, κατέστησαν σαφές ότι το θέμα της πυρηνικής αποτροπής, είναι πλέον πολύ στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας», αναφέρει έγκριτο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σηματοδοτεί το τέλος της μεταψυχροπολεμικής διευθέτησης ασφαλείας που επιτεύχθηκε με την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990. Όλες οι υποθέσεις και οι πολιτικές που διαμορφώθηκαν γύρω από αυτόν τον διακανονισμό είναι πλέον «νεκρές», συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της Γερμανίας να μην παράγει ή να κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.

 Μια πρόσφατη ομιλία του Γερμανού προέδρου Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των στενών σχέσεων με τη Μόσχα για πολλά χρόνια, καθιστά σαφές ότι το Βερολίνο βλέπει τώρα τη Ρωσία ως απειλή για το άμεσο μέλλον. Ως εκ τούτου, αυτό ανοίγει εκ νέου τη δέσμευση του Βερολίνου στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) και την εξάρτησή του από την πυρηνική αποτροπή των ΗΠΑ, ως θεμέλιο της πολιτικής ασφαλείας του.

Οι κύριοι παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας γερμανικής πυρηνικής δύναμης, είναι τώρα πολύ πιο αδύναμοι. Αυτοί περιλαμβάνουν συμφωνίες ελέγχου των όπλων, την αξιοπιστία του αποτρεπτικού των ΗΠΑ, την υποχώρηση της Γερμανίας από το μη στρατιωτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, την εγχώρια αντίσταση σε μια πυρηνική δύναμη και τον φόβο ότι μια Γερμανία με πυρηνικά όπλα, θα αναζωογονούσε το «Γερμανικό ζήτημα» με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Σε στρατηγικό επίπεδο, υπήρξε μια σαφής αντιστροφή ρόλου από τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν το ΝΑΤΟ ανησυχούσε για τη συμβατική ανωτερότητα της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα, είναι απολύτως σαφές ότι η κύρια απειλή για τη γερμανική και ευρωπαϊκή ασφάλεια, δεν προέρχεται από τις ρωσικές συμβατικές δυνάμεις αλλά από τον πυρηνικό εκβιασμό και τον υβριδικό πόλεμο. Η αποτυχία του ρωσικού στρατού στη συμβατική περιοχή, ώθησε τη Μόσχα να βασιστεί στον πυρηνικό εκβιασμό στην Ουκρανία», αναφέρει το έγκριτο μέσο. 

Αυτό δεν είναι μια νέα εξέλιξη

 Η Ρωσία ανακοίνωσε μια πολιτική πρώτης χρήσης πριν από χρόνια στη λογική ότι, τα πυρηνικά όπλα θα αποτρέψουν την κλιμάκωση μιας συμβατικής σύγκρουσης. Το σκεπτικό για την ανάπτυξη ενδιάμεσων πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε γερμανικό έδαφος τη δεκαετία του 1980, θεωρήθηκε ως ένας τρόπος να αποτραπεί η Ρωσία από τη χρήση πυρηνικού εκβιασμού.

Οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων, έχουν ήδη αποτυπωθεί στην Ουάσιγκτον και στο Παρίσι. Η αναθεώρηση της πυρηνικής στάσης του 2022, επιτρέπει τη δυνατότητα πρώτης χρήσης πυρηνικών στο αμερικανικό δόγμα και ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε πρόσφατα σαφές ότι, η Γαλλική αποτρεπτική δύναμη υπάρχει για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί το γαλλικό έδαφος και δεν επεκτείνεται στους Ευρωπαίους εταίρους της. 

Επιπλέον, η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ως σταθερός εταίρος, δεδομένης της δυσλειτουργίας της αμερικανικής δημοκρατίας και των ολοένα και πιο απομονωτικών τάσεων εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς και της στρατηγικής αλλαγής της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.

Η Γερμανία είχε μια συζήτηση στα τέλη της δεκαετίας του 1960, για το αν θα έπρεπε να είναι πυρηνική δύναμη, κάτι που υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Φραντς Γιόζεφ Στράους. Αυτό, αποφεύχθηκε από την πρόταση μιας λεγόμενης πολυμερούς δύναμης (MLF) που προτάθηκε από το ΝΑΤΟ, ως εναλλακτική λύση σε μια ανεξάρτητη Γερμανική πυρηνική δύναμη. 

Η MLF δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας και η Γερμανία έλαβε έναν ρόλο στην ομάδα πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, ως αποζημίωση. Συμφώνησε, να υπογράψει τη NPT και αποκήρυξε την παραγωγή ατομικών, βιολογικών και χημικών όπλων.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αυτή η συζήτηση αναζωπυρώθηκε δεδομένης της απώλειας εμπιστοσύνης στην πολιτική των ΗΠΑ. Το 2018, ο διακεκριμένος πολιτικός επιστήμονας Christian Hacke δημοσίευσε ένα άρθρο στο Welt am Sonntag υποστηρίζοντας ότι, «ο νέος ρόλος της Γερμανίας ως εχθρός νούμερο ένα του Αμερικανού Προέδρου αναγκάζει τη Γερμανία σε μια ριζική επανεξέταση της πολιτικής ασφαλείας της».

 Εξήγησε ότι, «η Γερμανία είναι για πρώτη φορά από το 1949 χωρίς την πυρηνική ομπρέλα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Γερμανία είναι ανυπεράσπιστη σε περίπτωση ακραίας κρίσης». Ο Hacke δεν ήταν μόνος που έθεσε αυτό το σημείο. Ο κορυφαίος αμυντικός εμπειρογνώμονας των Χριστιανοδημοκρατών στην Bundestag, Roderich Kiesewetter, έκανε αυτή την υπόθεση επίσης. 

Ο Alexander Graf Lambsdorff, αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών και κορυφαίος ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμφώνησε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί πρέπει να συζητήσουν ανοιχτά αυτό το θέμα. «Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν τερμάτισε σε καμία περίπτωση την εποχή των ατομικών όπλων, μπορεί κανείς να θρηνήσει για αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που περιορίζει τις πυρηνικές επιλογές της Γερμανίας, σχετίζεται με το κλείσιμο των μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το 2011 και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί φέτος. Όπως υποστήριξαν οι Ulrich Kuehne, Tristan Volpe και Bert Thompson , η προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας καθιστά πιο δύσκολη και δαπανηρή την έναρξη ενός στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος. 

Ενώ η Ιαπωνία και το Ιράν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πυρηνικά πολύ γρήγορα, αυτό δεν θα ίσχυε για τη Γερμανία. Ωστόσο, η απόφαση του Βερολίνου να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς του έχει καθυστερήσει, λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία και της επακόλουθης διακοπής της ενέργειας. Ως εκ τούτου, η Γερμανία θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την μη στρατιωτική πυρηνική τεχνογνωσία της για στρατιωτικούς σκοπούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Φυσικά, αυτό θα ήταν μια πολύ δύσκολη πολιτική για να πεισθεί ο Γερμανικός λαός. Δεν υπάρχει μόνο ένα ισχυρό Πράσινο Κόμμα που είναι αντιπυρηνικό από την ίδρυσή του, αλλά και ένα ισχυρό ειρηνιστικό στέλεχος στην Αριστερά, ιδιαίτερα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. Όμως, η Γερμανία αναγκάζεται να επανεξετάσει τη στάση της για τα πυρηνικά, λόγω του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος. 

Ήδη, οι Πράσινοι και το SPD, έχουν αναγκαστεί να τροποποιήσουν τις απόψεις τους για τη στρατιωτική και κλιματική πολιτική. Μια περαιτέρω επιδείνωση του ευρωπαϊκού γεωστρατηγικού περιβάλλοντος, θα οδηγήσει σε περισσότερες αλλαγές στους μελλοντικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Τέλος, υπάρχει η ανησυχία ότι μια πυρηνική δύναμη θα άνοιγε ξανά το γερμανικό ζήτημα και θα δώσει κίνητρο, για την οργάνωση αντισταθμιστικών ευρωπαϊκών συνασπισμών. Ωστόσο, η κρίση στην Ουκρανία κατέστησε σαφές ότι, η Ευρώπη ανησυχεί περισσότερο για την έλλειψη γερμανικής ηγεσίας στην άμυνα και όχι για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητάς της. 

Όπως παρατήρησε ο Steinmeier, η Γερμανία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μερικές πολύ δύσκολες επιλογές. Μια πυρηνική Βόρεια Κορέα, ένα περίεργο για τα πυρηνικά Ιράν και η προοπτική της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας να γίνουν πυρηνικές δυνάμεις, θέτει το ερώτημαΓιατί να μείνει πίσω η Γερμανία, δεδομένης της ισχύος και της κεντρικής της θέσης στην ευρωπαϊκή ασφάλεια; Ο ρωσικός στρατός είναι τόσο υποβαθμισμένος, που δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Ευρώπη και η Γερμανία, δεν μπορούν να παράσχουν μια εναλλακτική συμβατική και πυρηνική αποτροπή.

 https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορκωμοσία Τραμπ: Το ευτράπελο της ημέρας με τον γερουσιαστή John Fetterman - «Έσκασε μύτη» με σορτς!

Ορκωμοσία Τραμπ: Το ευτράπελο της ημέρας με τον γερουσιαστή John Fetterman - «Έσκασε μύτη» με σορτς! (screenshot/X) Μια απόλυτα... γυμναστηρ...