Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Ορόσημα του Tytsjerk και συνέντευξη με έναν ντόπιο

 Ορόσημα του Tytsjerk και συνέντευξη με έναν ντόπιο

Σε σενάριο Dyami Millarson

Χθες επέστρεψα στο Tytsjerk – ή ᚦᛁᚪᛏᛋᛖᚱᚳᛖ Thiatzercke όπως θα έλεγαν οι Shire Friss τον 14ο αιώνα – για να τραβήξω φωτογραφίες από αξιοθέατα.

Κατάφερα επίσης να πάρω συνέντευξη από έναν ντόπιο για τη γλωσσική και πολιτιστική κατάσταση.

Το προηγούμενο άρθρο μου για το Tytsjerk έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην ιστορία του Tytsjerk.

Αν περάσετε αυτή τη γέφυρα, μπαίνετε στο Tytsjerk. Η λέξη Shire Frisian για τη γέφυρα είναι brêge , η λέξη για το χωριό είναι doarp (προφέρεται: νάνος ), και ο όρος για δρόμος είναι wei .
Αυτό είναι το θέαμα που βλέπετε στα αριστερά σας αν πρόκειται να διασχίσετε τη γέφυρα που οδηγεί στο Tytsjerk. Οι παραδοσιακές γεωργικές εκτάσεις Shire Frisian είναι λωρίδες γης που βρίσκονται ανάμεσα σε δύο επιμήκεις τάφρους ή αυλάκια. Ο όρος Shire Frisian για αυτόν τον τύπο γεωργικής γης είναι ikker .
Αυτό είναι το θέαμα που βλέπετε στα δεξιά πριν περάσετε τη γέφυρα για να μπείτε στο Tytsjerk. Beam είναι ο όρος Shire Frisian για το δέντρο.

Οδηγούσα το ποδήλατο από το Leeuwarden στο Tytsjerk. Η απόσταση από το κέντρο της πόλης Leeuwarden έως το Tytsjerk είναι 9 χιλιόμετρα.

Αυτό είναι το θέαμα όταν μπαίνεις στο Tytsjerk.
Το Tytsjerk ανήκει στο Tytsjerkeradiel (Ολλανδικά: Tietjerkeradeel), έναν δήμο που υπήρχε ήδη από την εποχή της Παλαιάς Σάιρ Φριζ, όταν ονομαζόταν ᚦᛁᚪᛏᛋᛖᚱᚳᛖᚱᚪ ᛞᛖᛚ ᛞᛖᛚ ( Thiatzerckera ).

Ο πληθυσμός του Tytsjerk έχει αυξηθεί με την πάροδο των αιώνων. Υπήρχαν 1614 κάτοικοι το έτος 2021 σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές. Αυτή είναι μια τετραπλάσια αύξηση από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα. Ο JF Martinet λέει στη σελίδα 156 του δεύτερου τόμου του Het vaderland en het Verenigd Nederland (Η Πατρίδα και οι Ηνωμένες Κάτω Χώρες) ότι το Tytsjerk είχε περίπου 360 κατοίκους το 1830.

Υπάρχει ένας σιδηρόδρομος που διασχίζει το χωριό. Το σπίτι του παλιού φρουρού των σιδηροδρόμων φαίνεται απέναντι από το σιδηρόδρομο στην παραπάνω εικόνα. Αν διασχίσετε το σιδηρόδρομο και μετά ακολουθήσετε το δρόμο, θα συναντήσετε τελικά την εκκλησία του Tytsjerk.

Hûs είναι η λέξη Shire Frizi για το σπίτι.
Η εκκλησία (ορατή στα αριστερά) ονομάζεται tsjerke στο Shire Frisian.
Greide είναι η λέξη Shire Frisian για λιβάδι.

Μια συνέντευξη με έναν ντόπιο του ᚦᛁᚪᛏᛋᛖᚱᚳᛖ ( Thiatzercke ) ή του Tytsjerk μου επέτρεψε να μάθω περισσότερα για τη γλωσσική και πολιτιστική κατάσταση.

Συνέντευξη που διεξήχθη εξ ολοκλήρου στο Shire Frisian με μια ηλικιωμένη κυρία κοντά στην εκκλησία του Tytsjerk. 

Ερ. Μιλούν οι άνθρωποι Φριζικά εδώ;
Α. Ναι, οι άνθρωποι μιλούν φρισικά εδώ. Πάντα έτσι ήταν.

Ερ. Πόσοι άνθρωποι μιλούν φρισικά εδώ; Μπορείτε να δώσετε μια εκτίμηση;
Α. Νομίζω ότι το 80% των ανθρώπων μπορεί να μιλήσει φρισικά εδώ.

Ερ. Γεννηθήκατε εδώ;
Α. Ναι, γεννήθηκα εδώ.

Ερ. Διαφέρει ο τοπικός λόγος από άλλα μέρη;
Α. Δεν ξέρω.

Ερ. Οι άνθρωποι μιλούν πηλόφριζικα ή ξύλινα φρισικά εδώ; 
Α. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη Φριζιανών, αλλά δεν ξέρω πολλά για αυτό.

Ερ. Υπάρχουν πολιτιστικές δραστηριότητες εδώ; Τι λέτε για τις τοπικές παραδόσεις;
Α. Όχι πολλά πια. Ειδικά αυτά τα χρόνια μετά τον κορωνοϊό. Έχουμε ένα κοινοτικό κέντρο.

Ερ. Υπήρχαν περισσότερες πολιτιστικές δραστηριότητες στο παρελθόν;
Α. Ναι, φυσικά, όπως λαϊκοί χοροί, φροντίδα ηλικιωμένων και γυμναστική για ηλικιωμένους. Υπήρχαν πολλές δραστηριότητες για τους ηλικιωμένους πριν.

Ερ. Ξέρετε από πού προέρχεται το όνομα Tytsjerk; Υπάρχει κάποια ιστορία για την προέλευσή του;
Α. Δεν ξέρω πολλά για την ιστορία.

Μου φάνηκε υπέροχο να μάθω ότι το Tytsjerk – το παλιό Thiatzercke – παραδοσιακά είναι και εξακολουθεί να είναι ένας θύλακας Shire Frizi κοντά στο Leeuwarden.

Το Σάιρε Φριζιάν ομιλείται κυρίως στα χωριά. Δεν θα το ακούσει κανείς πολύ στις μεγάλες πόλεις της Φρυσίας. Ακούω περιστασιακά Shire Frisian στο Leeuwarden, ωστόσο αν κάποιος θέλει να ακούσει Shire Frisian στο Leeuwarden και να μην το αφήσει στην τύχη, μπορεί να πάει στη βιβλιοθήκη Tresoar και στο βιβλιοπωλείο Afûk , όπου σίγουρα θα μπορεί να ακούσει την ομιλούμενη Shire Frisian στο Leeuwarden.

Η εκκλησία του Tytsjerk χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Πριν χτιστεί αυτή η νέα εκκλησία, υπήρχε ήδη μια εκκλησία εδώ από τον Μεσαίωνα όπως υποδηλώνει και το παλιό τοπωνύμιο (δείτε το προηγούμενο άρθρο μου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ονομασία Old Shire Frisian του χωριού και την ετυμολογία του).

Ο HMC van Oosterzee λέει στη σελίδα 175 του πρώτου τόμου του De Nederlandsche hervormde kerk (Η Ολλανδική Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία) που δημοσιεύτηκε το 1865 ότι η εκκλησία του Tytsjerk χτίστηκε το 1716.

Απέναντι από την εκκλησία υπάρχει οικόπεδο που προορίζεται για τοπικούς λαχανόκηπους. Ο όρος Shire Frisian για έναν τέτοιο κήπο είναι grientetún : griente είναι λαχανικό, tún είναι κήπος.
Περιγραφή του αγάλματος στο Shire Frisian.

Το κείμενο της Shire Frisian, που περιγράφει το άγαλμα, δεν είναι πλέον εντελώς ευανάγνωστο δυστυχώς και έτσι έπρεπε να συμπληρώσω τα κενά. Ιδού η μετάφρασή μου: «Small sailorwoman pulling a towing line (1982). Αυτό το έργο τέχνης κατασκευασμένο από βελγικό ασβεστόλιθο από την Anne Woudwijk από το Drachten [είναι] μια απεικόνιση μιας ναύτης από το παρελθόν που τραβάει μια γραμμή ρυμούλκησης. Απασχολημένη με την καθημερινή, σκληρή δουλειά της παρά τον [καιρό] και τον άνεμο, δηλαδή [τράβηξε] το σκάφος της μέσα από το κανάλι Tytsjerk».

Αυτό είναι το κοινοτικό κέντρο. Η φρισική λέξη για το κοινοτικό κέντρο είναι doarpshûs (κυριολεκτικά: σπίτι του χωριού) .
Το Iepen είναι η λέξη στα Φριζία για «ανοιχτό. "

Το κοινοτικό κέντρο του Tytsjerk που ονομάζεται Yn 'e mande , που σημαίνει «στην κοινότητα» ή «σε κοινή κατοχή/χρήση», ιδρύθηκε το 1974. Το Shire Frisian mande σχετίζεται με τα παλιά Φριζιανά ᛗᚪᚾᛞ ( mand ) ή ᛗᚩᚾᛞ ( mond ) . Η παραλλαγή μεταξύ α και ο είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται και στα παλιά αγγλικά.

Αυτό είναι το θέαμα όταν φεύγετε από το Tytsjerk.
Το θέαμα του ηλιοβασιλέματος από μια φάρμα προβάτων λίγο έξω από το Tytsjerk. Η λέξη Shire Frisian για τα πρόβατα είναι skiep .
https://languagedeath.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έλα να κοιμηθούμε ακούγοντας το κύμα

  Έλα να κοιμηθούμε ακούγοντας το κύμα   Ήταν μια βροχερή μέρα του Ιούνη. Μια βόλτα μετά από επανασύνδεση, όπως αυτές που ακολουθούν τους αμ...