Ο επιστημονικός τρόπος για να σταματήσει το μωρό να κλαίει
Δεν υπάρχει νέος γονέας που δεν έχει απελπιστεί με το ασταμάτητο κλάμα του μωρού
Ανανεώθηκε:
Δεν είναι φυσικά ίδια όλα τα μωρά, καθώς κάποια κλαίνε υπερβολικά και για μεγάλα διαστήματα, ενώ άλλα κλαίνε λιγότερο και κοιμούνται πιο εύκολα.
Σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη, ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει επίμονα, είναι να το πάρετε αγκαλιά, να το πάτε μια σύντομη βόλτα για πέντε λεπτά και στη συνέχεια να καθίσετε και να συνεχίσετε να το κρατάτε για άλλα οκτώ λεπτά.
Δεν αρκεί η μητέρα να έχει αγκαλιά το μωρό που κλαίει και να είναι καθισμένη ή όρθια αλλά ακίνητη, ούτε να αφήνει συνεχώς το μωρό στο κρεβάτι του ή στην κούνια του και να προσπαθεί να το νανουρίσει εκεί. Είναι σημαντικό το μωρό να αισθάνεται ότι η μητέρα του το μεταφέρει.
Αν και στη μελέτη συμμετείχαν μόνο μητέρες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ανάλογη επίδραση έχει και η πεντάλεπτη βόλτα στην αγκαλιά του πατέρα ή όποιου άλλου ατόμου φροντίζει το μωρό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρα Κούμι Καρόντα του Κέντρου Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN, συνέκριναν με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και βιντεοσκόπησης με κάμερες, τις αντιδράσεις 21 μωρών σε διαφορετικές συνθήκες, όπως να τα κρατάνε οι μητέρες τους που περπατάνε, να τα κρατάνε αλλά καθισμένες, να τα έχουν αφήσει σε σταθερή κούνια ή σε κούνια που κουνιέται.
Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν μελετήσει τι συμβαίνει στα ζώα και πρόσεξαν ότι όταν πολλά από αυτά (τρωκτικά, σκυλιά, μαϊμούδες) πιάνουν τα μωρά τους κρατώντας τα στο στόμα ή στα χέρια και αρχίζουν να περπατάνε, τα μικρά τους γίνονται πιο ήρεμα και οι χτύποι της καρδιάς τους επιβραδύνονται
Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η καλύτερη απάντηση στο κλάμα, είναι να περπατά η μητέρα, ενώ κρατά αγκαλιά το μωρό. Μέσα σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, οι παλμοί της καρδιάς του μωρού πέφτουν, ενώ σε πέντε λεπτά όλα τα μωρά έχουν χαλαρώσει και έχουν πάψει να κλαίνε. Τα μισά μάλιστα έχουν αποκοιμηθεί.
Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσετε το μωρό σε μια κούνια που κουνιέται απαλά, δηλαδή και πάλι το μωρό να βιώνει κάποια κίνηση. Ούτε η αγκαλιά ενώ η μητέρα κάθεται, ούτε η ακίνητη κούνια, έχουν θετικό αποτέλεσμα.
Η μελέτη έδειξε ότι τα μωρά είναι ευαίσθητα στην παραμικρή κίνηση της μητέρας τους. Αν π.χ. η μητέρα κάνει στροφή καθώς περπατά ή σταματήσει, αμέσως αυξάνονται οι παλμοί του. Ακόμη και όταν το μωρό έχει αποκοιμηθεί στην αγκαλιά της μητέρας του και το αποσπά από πάνω της για να το βάλει στο κρεβάτι ή στην κούνια του, αυτό εμφανίζει στρες και επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός του.
Αυτό εξηγεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, γιατί σχεδόν όλες οι μαμάδες έχουν βιώσει την εμπειρία, το μωρό να ξυπνάει πάλι όταν φεύγει από τα χέρια της και μένει μόνο του.
Γι' αυτό είναι σημαντικό μετά την πεντάλεπτη βόλτα να ακολουθεί μια στατική περίοδος αγκαλιάς διάρκειας έως οκτώ λεπτών.
«Πολλοί γονείς υποφέρουν από το νυχτερινό κλάμα του μωρού τους. Το ζήτημα είναι σοβαρό, ιδίως για τους άπειρους γονείς, σε βαθμό που μπορεί να τους προκαλέσει στρες και να τους οδηγήσει ακόμη και σε κακομεταχείριση του μωρού τους σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων», δήλωσε η Δρ. Κουρόντα. Διευκρίνισε ότι το «κόλπο» με την πεντάλεπτη βόλτα «βοηθά στον ύπνο, αλλά μόνο τα μωρά που κλαίνε». Δεν «πιάνει» όταν τα μωρά είναι ήδη ήρεμα, αλλά δεν κοιμούνται.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.
https://www.onmed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου