Καταπληκτικά οφέλη του καλαμποκιού για την υγεία
Γνωστός ως αραβόσιτος ή βοτανικά αποκαλούμενος Zea Mays , είναι ο πιο δημοφιλής κόκκος δημητριακών στον κόσμο. Κυρίως κίτρινο χρώμα, αλλά μπορεί να είναι και άλλων χρωμάτων όπως μπλε λευκό μαύρο πορτοκαλί μοβ και κόκκινο.
Το καλαμπόκι μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, είτε μαγειρεμένο, ψητό/ποπ κορν (δημοφιλές στην Αφρική), αποξηραμένο και αλεσμένο στο πάτωμα που μπορεί να μεταποιηθεί σε καλαμποκέλαιο, σιρόπι καλαμποκιού, κορν φλάουρ, καλαμποκάλευρο, τσιπς τορτίγιας, πολέντα και τορτίγιες.
Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες όπως βιταμίνη C, B, E, A, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Θρέψη
Σε μία μερίδα 100g γλυκού ή κίτρινου καλαμποκιού, λαμβάνετε τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
- Θερμίδες: 95 γρ
- Φυτικές ίνες: 2 γρ
- Λιπαρά: 15 γρ
- Υδατάνθρακες: 20 γρ
- Πρωτεΐνη: 3 γρ
- Ζάχαρη: 5 γρ
- Βιταμίνη C: 3,6 mg.
Οφέλη
1. Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα:
Δυσκοιλιότητα είναι όταν τα κόπρανα ή τα κόπρανα δεν αποβάλλονται εύκολα ή με κανονικό τρόπο χωρίς να απαιτείται σκληρή προσπάθεια. Είναι αποτέλεσμα του παχέος εντέρου που απορροφά πολύ νερό. Οι φυτικές ίνες στο καλαμπόκι βοηθούν στη συγκράτηση του νερού στο πεπτικό σύστημα για την εύκολη διέλευση των κοπράνων ή των κοπράνων.
2. Κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου:
Οι φυτικές ίνες στο καλαμπόκι, βοηθούν στη μείωση των ενδιάμεσων γευμάτων και επίσης τροφοδοτούν υγιή βακτήρια στον πεπτικό σωλήνα, προκειμένου να οδηγήσουν κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλιώς γνωστή ως εκκολπωματική νόσο.
3. Υγεία των ματιών:
Το καλαμπόκι ειδικά το κίτρινο καλαμπόκι, περιέχει αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που είναι καλό για την υγεία των ματιών και τη θεραπεία της νυχτερινής τύφλωσης αλλιώς γνωστή ως γλαύκωμα.
4. Πρόληψη ασθενειών:
Όντας πλούσιο σε βιταμίνη C, το καλαμπόκι βοηθά στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες και στην πρόληψη ασθενειών όπως εντερικές παθήσεις, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.
Κίνδυνος
1. Όντας καλή πηγή ζάχαρης, το καλαμπόκι πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο. Και οι διαβητικοί ασθενείς δεν πρέπει να απέχουν εντελώς από αυτό, αλλά πρέπει επίσης να τρώνε με μέτρο για να αποφύγουν την αύξηση του επιπέδου σακχάρου.
2. Καθώς το καλαμπόκι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, δεν πρέπει επίσης να καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα για τον εν λόγω σκοπό γιατί μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του στομάχου ή διάρροια.
3. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από μύκητες στην κατανάλωση καλαμποκιού, ο οποίος είναι αποτέλεσμα τοξινών από μύκητες γνωστές ως μυκοτοξίνες από τις οποίες βρίσκονται κυρίως στα καλαμπόκια ως φουμονισίνες, αφλατοξίνες και τριχοθηκίνες.
ΜΕΙΝΕΤΕ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!
https://francochuksblog.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου