Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Super Harpoons: “Game Changing” του Αιγαίου! Ο πύραυλος που ανάγκασε τη Ρωσία να υποχωρήσει από το Snake Island

Super Harpoons: “Game Changing” του Αιγαίου! Ο πύραυλος που ανάγκασε τη Ρωσία να υποχωρήσει από το Snake Island


ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΧΑΡΗΣ

Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά ίσως μετά από χρόνια, οι Σύμμαχοι μας ΗΠΑ-ΕΕ, συνειδητοποιούν το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας και απειλής σε βάρος της Ελλάδας

 Η κατάσταση είναι σοβαρή και γι' αυτό έστω και καθυστερημένα οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ελλάδα, αφού ο Ερντογάν και οι Υπουργοί του μιλάνε ανοιχτά πλέον για κατάληψη ελληνικών νησιών.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε: Σύμφωνα με το ακόλουθο twitter, οι Αμερικανοί γερουσιαστές σχεδιάζουν να περάσουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για να ψηφιστεί ένα άρθρο που θα ωθήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απελευθερώσει προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ελλάδασυμπεριλαμβανομένων RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (SM-6) & Tomahawk Land Attack Missile (TLAM).

Harpoon 

O Harpoon είναι ένας πύραυλος παντός καιρού, πάνω από τον ορίζοντα, που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη McDonnell Douglas (τώρα Boeing Defense,Space & Security). Το AGM-84E Standoff Land Attack Missile (SLAM) και αργότερα το AGM-84H/K SLAM-ER (Standoff Land Attack Missile – Expanded Response) είναι παραλλαγές πυραύλων κρουζ.

Το κανονικό Harpoon χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ και πετά ακριβώς πάνω από το νερό για να αποφύγει τις άμυνες. Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από:

1. Αεροσκάφος σταθερών πτερύγων (το AGM-84, χωρίς τον ενισχυτή πυραύλων στερεού καυσίμου)

2. Πλοία επιφανείας (το RGM-84, εξοπλισμένο με ενισχυτή πυραύλων στερεού καυσίμου που αποσπάται όταν δαπανηθεί, για να επιτρέψει στον κύριο στροβιλοτζετ του πυραύλου να διατηρήσει την πτήση)

3. Υποβρύχια (το UGM-84, εξοπλισμένο με ενισχυτή πυραύλων στερεού καυσίμου και εγκλωβισμένο σε κοντέινερ για να είναι δυνατή η βυθισμένη εκτόξευση μέσω ενός σωλήνα τορπιλών).

4. Συστοιχίες παράκτιας άμυνας

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενισχύσουν σημαντικά το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία μας με τους  τύπους βλημάτων που προαναφέραμε, αναβαθμίζοντας την αποτρεπτική τους ικανότητα.

Ένα παράδειγμα  της ισχύος τους είναι  ότι στις 30 Ιουνίου, οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το στρατηγικό φυλάκιο του Snake Island στη Μαύρη Θάλασσα, που γιορτάστηκε ως νίκη για την Ουκρανία. Η απόσυρση είναι σημαντική, καθώς θα χαλάρωνε τον έλεγχο της Ρωσίας στα λιμάνια της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό αποκλεισμό εδώ και μέρες.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη βραχώδη προεξοχή στη νοτιοδυτική ακτή της Ουκρανίας, ως «χειρονομία καλής θέλησης» για να αποδείξει ότι, η Μόσχα δεν εμπόδιζε τις προσπάθειες του ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επέτρεπε τη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία.

Ωστόσο, η Ουκρανία και η Δύση το θεωρούν ως νίκη των αντιστασιακών στρατευμάτων.

Την 1η Ιουλίου, μια ημέρα μετά τη ρωσική αποχώρηση, ένας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να εγκαταλείψει το Snake Island, λόγω της σημαντικής πίεσης που ασκήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις και της ανάπτυξης πυραύλων Harpoon.

Στις 17 Ιουνίου, οι EurAsian Times ανέφεραν ότι το Ουκρανικό Ναυτικό ανέλαβε μια καταστροφική επίθεση στο ρωσικό ρυμουλκό διάσωσης «Spasatel Vatsily Bekh», το οποίο παρέδωσε όπλα και στρατιώτες από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στο Snake Island. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πύραυλοι Harpoon έπληξαν το ρωσικό σκάφος διάσωσης.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τώρα ότι, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει έναν πύραυλο Harpoon που οδήγησε στη βύθιση ενός ρωσικού πλοίου ανεφοδιασμού. Το Snake Island, το οποίο κατείχε η Ρωσία από την αρχή της εισβολής, ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις χάρη στη βύθιση του πλοίου, ανέφερε το USNI News.

Μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η Μαύρη Θάλασσα λειτουργεί ως στρατηγικός φραγμός. Ως εκ τούτου, η Μόσχα έχει μια γεωστρατηγική επιταγή για τον ρωσικό έλεγχο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας να προβάλει τη ρωσική ισχύ στη Μεσόγειο και να διασφαλίσει την εμπορική πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας αγορές της Νότιας Ευρώπης.

Η Ουκρανία θέλει να την προστατεύσει για τον ίδιο λόγο. Είναι όπου ο Harpoon και άλλοι πύραυλοι, που προμηθεύονται από τη Δύση έρχονται στο προσκήνιο.

Ο πύραυλος Harpoon που αλλάζει το παιχνίδι

Ο πύραυλος Harpoon ήταν το πιο δημοφιλές δυτικό αντιπλοϊκό όπλο, από τότε που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1977.

Το Harpoon είναι ένας υποηχητικός, ισχυρά εκρηκτικός πύραυλος, πάνω από τον ορίζοντα, που διαπερνά τη θάλασσα. Χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ για να ακολουθήσει το στόχο του και εκρήγνυται κατά την επαφή.

Η κεφαλή αυτού του πυραύλου ζυγίζει 221 κιλά και είναι σχεδιασμένη για διεισδυτική έκρηξη. Το turbojet Teledyne CAE J402-400 των 300 κιλών του Harpoon, παρέχει πρόωση, επιτρέποντάς του να ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 0,5 Mach (617 km/h).

Αυτό το οπλικό σύστημα είναι προσαρμόσιμο και μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυραύλων από φορτηγά, υποβρύχια και αεροσκάφη. Το Harpoon έχει περάσει από διάφορα Blocks ή αναπτυξιακές φάσεις. Το Block 2 είναι το πιο πρόσφατο επιχειρησιακό μοντέλο στη σειρά Harpoon με νέα χαρακτηριστικά, όπως βελτιωμένη αντίσταση σε αντίμετρα και καλύτερη στόχευση.

Επιπλέον, οι πιο πρόσφατες παραλλαγές του όπλου με κινητήρα στροβιλοτζετ που κατασκευάστηκε από την Boeing, έχουν αυξήσει σημαντικά την εμβέλεια και τις δυνατότητες καθοδήγησης σε σχέση με τον προηγούμενο τύπο.

Η Διοίκηση Ναυτικών Συστημάτων Αεροπορίας (NAVAIR) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις με την Boeing σχετικά με την παραγωγή των πυραύλων κρουζ παράκτιας άμυνας Harpoon (HCDCM).

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη σύμβαση, ένας κινητός πύραυλος κρουζ παράκτιας άμυνας που θα υποστηρίζει την Building Partner Capacity θα σχεδιαστεί, παραχθεί, δοκιμαστεί και παραδοθεί.

Στις 15 Ιουνίου, ένα πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια που ανακοινώθηκε για την Ουκρανία, από τον Υπουργό Άμυνας Lloyd J Austin III και τον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Mark A Milley, περιλάμβανε δύο συστήματα παράκτιας άμυνας Harpoon, ανέφερε το Naval News .

Οι αξιωματούχοι είχαν τονίσει ότι τα συστήματα Harpoon, θα εγκατασταθούν σε οχήματα, με αμερικανικούς εκτοξευτές και πυραύλους να προέρχονται από συμμάχους.

Έχοντας αποδείξει τη δύναμή τους στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, οι πύραυλοι θα ενισχύσουν επίσης την εμπιστοσύνη των ταϊβανέζικων δυνάμεων που πρόσφατα έλαβαν το νεύμα για τα αμερικανικά παράκτια αμυντικά συστήματα Harpoons.

Ο στρατός της πολιορκημένης νησιωτικής χώρας, που προετοιμάζεται για την κινεζική εισβολή, χρησιμοποιεί ήδη τους πυραύλους Harpoon.

Στα καθ’ υμάς, η προσπάθεια άμεσης βελτίωσης της αντιαεροπορικής προστασίας του στόλου μας, σε συγκερασμό με τις βολές ακριβείας από την πολεμική μας αεροπορία, αλλά και της δυνατότητας να πληγούν στόχοι σε βάθος εντός της ενδοχώρας του εχθρού, δείχνουν ότι και οι ΗΠΑ αναμένουν ότι ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να πατήσει τη σκανδάλη στο Αιγαίο, κάτι που προσπαθούν να σταματήσουν, δείχνοντας του ότι το κόστος θα είναι πάρα πολύ βαρύ, αν...

https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χωριό της Μαγνησίας που φημίζεται για το καλό φαγητό με θέα τον Βόλο

  Το χωριό της Μαγνησίας που φημίζεται για το καλό φαγητό με θέα τον Βόλο Δημοσιεύθηκε  18/05/2024 21:30 Τροποποιήθηκε  21:38 Η Άλλη Μεριά ε...