Γιγαντιαία ηλιακή κηλίδα διπλασιάστηκε σε 24 ώρες και «κοιτάει» προς τη Γη
Μια γιγαντιαία ηλιακή κηλίδαέχει αποκτήσει μέγεθος διπλάσιο αυτού της Γης, με τη διάμετρό της να διπλασιάζεται σε 24 ώρες, και είναι στραμμένη προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας.
Η κηλίδα αυτή, υπό την ονομασία AR3038, έφτασε σε μέγεθος 2,5 φορές αυτού της Γης, με διάμετρο περίπου 31.900 χλμ., μέσα στο χρονικό διάστημα από την Κυριακή ως το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το Spaceweather.com, ιστοσελίδα με ενημερώσεις για ηλιακές εκλάμψεις, γεωμαγνητικές καταιγίδες και άλλα φαινόμενα διαστημικού καιρού.
Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινές κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου όπου ισχυρά μαγνητικά πεδία, που δημιουργούνται από τη ροή ηλεκτρικών φορτίων από το πλάσμα του Ήλιου, μπλέκονται πριν «σπάσουν» ξαφνικά. Η έκλυση ενέργειας εκτοξεύει ακτινοβολία, κάτι που είναι γνωστό ως ηλιακές εκλάμψεις (solar flares) και παράγει πίδακες ηλιακού υλικού, στις αποκαλούμενες CME (coronal mass ejections, στεμματικές εκπομπές μάζας).
«Χθες η ηλιακή κηλίδα AR3038 ήταν μεγάλη. Σήμερα είναι τεράστια η ταχύτατα αυξανόμενη ηλιακή κηλίδα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα σε μόλις 24 ώρες» ανέφερε το Spaceweather.com. «Η AR3038 έχει ένα μαγνητικό πεδίο “βήτα-γάμμα” με ενέργεια από ηλιακές εκλάμψεις κλάσης Μ, και “κοιτάει” απευθείας προς τη Γη».
Όταν μια ηλιακή έκλαμψη χτυπήσει το ανώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, οι ακτίνες Χ και η υπεριώδης ακτινοβολία της έχουν ως αποτέλεσμα τον ιονισμό ατόμων, καθιστώντας αδύνατη την ανάκλαση ραδιοκυμάτων υψηλών συχνοτήτων και δημιουργώντας ένα «radio blackout». Αυτά λαμβάνουν χώρα σε περιοχές της Γης που φωτίζονται από τον Ήλιο ενώ μια έκλαμψη είναι σε εξέλιξη, και κυμαίνονται από R1 μέχρι R5, ανάλογα με την έντασή τους.
Τον Απρίλιο και τον Μάιο δύο ηλιακές εκλάμψεις προκάλεσαν R3 blackouts πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Αυστραλία και την Ασία, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Live Science. Καθώς οι ηλιακές εκλάμψεις κινούνται με την ταχύτητα του φωτός, χρειάζονται μόνο 8 λεπτά για να μας φτάσουν, από μια μέση απόσταση περίπου 150 εκατ. χλμ.
Αν μια ηλιακή κηλίδα που «κοιτά» προς τη Γη σχηματιστεί κοντά στον ισημερινό του Ήλιου (όπου βρίσκεται η AR3038), κατά κανόνα χρειάζεται κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες για να μετακινηθεί στην επιφάνεια του Ήλιου έτσι ώστε να μην «κοιτά» πλέον προς τη Γη, σύμφωνα με το SpaceWeatherLive. Αυτή τη στιγμή η AR3038 βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από τον ισημερινό του Ήλιου και αναμένεται ο πλανήτης μας να παραμείνει «στο στόχαστρο» για μερικές ημέρες ακόμα.
Παρά το μέγεθός της, η γιγαντιαία ηλιακή κηλίδα είναι λιγότερο ανησυχητική από ό,τι θα περίμενε κανείς. Οι ηλιακές εκλάμψεις που μάλλον θα παράξει είναι ηλιακές εκλάμψεις κλάσης Μ, που γενικά προκαλούν σύντομα radio blackouts που επηρεάζουν τις πολικές περιοχές της Γης, σύμφωνα με ανάρτηση από τον ΕΟΔ. Σημειώνεται πως οι εκλάμψεις κλάσης Μ είναι οι πιο κοινές ηλιακές εκλάμψεις.
http://www.polispress.gr/
Πηγή: huffingtonpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου