Ο τύπος του εγκεφάλου και η διαχείριση της πανδημίας
Ο Δρ. Daniel G. Amen , ψυχίατρος και συγγραφέας περισσότερων από 40 βιβλίων, ισχυρίζεται ότι ο τύπος του εγκεφάλου κάθε ανθρώπου, επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία, αλλά και τον τρόπο που θα διαχειριστεί την κατάσταση μετά την πανδημία.
Ποιοι τύποι εγκεφάλου υπάρχουν;
Αφού μελέτησε περισσότερες από 200.000 σαρώσεις εγκεφάλου, ανθρώπων από 155 χώρες, ανακάλυψε πέντε βασικούς τύπους εγκεφάλου, που πιστεύει ότι επηρεάζουν την ευτυχία:
- Ισορροπημένος
- Αυθόρμητος
- Επίμονος
- Ευαίσθητος
- Προσεκτικός
Παρόλο που υπάρχουν πολλές παραλλαγές των τύπων του εγκεφάλου, παρακάτω περιγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά των κύριων τύπων εγκεφάλου του Amen. (Εγκέφαλος: Πώς καταφέρνει να δημιουργεί φανταστικά σενάρια;)
1. Ισορροπημένος εγκέφαλος
Τα άτομα με ισορροπημένο εγκέφαλο τείνουν να περιηγούνται στη ζωή με οργανωμένο τρόπο. Τα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν:
- Συγκέντρωση
- Καλός έλεγχος παρορμήσεων
- Ευσυνειδησία
- Ευκαμψία
- Θετικότητα
- Ελαστικότητα
- Συναισθηματική σταθερότητα
Σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, τα άτομα με ισορροπημένο εγκέφαλο τα πήγαν αρκετά καλά επειδή είναι ευέλικτοι και μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους. Ακούνε τις κατευθυντήριες γραμμές της Κυβέρνησης και είναι προσεκτικοί. Είναι ταυτόχρονα αισιόδοξοι, δεν επηρεάζονται αρνητικά και κοιμούνται ικανοποιητικά και ήρεμα.
Ο Amen, αναμένει ότι τα συγκεκριμένα άτομα θα μπορέσουν να προσαρμοστούν εύκολα στον μετά πανδημίας κόσμο, για τους ίδιους λόγους που τα πήγαν καλά στη διάρκεια της πανδημίας. (Εγκέφαλος: Πώς αντιλαμβανόμαστε τα αντικείμενα γύρω μας;)
2. Αυθόρμητος εγκέφαλος
Όσοι έχουν αυθόρμητο εγκεφαλικό τύπο τείνουν να απολαμβάνουν νέα πράγματα, ζώντας την κάθε στιγμή. Τα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν:
- Αυθορμητισμός
- Ανάληψη κινδύνων
- Δημιουργικότητα, εξωγενή σκέψη
- Περιέργεια
- Ποικίλα ενδιαφέροντα
- Σύντομο εύρος προσοχής
- Αυθόρμητη ενέργεια, απρόσεκτα λάθη
- Ανησυχία
- Αποδιοργάνωση
- Αγάπη για εκπλήξεις
- Τάση προς ΔΕΠΥ
Η έξοδος από την πανδημία, θα απαιτήσει από τα άτομα με αυθόρμητο εγκέφαλο να εργαστούν με την προσαρμοστικότητά τους και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Ως εκ τούτου, ο καθορισμός στόχων είναι πολύ σημαντικός. Δεν πρέπει να ζουν μόνο την στιγμή, αλλά να σκέφτονται όλες τις στιγμές και πρέπει να μάθουν να ζουν και να απολαμβάνουν το σήμερα, όχι όμως εις βάρος του αύριο. (Είναι δυνατόν να διορθώσετε την προσωπικότητά σας;)
3. Επίμονος τύπος εγκεφάλου
Στους επίμονους τύπους εγκεφάλου αρέσει να σηκώνονται το πρωί και να ακολουθούν τη ρουτίνα τους, αλλά η μεγάλη τους επιμονή μπορεί να λειτουργήσει εναντίον τους. Τα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν:
- Επιμονή
- Ισχυρή θέληση
- Προτίμηση στη ρουτίνα
- Ακαμψία ή πείσμα
- Προσκόλληση στις σκέψεις τους
- Μνησικακία
- Τάση ελέγχου του τι φταίει
- Αντίθεση, επιχειρηματολογία
- Ιδεοψυχαναγκαστικές τάσεις
Σύμφωνα με τον Amen, οι επίμονοι τύποι εγκεφάλου υπέφεραν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή οι ρουτίνες τους είχαν σπάσει και η ζωή τους ήταν απρόβλεπτη, ξεφεύγοντας από τον έλεγχό τους. Ανάλογα με το τι πίστευαν για τον εμβολιασμό, πέρασαν μεγάλο μέρος της πανδημίας με θυμό και δυστυχία.
Η επιστροφή τους στο φυσιολογικό ενδεχομένως να είναι και πάλι δύσκολη, αλλά ο Amen τόνισε ότι εάν μπορέσουν να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης τους μέσω άσκησης, τροφών, συμπληρωμάτων ή φαρμάκων, θα προσαρμοστούν ευκολότερα. (Η πανδημία του Covid-19 ως ψυχικό τραύμα)
4. Ευαίσθητος εγκέφαλος
Όσοι έχουν ευαίσθητο εγκεφαλικό τύπο τείνουν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Τα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν:
- Ευαισθησία
- Βαθιά συναισθήματα
- Ενσυναίσθηση
- Μεταβλητότητα διάθεσης
- Απαισιοδοξία
- Πολλές αρνητικές σκέψεις
- Κατάθλιψη
Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν τη σύνδεση και η κοινωνική απομόνωση τους είναι απλώς βάναυση. Βγαίνοντας από την πανδημία, η αναζωπύρωση των κοινωνικών τους συνδέσεων θα τους βοηθήσει σημαντικά να προσαρμοστούν. (Πανδημία: Οι επιπτώσεις της στη ζωή μας)
5. Προσεκτικός εγκέφαλος
Τα άτομα με προσεκτικό εγκέφαλο τείνουν να έχουν αυτοσυνειδησία. Άλλα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν:
- Αποστροφή του κινδύνου
- Κίνητρο
- Πολυάσχολο μυαλό
- Κατήφεια
- Δυσκολία χαλάρωσης
- Ανησυχία
Επειδή τα άτομα με προσεκτικό εγκέφαλο αγαπούν την ασφάλεια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έτειναν να είναι ανήσυχοι. Αυτό τους το άγχος, αναμένεται να συνεχιστεί και στην μετά πανδημία εποχή, καθώς θα αρχίσουν να σχεδιάζουν ήδη την επόμενη πανδημία, αποθηκεύοντας διάφορα είδη πρώτης ανάγκης για να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια. (Πανδημία: Αφήνοντας κατάθλιψη και Αγχώδεις Διαταραχές στο πέρασμά της)
Πώς θα προσαρμοστείτε στη νέα κανονικότητα;
Η κατανόηση του τύπου του εγκεφάλου σας, θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε ευκολότερα στο νέο φυσιολογικό, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Για να προσαρμοστείτε ευκολότερα:
- Συζητήστε με τον εαυτό σας: Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν αυτό που πρόκειται να κάνετε είναι καλό ή κακό για τον εγκέφαλό σας.
- Αγαπήστε το φαγητό και θα σας αγαπήσει πίσω: Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε θρεπτικές τροφές που θα σας κάνουν να νιώθετε καλά και υγιείς.
- Κρατήστε απόσταση από τον θόρυβο που συμβαίνει στο κεφάλι σας: Για παράδειγμα, περιορίστε τις αρνητικές ειδήσεις σε 15 λεπτά την ημέρα.
- Δώστε χαρά: Κάντε έναν άλλο άνθρωπο χαρούμενο, κάτι που με τη σειρά του θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα με τον εαυτό σας.
- Θετικότητα: Παρατηρήστε τα καλά των άλλων αντί να παρατηρείτε όλα όσα δεν σας αρέσουν στον εαυτό σας.
- Αξίες και στόχοι: Φροντίστε να έχετε σαφώς καθορισμένες αξίες, σκοπούς και στόχους. Βασίστε κάθε συμπεριφορά σας σε αυτές.
- Αποφύγετε να χαρακτηρίζετε άτομα με αρνητικούς όρους: Η επισήμανση τους θα σας δώσει ένα λόγο για να νιώσετε άσχημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου