Πόσο καιρό τα μωρά «έχουν το ανοσοποιητικό σύστημα» της μητέρας τους;
Όταν τα μωρά γεννιούνται, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη ωριμάσει πλήρως. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις ή ασθένειες. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους υποστηρίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεογέννητου μωρού μέχρι να γίνει αρκετά ισχυρό, ώστε να καταπολεμήσει μόνο του τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Πριν από τη γέννηση, το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας προστατεύει το μωρό της. Μετά τη γέννηση, η προστασία αυτή διαρκεί για λίγο, προστατεύοντας το μωρό από τα μικρόβια του εξωτερικού κόσμου.
Τα μωρά μπορούν να απολαμβάνουν εκτεταμένη προστασία από το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας τους για πολύ περισσότερο χρόνο, εάν θηλάζουν. Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για την παράταση του χρόνου κατά τον οποίο ένα μωρό προστατεύεται από το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας του.
Ποια είναι τα είδη ανοσίας;
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας: η παθητική και η ενεργητική ανοσία. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αναπτύσσει προστασία έναντι μιας συγκεκριμένης ασθένειας ή τοξίνης.
Παθητική ανοσία. Αυτός ο τύπος ανοσίας συμβαίνει όταν σε ένα άτομο χορηγούνται αντισώματα – η απάντηση του σώματος σε ένα παθογόνο – αντί να τα παράγει μέσω του δικού του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα νεογέννητα μωρά λαμβάνουν παθητική ανοσία από τις μητέρες τους μέσω του πλακούντα πριν γεννηθούν. Η μητέρα μοιράζεται τα αντισώματα που διαθέτει με το αγέννητο μωρό της. Η παθητική ανοσία κάθε μωρού είναι μοναδική επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε μητέρας είναι μοναδικό. Τα ακριβή είδη και οι ποσότητες αντισωμάτων στο αίμα ενός μωρού αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα της μητέρας του κατά τη γέννηση. Αυτές οι διαφορές μπορεί να επηρεάσουν το πόσο διαρκεί η παθητική ανοσία. Ο θηλασμός αποτελεί τον φυσικό τρόπο παθητικής ανοσίας, ενώ ο τεχνητός τρόπος παθητικής ανοσίας είναι ο ορός αντισωμάτων, όπως πχ αντιτετανικός ορός.
Ενεργητική ανοσία. Αυτός ο τύπος ανοσίας συμβαίνει όταν ο οργανισμός σας εκτίθεται σε μια συγκεκριμένη ασθένεια και αναπτύσσει αντισώματα για να την αποκρούσει. Η ενεργητική ανοσία μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: με φυσικό τρόπο ή με εμβολιασμό. Όταν εκτίθεστε σε ένα παθογόνο (όπως ένα βακτήριο ή ένας ιός), το ανοσοποιητικό σας σύστημα μαθαίνει να «αναγνωρίζει» το συγκεκριμένο παθογόνο και μπορεί να σας προστατεύσει στο μέλλον. Εάν λάβετε ένα εμβόλιο (τεχνητός τρόπος ενεργητικής ανοσίας), αυτός είναι ένας τρόπος για να «διδάξετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα με ασφάλεια πώς να κάνει το ίδιο πράγμα – να μάθει να αναγνωρίζει το παθογόνο και να σας προστατεύει από αυτό εάν εκτεθείτε ποτέ. Τα μωρά αρχίζουν να χτίζουν ενεργό ανοσία λίγο μετά τη γέννηση, καθώς εκτίθενται σε μικρόβια στον έξω κόσμο και καθώς αρχίζουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα εμβόλια για να διατηρούνται υγιή.
Πόσο καιρό το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας προστατεύει το μωρό;
Οι μελέτες συνεχίζονται ακόμη σε αυτό το θέμα, οπότε δεν υπάρχει ακριβής απάντηση. Η ακριβής ποσότητα προστασίας που λαμβάνει το μωρό από τη μητέρα του εξαρτάται από τα αντισώματα που έχει η μητέρα στο ανοσοποιητικό της σύστημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η παθητική ανοσία του μωρού διαρκεί περίπου έξι μήνες. Μια μελέτη εξέτασε την παθητική ανοσία στην ιλαρά σε βρέφη. Ανακάλυψε ότι η ανοσία των μωρών στην ασθένεια μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου και κανένα από αυτά δεν είχε ανοσία μέχρι την ηλικία των 9 μηνών. Με άλλα λόγια, δεν είναι σαν να γυρίζει ένας διακόπτης. Δεν υπάρχει μια καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία ένα μωρό δεν προστατεύεται πλέον από την παθητική ανοσία που παρέχει η μητέρα του. Αντίθετα, η ανοσία σε ορισμένους παθογόνους μικροοργανισμούς μειώνεται σιγά-σιγά για αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση. Το μητρικό γάλα, ωστόσο, περιέχει αντισώματα που μπορούν να παρατείνουν την ικανότητα του μωρού να καταπολεμά τη λοίμωξη. Μεταξύ άλλων σημαντικών στοιχείων, το μητρικό γάλα έχει τα αντισώματα που έχει η μητέρα στον οργανισμό της (από προηγούμενες λοιμώξεις) καθώς και εκείνα που παράγει ως απάντηση στις ασθένειες που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτή η πρόσθετη υποστήριξη για το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει να παραμείνουν υγιή τα νεογέννητα μωρά, ενώ η παθητική ανοσία τους εξασθενεί και το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα συνεχίζει να δυναμώνει.
Ποια είναι τα άλλα ανοσολογικά οφέλη του θηλασμού;
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα αντισώματα δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα που έχουν τα μωρά όταν αναπτύσσουν τα συστατικά του δικού τους ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μελέτη έδειξε ότι ο θηλασμός ενθαρρύνει ενεργά την ικανότητα του βρέφους να αναπτύσσει κρίσιμα στοιχεία όπως τα λεμφοκύτταρα, οι κυτταροκίνες και άλλα βασικά κομμάτια ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Τα συστατικά του μητρικού γάλακτος είναι επίσης άμεσα αντιφλεγμονώδη, γεγονός που βοηθά την ικανότητα του νεογέννητου να διαχειρίζεται την ανοσολογική του αντίδραση σε συγκεκριμένα μικρόβια, καθώς και να προστατεύει από αυτοάνοσες καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη και ορισμένα είδη αλλεργιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που θηλάζουν -ιδιαίτερα εκείνα που θηλάζουν από εμβολιασμένες μητέρες- εμφανίζουν λιγότερες λοιμώξεις τόσο στον αναπτυσσόμενο κόσμο όσο και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου