Διαβήτης τύπου 2: Πώς καθορίζεται ποια είναι η σωστή θεραπεία;
Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;
Ο διαβήτης είναι μία χρόνια ιατρική πάθηση, στην οποία τα επίπεδα της γλυκόζης αυξάνονται στο αίμα. Η ορμόνη ινσουλίνη βοηθά στην απομάκρυνση της γλυκόζης από την αιματική κυκλοφορία εντός των κυττάρων, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. (Ινσουλίνη: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι της και πώς λειτουργούν;)
Στο διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα του σώματος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη όπως κανονικά θα έπρεπε. Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, το σώμα μπορεί επίσης να μην παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης.
Πώς όμως καθορίζεται η σωστή θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2;
Ο γιατρός, για να καταλήξει στο ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά με διαβήτη τύπου 2, λαμβάνει υπόψη του, πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω. (Διαβήτης τύπου 2: Τι γίνεται όταν η θεραπεία δεν λειτουργεί; Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν;)
1. Τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος
Αν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ο ασθενής διατρέχει κίνδυνο για επιπλοκές του διαβήτη, όπως προβλήματα με τα μάτια και νεφρική νόσο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο γιατρός προσθέτει στο σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη επιπλέον φάρμακα ή αυξάνει τη δόση του ήδη υπάρχοντος φαρμάκου. (Διαβήτης: 12 τρόποι για να αποφύγετε τις επιπλοκές)
2. Το χρονικό διάστημα από την διάγνωση
Αν ο ασθενής έχει διαβήτη για περισσότερα από 10 χρόνια, τότε ορισμένα από τα φάρμακα που λαμβάνει σταματούν να λειτουργούν αποτελεσματικά και ως εκ τούτου η φαρμακευτική αγωγή αναπροσαρμόζεται. Αν έχει διαγνωστεί πρόσφατα, τότε ο γιατρός δεν συνταγογραφεί ινσουλίνη ως πρώτη θεραπεία, αλλά βρίσκει αρχικά άλλες εναλλακτικές. Γενικότερα, με την πάροδο του χρόνου, το θεραπευτικό σχέδιο αλλάζει για να γίνει πιο αποτελεσματικό με την αντικατάσταση της φαρμακευτικής αγωγής ή με αύξηση των δόσεων. (Σάκχαρο αίματος: Ποια άλλη ορμόνη το ρυθμίζει εκτός της ινσουλίνης;)
3. Άλλα προβλήματα υγείας
Ορισμένες καταστάσεις υγείας που συνυπάρχουν με τον διαβήτη, μπορούν να επηρεάσουν τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου του αίματος και είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη πριν αποφασιστεί η φαρμακευτική αγωγή. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις είναι:
- Παχυσαρκία
- Υψηλή πίεση του αίματος
- Υψηλή χοληστερίνη
- Καρδιαγγειακή νόσος
- Νεφρική νόσος
- Υπνική άπνοια ή άλλα προβλήματα ύπνου
- Κατάθλιψη
4. Επίπεδο καθημερινής δραστηριότητας
Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο θεραπευτικό σχέδιο του διαβήτη. Οι γιατροί συνήθως μειώνουν τη δόση ορισμένων φαρμάκων όταν οι ασθενείς τους είναι πολύ δραστήριοι στην καθημερινότητά τους. (Διαβήτης: Ποια σνακ διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος κατά την άσκηση;)
5. Κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος για ώρες, επομένως επηρεάζει το πόσο καλά λειτουργούν τα χάπια της ινσουλίνης ή τα φάρμακα του διαβήτη. Αν καταναλώνετε συχνά αλκοόλ ενημερώστε τον γιατρό σας. (Τι συμβαίνει στο σώμα όταν καταναλώνουμε αλκοόλ;)
Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2;
Στο διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη για να εισάγει τη γλυκόζη εντός των κυττάρων. Έτσι, λοιπόν, χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας στους ιστούς, τους μύες και τα όργανα. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση προκαλεί μία πληθώρα συμπτωμάτων. (Διαβήτης τύπου ΙΙ: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε)
Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εξελιχθεί αργά. Τα συμπτώματα στην αρχή είναι ήπια και αρκετά εύκολο να αγνοηθούν. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Διαρκή πείνα
- Απώλεια ενέργειας
- Κόπωση
- Απώλεια βάρους
- Υπερβολική δίψα
- Συχνή ενούρηση
- Ξηροστομία
- Κνησμώδες δέρμα
- Θολή όραση
Καθώς η νόσος, εξελίσσεται τα συμπτώματα μπορεί να γίνονται πιο σοβαρά και δυνητικά επικίνδυνα.
Εάν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα εκδηλωθούν τα παρακάτω συμπτώματα:
- Μυκητιασικές λοιμώξεις
- Πληγές ή έλκη που επουλώνονται πολύ αργά
- Σκούρες κηλίδες στο δέρμα, μία πάθηση γνωστή ως μελανίζουσα ακάνθωση
- Πόνος στα πόδια
- Αίσθημα μουδιάσματος στα άκρα, ή νευροπάθεια
Εάν έχετε δύο ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να απειλήσει τη ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου