Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

«Η μητέρα όλων των κυρώσεων»! Σχεδόν έτοιμο για έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ το πακέτο κατά της Ρωσίας-Τί θεωρεί «casus belli» η Μόσχα

 «Η μητέρα όλων των κυρώσεων»! Σχεδόν έτοιμο για έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ το πακέτο κατά της Ρωσίας-Τί θεωρεί «casus belli» η Μόσχα



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Βρετανικό νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί τη στοχοποίηση ρωσικών τραπεζών, ενεργειακών εταιρειών και «ολιγαρχών κοντά στο Κρεμλίνο»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, έχουν σκοπό να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Πούτιν διατάξει εισβολή στην Ουκρανία, αυτή τη φορά στοχοποιώντας ολιγάρχες και μέλη της ελίτ που θεωρούνται ο «εσωτερικός κύκλος» του Ρώσου ηγέτη - συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους. Ήδη το πακέτο «η μητέρα όλων των κυρώσεων» είναι σχεδόν έτοιμο για έγκριση στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στο Reuters για τον απόρρητο κατάλογο των ατόμων που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν βάσει του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions:

«Τα άτομα που έχουμε εντοπίσει βρίσκονται μέσα ή κοντά στους εσωτερικούς κύκλους του Κρεμλίνου και παίζουν ρόλο στις κυβερνητικές αποφάσεις ή είναι τουλάχιστον συνένοχοι στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Κρεμλίνου».

«Οι φίλοι του Πούτιν δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τους συζύγους τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους ως πληρεξούσιους για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Οι κυρώσεις θα τους αποκόψουν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα εξασφαλίσουν ότι αυτοί και τα μέλη της οικογένειάς τους δεν θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν προνόμια στη Δύση και τη φοίτηση σε ελίτ δυτικά πανεπιστήμια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, παρουσίασε την Κυριακή νομοσχέδιο στη Βρετανία που θα εξουσιοδοτεί τη στόχευση ρωσικών τραπεζών, ενεργειακών εταιρειών και «ολιγαρχών κοντά στο Κρεμλίνο» - που θα πλήττονταν από κυρώσεις από το Λονδίνο.

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα ήταν διεθνώς συντονισμένες, η απειλή των οποίων προορίζεται ως «αποτρεπτικό» μήνυμα προς το Κρεμλίνο. Ωστόσο, η Μόσχα είπε ξανά και ξανά σε όλη τη διάρκεια της κρίσης ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Όλο και περισσότεροι ηγέτες της ουκρανικής κυβέρνησης συμφωνούν ότι η εκτίμηση της απειλής της Δύσης για μια βραχυπρόθεσμη ρωσική επίθεση είναι υπερβολική.

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Μπομπ Μενέντεζ, περιέγραψε ότι ένα εκτεταμένο πακέτο ρωσικών κυρώσεων βρίσκεται στο κατώφλι της επίτευξης δικομματικής συμφωνίας και θα πρέπει να είναι έτοιμο αυτή την εβδομάδα. Το γνωστό γεράκι της Ρωσίας, ενώ μιλούσε στο πλευρό του James Risch (R-Idaho), επιβεβαίωσε στο CNN την Κυριακή ότι είχαν ευρεία δικομματική υποστήριξη.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία», είπε ο Μενέντεζ. «Υπάρχει μια απίστευτη δικομματική αποφασιστικότητα για υποστήριξη της Ουκρανίας και μια απίστευτα ισχυρή δικομματική αποφασιστικότητα να υποστεί σοβαρές συνέπειες η Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία και σε ορισμένες περιπτώσεις για όσα έχει ήδη κάνει».

Ο γερουσιαστής Risch περιέγραψε ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος σε αυτό το σημείο ότι όταν επιστρέψουμε στην Ουάσιγκτον αύριο, θα προχωρήσουμε».

Είναι κρίσιμο, αν όντως τεθεί σε ισχύ σε περίπτωση σοβαρής κλιμάκωσης στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, οι ΗΠΑ θα στοχοποιήσουν την ικανότητα των ρωσικών εταιρειών να συνδέονται με το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών που συνδέει την οικονομία της Ρωσίας με τη Δύση, όπως περιγράφει το The Hill:

Το νομοσχέδιο του Μενέντεζ θα στοχεύει Ρώσους αξιωματούχους και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφασίσει ότι η Ρωσία έχει εισβάλει ή έχει εμπλακεί σε μια σημαντική «κλιμάκωση των εχθροπραξιών» κατά της Ουκρανίας.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης κυρώσεις σε εταιρείες στη Ρωσία που προσφέρουν ασφαλή συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το SWIFT, το διεθνές σύστημα μέσω του οποίου επικοινωνούν οι τράπεζες, και περιλαμβάνει πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας και διατάξεις που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να απωθήσει τη ρωσική παραπληροφόρηση.

Η απειλή της ικανότητας της Ρωσίας να πραγματοποιεί διεθνείς πληρωμές μέσω SWIFT θα θεωρηθεί από το Κρεμλίνο ως αιτία πολέμου (casus belli), όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι Ρώσοι αξιωματούχοι τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία εργάζεται εδώ και πολύ καιρό σε εναλλακτικά μέσα διακανονισμού διεθνών πληρωμών, ειδικά επιδιώκοντας αυτά τα εναλλακτικά μέσα με τις μεγάλες οικονομίες της Ινδίας και της Κίνας.

 https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάος στη Γαλλία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Νέα Καληδονία-Βγήκε ο στρατός, απαγορεύτηκε το TikTok

  Χάος στη Γαλλία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Νέα Καληδονία- Βγήκε ο στρατός, απαγορεύτηκε το TikTok Στο Συμβούλιο Άμυνας ο Εμανουέλ Μακ...