Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Παράξενες γυάλινες μπάλες που βρέθηκαν στη Σελήνη είναι αποτέλεσμα αρχαίων προσκρούσεων αστεροειδών

 Παράξενες γυάλινες μπάλες που βρέθηκαν στη Σελήνη είναι αποτέλεσμα αρχαίων προσκρούσεων αστεροειδών


Η Κίνα ανακάλυψε ημιδιαφανείς γυάλινες μπάλες στην επιφάνεια του φεγγαριού, και πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης αρχαίων αστεροειδών.
Οι γυάλινες μπάλες εντοπίστηκαν από το σεληνιακό ρόβερ της Κίνας Yutu-2, το οποίο προσγειώθηκε στη μακρινή πλευρά του φεγγαριού τον Ιανουάριο του 2019 ως μέρος της αποστολής Change 4.
Το ρόβερ έκτοτε έχει διανύσει περισσότερα από 1.000 μέτρα στην επιφάνεια της Σελήνης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της χώρας.
Σύμφωνα με μια μελέτη στο διάστημα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό Science Bulletin τον Νοέμβριο του περασμένου έτους από Κινέζους ερευνητές, το ρόβερ Yutu-2 εξερευνούσε την περιοχή της λεκάνης του Νότιου Πόλου-Aitken όταν συνάντησε «δύο ημιδιαφανή γυάλινα σφαιρίδια».
Η ομάδα δεν έλαβε δεδομένα που τους επέτρεψε να επεξεργαστεί από τι ήταν κατασκευασμένα, αλλά η τοποθεσία στην οποία βρέθηκαν υποδηλώνει ότι οι μπάλες είναι πιθανότατα γυαλί που προέκυψε από μια προηγούμενη πρόσκρουση αστεροειδούς.
Η Σελήνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.01.2022
Η Κίνα κατασκευάζει τεχνητό φεγγάρι... στη Γη
Η απελευθέρωση ενέργειας από την πρόσκρουση θα ήταν αρκετή για να μετατρέψει τον κοντινό βράχο και το έδαφος σε υγρό, το οποίο τελικά ψύχεται για να σχηματίσει τις μπάλες.
Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το γυαλί υπάρχει στη σεληνιακή επιφάνεια. Πράγματι, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο το περιέγραψε ως «πανταχού παρών» στην επιφάνεια του φεγγαριού αποτέλεσμα «επιπτώσεων ηφαιστειότητας και πολύ μεγάλης ταχύτητας».
Οι γυάλινες σφαίρες πρόσκρουσης τείνουν να έχουν περιστροφικά σχήματα και χαρακτηρίζονται από λείες επιφάνειες. Ως επί το πλείστον έχουν μέγεθος μικρότερο από ένα χιλιοστό, αν και μερικές είναι σημαντικά μεγαλύτερες με διαμέτρους πολλών εκατοστών.
Οι μπάλες που ανακαλύφθηκαν από τον Yutu-2 εμπίπτουν σε αυτή την τελευταία κατηγορία, μετρώντας 1,5 έως 2,5 εκατοστά σε μήκος, αναφέρει το ScienceAlert.
Το εύρημα θα μπορούσε να παρέχει ελπιδοφόρα αντικείμενα για μελέτη που μπορεί να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της πρώιμης ιστορίας πρόσκρουσης του φεγγαριού, σύμφωνα με τον Σινχουά.
Οι μπάλες δεν είναι το μόνο πρόσφατο εύρημα από το ρόβερ Yutu-2. Στα τέλη του περασμένου έτους, επιστήμονες που χειρίζονταν το ρόβερ εντόπισαν ένα παράξενο αντικείμενο σε σχήμα κύβου στο βάθος χρησιμοποιώντας μία από τις κάμερες του ρόβερ.
Επιπλέον, το 2019 ο Yutu-2 ανακάλυψε αυτό που αρχικά περιγράφηκε ως μια «τζελ ουσία» στην επιφάνεια του φεγγαριού. Μετά από περαιτέρω εξέταση, διαπιστώθηκε ότι η ουσία είναι απλά βράχος που λάμπει και εμφανίστηκε σε εικόνες που μοιάζουν με γέλη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsweek.com.

https://sputniknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κομήτης του Χάλεϊ: Τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με το πέρασμά του από τη Γη – Ο πανικός στον κόσμο και ο τρόμος στην Ελλάδα του 1910

  Κομήτης του Χάλεϊ: Τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με το πέρασμά του από τη Γη – Ο πανικός στον κόσμο και ο τρόμος στην Ελλάδα του 19...