- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ

«Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται». Πρόκειται για μια φράση που μας κληροδότησε πριν πάρα πολλά χρόνια ο Κικέρωνας και πραγματικά περικλείει το μεγαλείο που μας προσφέρει ένα βιβλίο.

Δε χωρά αντίλογος στο ότι η προσφορά του βιβλίου είναι ανεκτίμητη, πολύτιμη και απαραίτητη. Είναι μεν μια μοναχική ενασχόληση, μιας και το διάβασμα απορροφάει όλο μας το «είναι», δεν παύει δε, να μας συντροφεύει και να αντισταθμίζει πολλές φορές τις ώρες πλήξης και μοναξιάς που καραδοκούν να μας εξουσιάσουν.

Συντροφιά με ένα βιβλίο, έχεις τη δυνατότητα να αμβλύνεις την ένταση, να κατευνάσεις τους πιεστικούς ρυθμούς μιας κουραστικής ημέρας, να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα στρες και επιπροσθέτως ενδυναμώνοντας την μνημονική ικανότητα που στις μέρες μας απειλείται, αλλά το σημαντικότερο όλων… να ταξιδέψεις! Να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο, στο παρόν μα και στο μέλλον, να ανακαλύψεις άγνωστους πολιτισμούς, νέους κόσμους μα και χαμένες Ατλαντίδες, να περιπλανηθείς στις σελίδες του σαν σε σοκάκια αχαρτογράφητα, να ονειρευτείς και να ονειροπολήσεις.

Το βιβλίο είναι μια αστείρευτη πηγή γνώσεων γι’ αυτό και δικαιωματικά έχει κερδίσει το χαρακτηρισμό «παράθυρο στον κόσμο». Η ιστορία της ανθρωπότητας, τα επιτεύγματα του ανθρώπινου είδους, οι εφευρέσεις, τα σημαντικότερα γεγονότα του παρελθόντος, βολεύονται ανάμεσα σε λέξεις και παραγράφους μιας απειρίας βιβλίων και περιμένουν υπομονετικά να ξεπηδήσουν και να ανακαλυφθούν εκ νέου από έναν καινούριο αναγνώστη.

Επίσης θεμελιακή είναι η προσφορά του βιβλίου στην πνευματική και ηθική καλλιέργεια του ανθρώπου, αλλά και στη διάπλαση του συναισθηματικού του υποβάθρου, αποτρέποντάς μας από κάθε είδους λήθαργο χαρίζοντας μια μοναδική αίσθηση γαλήνης. Αρωγός της μόρφωσης, της βελτίωσης της ικανότητας συγκέντρωσης (αλλά και της ποιότητας του ύπνου) και της εξέλιξης του εσωτερικού μας κόσμου, του εμπλουτισμού του προφορικού λόγου και του λεξιλογίου μας, της υπερδιόγκωσης των ιδεών μας, αλλά και της ανάπτυξης της φαντασίας μας. Ερίτιμα χαρακτηριστικά που μπορούν να υιοθετηθούν από καθέναν από εμάς αβίαστα, μέσα από την αγάπη μας για τα βιβλία και το διάβασμα.

Θα τολμήσω να ισχυριστώ ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου. Μην προτρέχετε! Αναλογιστείτε την ανιδιοτελή προσφορά του, την αμέριστη υπομονή, αλλά και προσμονή του να μας διαφωτίσει, να μας πληροφορήσει, να μας συνεπάρει, να μας αλλάξει τη διάθεση, να μας βγάλει από μια κακή ψυχολογική κατάπτωση και να δεχτεί αθόρυβα την εγκατάλειψή μας. Φίλος χωρίς απαιτήσεις, φίλος επί 24ωρου βάσεως, φίλος χωρίς να κρίνει και χωρίς να ζητά.

Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα μπορούν να χαρακτηρίσουν ένα βιβλίο, δωρίζοντάς μας στιγμές χαλάρωσης, πνευματική εγρήγορση, βέλτιστη συγκέντρωση και απομάκρυνση άγχους, πόροι που προάγουν την ευμάρεια και την ευεξία. Το ταξίδι αρχίζει με ένα βιβλίο. Μην αργείς, σαλπάρουμε. Άλλος με τη βάρκα μας;

 https://gynaikaeimai.com/

Της Κατερίνας Σιδέρη