Έμαθα να φτιάχνω αυτό το πιάτο στα ταξίδια μου. Ήταν σε έναν ξενώνα στο Moab της Γιούτα, όπου είχα για πρώτη φορά ένα ταϊλανδέζικο κάρυ τόσο νόστιμο που αποφάσισα ότι έπρεπε να μάθω να το φτιάχνω μόνος μου. Μου πήρε αρκετές προσπάθειες, αλλά κατάφερα να δημιουργήσω μια που πέτυχε όλες τις σωστές νότες. Η αγαπημένη μου συνταγή έχει εξελιχθεί με τα χρόνια, επηρεασμένη από τις ξεχωριστές γεύσεις πολλών ταϊλανδέζικων εστιατορίων και συνταγών, καθώς και από τις εποχές, αλλά η πολυπλοκότητα των γλυκών και αλμυρών παραμένει. Ένα καλό κάρυ είναι σαν μια ζεστή αγκαλιά από μέσα. Και τα οφέλη για την υγεία αφθονούν.
Εάν είστε εξοικειωμένοι με μερικές από τις άλλες συνταγές που έχω μοιραστεί, θα ξέρετε ότι μαγειρεύω με πολύ σκόρδο. Μερικές φορές αστειεύομαι ότι η σόμπα μου δεν θα ανάψει εκτός κι αν έχει δίπλα της ένα σωρό ψιλοκομμένο σκόρδο! Μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε τακτικά σκόρδο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου κατά περίπου 50% σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε λίγο έως καθόλου.
Τα μπαχαρικά στο κάρυ είναι καλά για την πέψη . Εκτός από την προσθήκη υπέροχων γεύσεων, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο και ο κόλιανδρος είναι όλα καλά για το έντερο με διάφορους τρόπους. Νόστιμο και υγιεινό: τι καλύτερο;!
Ο κουρκουμάς είναι τόσο ευεργετικό μπαχαρικό που τον βάζω κρυφά σε ό,τι μπορώ, συμπεριλαμβανομένων των πρωινών smoothies. Έχω διαβάσει πολλά για το ότι βοηθά στη χρόνια φλεγμονή. Όμως, σύμφωνα με αυτό το άρθρο από το Healthline , μελέτες δείχνουν ότι βοηθά επίσης στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ, των καρδιακών προσβολών και του καρκίνου.
Τώρα που έχετε χαμηλώσει μερικές μόνο από τις υγιεινές ιδιότητες του, μπορείτε να αισθάνεστε καλά απολαμβάνοντας αυτό το υπέροχο πιάτο.
Απόδοση: 4 – 5 μερίδες
Συστατικά ( χρησιμοποιήστε βιολογικό ή/και μη ΓΤΟ όταν είναι δυνατόν )
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 ίντσα φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη φύλλων λάιμ Kaffir ή 3 φύλλα λάιμ
2 μίσχοι λεμονόχορτο, εσωτερικά κίτρινα σαρκώδη μέρη μόνο θρυμματισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρος
1/4 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1/8 – 1/4 κουταλάκι του γλυκού καγιέν (στο επίπεδο θερμοκρασίας σας)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή περισσότερο για γεύση)
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, μέτριο κομμένα σε κύβους
2 μέτρια καρότα, κομμένα σε κέρματα
2 μέτριες κόκκινες ή κίτρινες πατάτες, μικρές κομμένες σε κύβους
κουνουπίδι 1/3 κεφαλιού, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
1/2 κεφάλι μικρό λάχανο νάπα, κομμένο σε λεπτές κορδέλες
νερό όσο χρειάζεται
1 14,5 κονσέρβα γάλα καρύδας
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας (προαιρετικά)
ξύσμα λάιμ για την κορυφή
Οδηγίες
Λιώστε το λάδι καρύδας σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακατέψτε για 1 λεπτό. Προσθέστε τα επόμενα 8 υλικά, σκόνη φύλλου λάιμ μέσω μαύρου πιπεριού και ανακατέψτε για 3 λεπτά. Προσθέστε τα επόμενα 5 υλικά, τα κρεμμύδια μέσα από το λάχανο, και αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια. Σκεπάζουμε και σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για 10-12 λεπτά, προσθέτοντας μικρές ποσότητες νερού όσο χρειάζεται για να μην κολλήσει. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, ανακατέψτε το γάλα καρύδας και αφήστε να σιγοβράσει. Εάν το γάλα καρύδας σας δεν έχει ζάχαρη, προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε να ενωθεί. Ελέγξτε για αλάτι.
Σερβίρουμε με καστανό ρύζι μπασμάτι με λίγο ξύσμα λάιμ. Απολαμβάνω!
Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου είναι μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται ως ιατρική συμβουλή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης προτού ενεργήσετε για οποιαδήποτε πληροφορία που παρουσιάζεται εδώ. Οποιεσδήποτε δηλώσεις σχετικά με τα πιθανά οφέλη για την υγεία οποιουδήποτε θέματος που συζητήθηκε δεν έχουν αξιολογηθεί από ιατρικούς επαγγελματίες ή την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων και δεν προορίζονται για τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη θεραπεία ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας ή ασθένειας .
https://microofthemacro.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου