Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Συμβουλές αφύπνισης: Πώς θα κάνετε το πρωινό σας ξύπνημα πιο εύκολο;

 Συμβουλές αφύπνισης: Πώς θα κάνετε το πρωινό σας ξύπνημα πιο εύκολο;


Αρθρογράφος υγείας, MSc

Πώς θα κάνετε το πρωινό σας ξύπνημα πιο εύκολο;

1. Αλλάξτε την βραδινή σας ρουτίνα

Αρχίστε κάνοντας μικρές αλλαγές στην βραδινή σας ρουτίνα. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια κανονική ρουτίνα ύπνου, κατά την οποία θα ξαπλώνετε περίπου την ίδια ώρα και θα ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα. Έτσι, θα κοιμάστε τις ώρες που πραγματικά χρειάζεται το σώμα και το μυαλό σας για να ξεκουραστεί. Όσο πιο ξεκούραστοι είστε, τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να ξυπνήσετε το πρωί. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ. (Τι σχέση έχει ο υπερβολικός ύπνος με το εγκεφαλικό;)

2. Τοποθετήστε το ξυπνητήρι σας σε απομακρυσμένο σημείο

Η τοποθέτηση του ξυπνητηριού σε ένα απομακρυσμένο σημείο του δωματίου, που δεν θα φτάνετε ενώ ξαπλώνετε, θα σας αναγκάσει να ξυπνήσετε και να σηκωθείτε από το κρεβάτι στην ώρα σας. Βέβαια αυτό είναι λίγο ενοχλητικό, αλλά είναι ένας τρόπος που θα σας ξυπνήσει σίγουρα. (Ο επαρκής ύπνος ευνοεί πράγματι την υγεία;)

3. Αφήστε το φως να σας ξυπνήσει

Φροντίστε η πρώτη σας δουλειά με το που ξυπνάτε, να είναι το άνοιγμα των κουρτινών. Το φυσικό φως ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και ρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν και φωτιζόμενα ξυπνητήρια, τα οποία είναι μεν λιγότερο ενοχλητικά από τα κανονικά, αλλά την ίδια ώρα το φως που εκπέμπουν αφυπνίζει τον εγκέφαλο.

4. Προγραμματίστε για το πρωί μια ευχάριστη δραστηριότητα

Για να μειώσετε την επιθυμία να παραμείνετε ακόμη περισσότερο στο κρεβάτι, φροντίστε να προγραμματίζετε πάντα μια ευχάριστη δραστηριότητα για το πρωί, όπως μια βόλτα σε ένα γραφικό πάρκο, μια σειρά στην τηλεόραση ή η ανάγνωση της αγαπημένης σας ιστοσελίδας. Κρατήστε τον εαυτό σας σε εγρήγορση μέσω της επιθυμίας και της ευχαρίστησης. Να υπενθυμίσουμε ότι ο εγκέφαλος νιώθει λιγότερη υπνηλία όταν τον διεγείρει η επιθυμία.

5. Πιείτε καφέ

Η καφεΐνη ωθεί τον εγκέφαλο να παράξει χημικές ουσίες, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες ενισχύουν τη διάθεση, ανεβάζουν τα επίπεδα της ενέργειας και βελτιώνουν την συγκέντρωση. Αν δεν σας αρέσει ο καφές, καταναλώστε ένα φλιτζάνι μαύρο ή πράσινο τσάι, το οποίο επίσης περιέχει καφεΐνη. (Πόση καφεΐνη περιέχει ένα φλιτζάνι;)

6. Γυμναστείτε

Η πρωινή άσκηση και κυρίως το γρήγορο περπάτημαωθεί το αίμα στον εγκέφαλο και ανεβάζει τις στροφές του νευρικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση εγρήγορσης και η ενέργεια αυξάνεται. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί δεν συνιστούν την βραδινή άσκηση, διότι επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

7. Φάτε πρωινό

Αν ανήκετε σε εκείνη την μερίδα ανθρώπων που δεν μπορούν να φάνε το πρωί, τότε πρεπει να γνωρίζετε ότι αυτή η συνήθεια είναι καθοριστική για όλη την υπόλοιπη μέρα. Φροντίστε να καταναλώνετε έστω και κάτι μικρό κάθε πρωί, όπως ένα μικρό αυγό ή ένα τοστ ολικής αλέσεως, το οποίο θα αυξήσει την ενέργεια του σώματός σας και θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε δυναμικά την μέρα σας. (Έτσι θα φτιάξετε ένα γρήγορο και θρεπτικό πρωινό)

8. Αποφύγετε το βραδινό ποτό

Είναι αλήθεια ότι το ποτό προκαλεί υπνηλία, αλλά στην πορεία δυσκολεύει τον ύπνο και αυξάνει τα επίπεδα του πρωινού άγχους. Μάλιστα, η κόπωση από την βραδινή αυπνία επηρεάζει ολόκληρη την επόμενη μέρα. Φροντίστε λοιπόν να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ σε μέτρια ποσότητα και, κυρίως, φροντίστε να μην καταναλώνετε αλκοόλ τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν ξαπλώσετε.

+ 7 πηγέςhttps://wikihealth.gr/

 ©2019 WikiHealth All Rights Reserved
https://wikihealth.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κανείς δεν σε ξέχασε κατά λάθος!

  Κανείς δεν σε ξέχασε κατά λάθος! – Λένα Χρυσάφη – 23 Οκτωβρίου 2024 The Women Εκείνο το μήνυμα που έμεινε στο “παραδόθηκε” για ώρες. Ή το ...