By Gynaikaeimai 7 Φεβρουαρίου 2022

Του Κου Καλλέργη Εμμανουήλ- Ιωάννη  Ψυχολόγου

Το έτερον μας ήμισυ αναμφίβολα επηρεάζει την ψυχολογία και την συμπεριφορά μας με συνεπαγόμενες συνέπειες ακόμα και στην εργασιακή μας απόδοση.

Ποια είναι η σημασία μιας ισορροπημένης σχέσης; Μια κακής ποιότητας συμβίωση, επηρεάζει μόνο εμάς και τα παιδιά μας ή έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλους του τομείς της καθημερινότητας μας;

Η απάντηση είναι γνωστή. Πρώτα όμως, είναι καλό να γνωρίσουμε εκτενέστερα το βαθμό που μπορεί να μεταβάλλει τον εαυτό μας μια κακής ποιότητας συμβίωση.

Μετά το γονικό δεσμό, η συντροφική σχέση θεωρείται από τις σημαντικότερες σχέσεις στη ζωή του ανθρώπου, καθώς η ανάγκη για συντροφικότητα, η ανάγκη να εναποθέσουμε την εμπιστοσύνη μας σε έναν ‘’σημαντικό άλλο’’ σχεδιάζοντας από κοινού την δημιουργία μιας οικογένειας, αποτελεί στοιχείο της ιδιοσυστασίας μας, είναι μέρος της εξελικτικής μας διαδικασίας που υπάρχει εκεί από την πρώιμη ηλικία και μας ακολουθεί μέχρι και το θάνατο.

Τι συνέπειες μπορεί να έχει για τη ζωή μας ένας προβληματικός γάμος ή μια προβληματική συντροφική σχέση;

Μια προβληματική σχέση με τον σύντροφο μας, δύναται να αναπτύξει μια σειρά από ζητήματα. Σε έρευνα που έγινε το 2007 στις ΗΠΑ, αναδείχθηκαν προβλήματα που αφορούσαν επιπτώσεις τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο. Το άγχος, οι κρίσεις πανικού, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, εθιστικές συμπεριφορές (κυρίως στο αλκοόλ) και η κατάθλιψη, είναι μεταξύ άλλων κάποια από τα ζητήματα που εκδήλωσαν τα άτομα που βίωναν μια προβληματική συμβίωση. Επιπλέον, τα άτομα που βιώνουν τέτοιες στρεσογόνες σχέσεις, συγκροτούν και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων αναζητούν βοήθεια από κάποιο Κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αρκετές χώρες, το δημόσιο σύστημα υγείας ή η εταιρεία του εκάστοτε εργαζόμενου, είναι εκείνη που επωμίζεται το κόστος της ψυχολογικής ή άλλης θεραπείας. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι όλοι οι τομείς είναι ευάλωτοι σε τέτοιες προβληματικές σχέσεις.

Υπάρχουν οφέλη από μία καλής ποιότητας συμβίωση;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. ΝΑΙ! Έρευνες δείχνουν ότι μια λειτουργική και ομαλή σχέση φέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα παιδιά τους. Τα άτομα που βίωναν έναν ικανοποιητικό δεσμό παρουσίασαν μεταξύ άλλων μειωμένα προβλήματα υγείας, αυξημένο προσδόκιμο ζωής, βελτιωμένη εργασιακή απόδοση και μειωμένη χρήση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και των κέντρων ψυχολογικής υποστήριξης σε αντίθεση με τα άτομα που βίωναν μια στρεσογόνο σχέση συμβίωσης (Wishman, 2007).

Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι δεν υφίσταται στενή διαπροσωπική σχέση δίχως συγκρούσεις. Η τριβή της καθημερινότητας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έντονες διαφωνίες που με την σειρά της θα φέρει στο προσκήνιο διαφορές που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν. Ωστόσο παραμένει στην ευχέρεια των συντρόφων να δείξουν κατανόηση, κρατώντας χαμηλούς τόνους, ώστε με αμοιβαία υποχωρητικότητα και συμβιβαστική διάθεση, η σχέση να προχωρήσει μπροστά. Τέλος, είναι κρίσιμης σημασίας το ζευγάρι να επαγρυπνεί και να διαφυλάττει την ποιότητα της σχέσης. Η επαγρύπνηση έρχεται μέσα από την ανάπτυξη της ενσυναισθητικής συμπεριφοράς, η οποία θα προσδώσει τα ψυχολογικά αντανακλαστικά, ώστε να προληφθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Η διαφύλαξη της σχέσης έρχεται μέσα από την αποφασιστικότητα και την ταχεία κινητοποίηση, όπου σε περίπτωση το ζευγάρι έρθει αντιμέτωπο με δυσεπίλυτα προβλήματα, να μην διστάζει να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα τους βοηθήσει να βρουν λύση με γνώμονα πάντα τη ψυχολογική ευεξία και των δύο.

 https://gynaikaeimai.com/