Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

 

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Φωτογραφία από την  Any Lane  από  την Pexels

Σε τι χρησιμεύει η βιταμίνη C;
Η βιταμίνη C, ή ασκορβικό οξύ, είναι μια οργανική ένωση που είναι μια από τις κύριες ουσίες στη διατροφή μας. Αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό παίζει τεράστιο ρόλο στη λειτουργία ολόκληρου του σώματος.

Οι κύριες λειτουργίες του είναι:

  • η παραγωγή αντισωμάτων, η αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων για τη διατήρηση της ανοσίας (πιο σημαντική από ποτέ κατά την κρύα εποχή).
  • ομαλοποίηση της λειτουργίας των συνδετικών και οστικών ιστών λόγω της σύνθεσης κολλαγόνου.
  • πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα (η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό ), επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.
  • συμμετοχή στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.
  • διατήρηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης?
  • συμμετοχή στις διαδικασίες επούλωσης των ιστών, απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου .
  • μείωση των επιπέδων χοληστερόλης , προστασία από καρδιακές παθήσεις, πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • διατήρηση της αποτελεσματικής εργασίας των νευροδιαβιβαστών, από τους οποίους εξαρτάται η γενική συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου και η υγεία του νευρικού του συστήματος.

Η βιταμίνη C και η εποχή του κρυολογήματος Το
ασκορβικό οξύ έχει γίνει ένα δημοφιλές φάρμακο για τη θεραπεία και την πρόληψη του κρυολογήματος τον περασμένο αιώνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική λήψη βιταμίνης C κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος και της γρίπης μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να μειώσει τη διάρκειά τους. Και η κατανάλωση βιταμίνης C σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει σοβαρά τον κίνδυνο μόλυνσης από ρινοϊούς.

Πρόσληψη βιταμίνης C
Δεν υπάρχει καθολική φόρμουλα για τον υπολογισμό της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Οι επιστήμονες λαμβάνουν υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο και την ηλικία ενός ατόμου, την παρουσία ή απουσία χρόνιων ασθενειών, το κλίμα στο οποίο ζει και τις κακές συνήθειες .

Πιστεύεται ότι ο μέσος υγιής ενήλικας πρέπει να λαμβάνει καθημερινά από 60 έως 100 mg βιταμίνης C. Συνιστάται η αύξηση της δόσης σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού (αλλά όχι περισσότερο από 1500 mg) σε περίπτωση σύνθετης θεραπείας για αριθμός ασθενειών. Επίσης, συνιστάται αυξημένη δόση για καπνιστές, άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά και λάτρεις του τηγανιτού και καπνιστού κρέατος.

Ο γιατρός θα πρέπει να διαγνώσει ανεπάρκεια βιταμίνης C και να συνταγογραφήσει την απαιτούμενη δόση.

Πού μπορείτε να πάρετε βιταμίνη C;
Το ανθρώπινο σώμα δεν συνθέτει βιταμίνη C. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ληφθεί μόνο από τρόφιμα ή φάρμακα. Για έναν ενήλικα, η ποσότητα βιταμίνης C που βρίσκεται στα τρόφιμα μπορεί να είναι αρκετή. Ωστόσο, σε μια απειλητική για την υγεία κατάσταση, είναι καλύτερο να λαμβάνετε συνθετικά φάρμακα με την απαιτούμενη δόση βιταμίνης C (σύμπλοκα βιταμινών, συμπληρώματα διατροφής).

Μεταξύ των ζωικών προϊόντων, οι κύριες πηγές βιταμίνης C είναι:

  • συκώτι (χοιρινό, βοδινό, κοτόπουλο),
  • νεφρά,
  • γάλα (φοράδα, αγελάδα, κατσίκα).

Κυρίως η βιταμίνη C βρίσκεται στα λαχανικά , τα φρούτα και τα μούρα. Για να σας διευκολύνουμε στην πλοήγησή σας, έχουμε συντάξει έναν συνοπτικό πίνακα για εσάς, στον οποίο αναφέραμε την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε 100 g του προϊόντος:

Όνομα προϊόντος/Περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ανά 100 g:
Τριαντάφυλλο – 650 mg
ιπποφαές – 200 mg
πιπεριά – 200 mg
Μαύρη σταφίδα – 200 mg
Πορτοκάλι – 60 mg
Χρένο (ρίζα) – 55 mg
Σπανάκι (χόρτα) – 55 mg
Γκρέιπφρουτ – 4 mg
Λευκό λάχανο – 45 mg
Sorrel – 43 mg
Λεμόνι – 40 mg
Μανταρίνι – 38 mg
Βοδινό συκώτι – 33 mg
Πράσινο κρεμμύδι – 30 mg
Πράσινο μπιζέλια (φρέσκο) – 25 mg
βατόμουρο – 25 mg
ντομάτα – 25 mg
ραπανάκι – 25 mg
σπαράγγια – 20 mg
βακκίνια – 20 mg
Lingonberry – 15 mg
Κολοκυθάκια – 15 mg
Cranberry – 15 mg
Μαρούλι (πράσινα) – 15 mg
Λωτός – 15 mg
Βερίκοκο – 10 mg
Κρεμμύδια – 10 mg
Βοδινό νεφρό – 10 mg
Blackberry – 10 mg
Μήλα – 10 mg
Kumis – 9 mg

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κατά τη θερμική επεξεργασία, χάνεται το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης C που είναι απαραίτητη για τη ζωή, επομένως τα λαχανικά και τα φρούτα καταναλώνονται καλύτερα ωμά.

Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική δόση βιταμίνης C (υπερβιταμίνωση) δεν είναι λιγότερο, αν όχι πιο επικίνδυνη από την έλλειψή της. Η χρήση αυξημένης ποσότητας ασκορβικού οξέος αντενδείκνυται σε διαβητικούς και άτομα με τάση σχηματισμού θρόμβων αίματος.

Αυτό το υλικό συνοψίζει τις μελέτες της τεκμηριωμένης ιατρικής όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άμεσος οδηγός δράσης. Πριν πάρετε βιταμίνη C, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

https://for-healths.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Ιανουαρίου 2025

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Ιανουαρίου 2025 ATHINAIS ASTROLOGY , STAR SIGNS GynaikaEimai 20 Ιανουαρίου 2025 ΚΡΙΟΣ –   Την εβδ...